Jag älskar broccoli! Det är en så mångsidig grönsak som passar lika bra i sallader eller som huvudtillbehör istället för pasta eller potatis. Jag äter den gärna lätt kokad, men ibland blir jag så otroligt sugen på gratinerad blomkål med massa ost. Blomkålsgratäng tycker jag är ett perfekt tillbehör till middagen, men det kan också ersätta till exempel potatis, pasta eller ris.
Om man vill göra gratängen ännu mer matig och en rätt i sig själv så kan man lägg till strimlad skinka, bacon eller skivad korv. Goda vegetariska allternativ skulle kunna vara veggokorv, vegetariskt bacon eller cannellinibönor. Jag äter den väldigt gärna som den är tillsammans med en kryddig korv, kyckling eller en bit lax.
Vad behöver du för att laga broccoligratäng?
- Broccoli: I det här receptet har jag använt färsk broccoli, men det går bra att använda fryst också. Tänk bara på att tina broccolin först så att den inte vätskar sig lika mycket. Konsistensen när man använder fryst broccoli blir något mjukare och får inte samma tuggmotstånd.
- Ost: Jag använder oftast vanlig riven hushållsost och parmesan i det här receptet, mest för att det är något jag alltid har hemma. Men riven västerbottenost eller cheddar hade varit riktigt goda alternativ.
- Ägg: Det är äggstanningen som gör att gratängen håller ihop och blir riktigt krämig.
Krämig broccoligratäng
Ingredienser
- 1 kg broccoli, färsk
- 2 dl creme fraiche
- 1 dl grädde
- 2 st ägg
- salt och peppar
- 2 dl ost, riven
- 50 g parmesan, riven
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader och låt den värmas upp.
- Dela broccolin i små buketter och skölj dem. Lägg i en kastrull med saltat vatten och koka i cirka fem minuter.
- Sila av broccolin och lägg den i en ugnsfast form, cirka 20×30 cm.
- Blanda samman creme fraiche, grädde och ägg till en stanning, smaksätt med salt och peppar. Häll stanningen över broccolin i formen. Strö över riven ost och riven parmesan.
- Gratinera i mitten av ugnen i cirka 30 minuter eller tills äggstanningen har stelnat helt. Om det börjar bli mycket färg på toppen kan gratängen täckas med lite aluminiumfolie. Ta ut och servera varm.