Go Back
+ servings
paj med grönkål och skinka

Grönkålspaj med skinka

Inget betyg än
En krämig och smakrik paj fylld med grönkål, skinka och ost. Ett perfekt sätt att ta tillvara på rester från julskinkan!
Servings 6 portioner
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Kylning 30 minuter
Total tid 1 timme 20 minuter

Ingredienser

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten kallt
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 250 g grönkål rensad färsk
  • 300 g skinka strimlad
  • 1 st lök gul
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja till stekning
  • 2 dl ost riven
  • salt
  • peppar

Äggstanning

  • 3 dl grädde
  • 3 st ägg stora
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  • Blanda samman smör, vetemjöl och salt till en smulig deg. Tillsätt kallt vatten och knåda ihop till en deg. Du kan göra det för hand eller i matberedare.
  • Tryck ut pajdegen i en pajform, cirka 24 cm i diameter och med 3 cm hög kant. Gärna en med lös botten så att du lätt kan plocka upp pajen och skära den i bitar när den är klar.
  • Låg pajdegen kallna i kylskåpet i minst 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 200℃. Du kan förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter för att få ett riktigt frasigt skal, men du behöver inte göra det och jag hoppar ofta över det.
  • Skölj och rensa grönkålen så att inga tjocka stammar är kvar. Hacka grönkålen så att det inte är för stora bitar men heller inte är finhackat. Ställ åt sidan så länge.
  • Finhacka löken och stek den i olivolja på medelhög temperatur tills den är mjuk och lite genomskinlig. Pressa eller riv i vitlöken och fräs den i någon minut.
  • Tillsätt grönkålen och låt den mjukna, cirka fem minuter. Smaka av med salt och peppar. Rör om då och då så att inget bränns vid. Du kan också tillsätta lite vatten om det känns som att stekpannan är torr.
  • Fyll pajskalet med den frästa grönkålen och löken i botten. Fördela den strimlade skinkan över grönkålen och toppa med riven ost.
  • Vispa samman grädde och ägg till äggstanningen och smaka av med salt och peppar. Häll äggstanniongen över pajen och försök få den jämnt fördelad.
  • Grädda pajen i 200℃ i cirka 30 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg och äggstanningen har stelnat. Ta ut från ugnen och låt stå en liten stund innan servering.
Author: Danielle
Måltid: Huvudrätt
Tillagningssätt: I ugn