Jag ska villigt erkänna att grönkål inte alltid har varit en favorit för mig. Tidigare såg jag det mest som en salladssort – och enligt mig är det inte alls då grönkål kommer till sin rätt. Men när jag började använda den i varma maträtter (till exempel den här soppan man kabanoss, potatis och grönkål) förändrades allt. Uppvärmd och mjuk får grönkål en fantastisk smak och behåller dessutom formen betydligt bättre än spenat.
Och runt jul har man ju ofta rester av både grönkål och julskinka hemma och det passar verkligen så bra tillsammans i en paj – ett perfekt sätt att ta tillvara på julresterna och göra något nytt och gott till lunch eller middag.
Vad du behöver:
Pajskal: Jag gör oftast min egen pajdeg för det är enkelt och jag har alla ingredienser hemma, men du kan använda färdig pajdeg också om du vill göra det ännu enklare och snabbare.
Grönkål: Tänk på att skölja grönkålen och rensa bort de tjocka stammarna innan du skär den i strimlor. Jag hade en påse med färdig skuren och sköljd grönkål hemma, så det var vad jag använde vilket var snabbt och enkelt.
Lök och vitlök: Jag använde en gul lök och vitlök för att ge grönkålen lite mer smak. Jag gillar lök, så jag använde en hel medelstor gul lök, men du kan justera längden lök och vitlök efter tycke och smak.
Skinka: Det här receptet är perfekt för rester av julskinka, men du kan också använda färdig strimlad skinka.
Ost: Det går bra att använda vilken riven ost som helst, men en lite mer lagrad är gott ihop med skinkan och grönkålen.
Grädde: Jag tycker att äggstanning blir bättre med grädde, men om du vill dra ner på fettmängden kan du byta ut hälften mot mjölk eller använda matlagningsgrädde. Jag hade vispgrädde hemma så det är vad jag använde.
Ägg: Jag använder stora ägg som väger cirka 63-72 gram, om du använder små ägg kan du behöva addera ett ägg till så att stanningen stelnar och inte blir för rinnig.
Förbereda och förvara
Det går bra att förbereda pajdegen några dagar i förväg och förvara den inplastad i kylskåpet. Du kan också göra fyllningen dagen innan och lägga den i pajskalet precis innan gräddning.
Gräddad paj håller i 3-4 dagar i kylskåpet, och om du vill förvara den längre så går det bra att frysa den.
Om du ska frysa pajen, låt den svalna och ställ den sedan i kylskåpet tills den är hel kylskåpskall. Det är mycket enklare att skära pajen så att den håller ihop när den är kall. Jag brukar skära pajen i portionsstora bitar och sedan linda in den i aluminiumfolie. Då tar de liten plats i frysen och det är lätt att ta upp och tina.
De håller inte lika länge i frysen med bara aluminiumfolie, med upp till en månad har inte varit ett problem för mig, Du kan också lägga foliepaketen i en plastpåse som du tillsluter så håller de lite bättre.
Grönkålspaj med skinka
Ingredienser
Pajdeg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk vatten, kallt
- 1 krm salt
Fyllning
- 250 g grönkål, rensad färsk
- 300 g skinka, strimlad
- 1 st lök, gul
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja, till stekning
- 2 dl ost, riven
- salt
- peppar
Äggstanning
- 3 dl grädde
- 3 st ägg, stora
- salt
- peppar
Instruktioner
- Blanda samman smör, vetemjöl och salt till en smulig deg. Tillsätt kallt vatten och knåda ihop till en deg. Du kan göra det för hand eller i matberedare.
- Tryck ut pajdegen i en pajform, cirka 24 cm i diameter och med 3 cm hög kant. Gärna en med lös botten så att du lätt kan plocka upp pajen och skära den i bitar när den är klar.
- Låg pajdegen kallna i kylskåpet i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200℃. Du kan förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter för att få ett riktigt frasigt skal, men du behöver inte göra det och jag hoppar ofta över det.
- Skölj och rensa grönkålen så att inga tjocka stammar är kvar. Hacka grönkålen så att det inte är för stora bitar men heller inte är finhackat. Ställ åt sidan så länge.
- Finhacka löken och stek den i olivolja på medelhög temperatur tills den är mjuk och lite genomskinlig. Pressa eller riv i vitlöken och fräs den i någon minut.
- Tillsätt grönkålen och låt den mjukna, cirka fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör om då och då så att inget bränns vid. Du kan också tillsätta lite vatten om det känns som att stekpannan är torr.
- Fyll pajskalet med den frästa grönkålen och löken i botten. Fördela den strimlade skinkan över grönkålen och toppa med riven ost.
- Vispa samman grädde och ägg till äggstanningen och smaka av med salt och peppar. Häll äggstanniongen över pajen och försök få den jämnt fördelad.
- Grädda pajen i 200℃ i cirka 30 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och äggstanningen har stelnat. Ta ut från ugnen och låt stå en liten stund innan servering.