Gnocchi när något som jag inte plockar upp så ofta när jag är och handlar, men det är ju så himla gott! Som fluffiga små kuddar som man kan dränka i goda såser och som passar perfekt till många olika smaker. Det är den perfekta kombinationen av potatis och pasta och de går så himla fort att koka upp vilket är skönt på vardagarna när tiden är knapp.
Salsicciasås
Den här gnocchigratängen har en salsicciasås som bas vilket ger den en italiensk kick. Jag gör såsen med salsicciafärd vilket också är ett bra knep för att få massa god smak men inte behöva anstränga sig så mycket och krydda själv. Nuförtiden finns färsen att köpa i ett eget paket, men det går också bra att snitta upp färska salsicciakorvar och trycka ut färsen från dem. Jag har gjort det på båda sätten och det smakar lika gott.
Såsen en enkel tomatsås med lök, balsamvinäger och basilika. Jag älskar att ha balsamvinäger i tomatsås för syran ger den en liten kick som passar så bra med tomaterna. Sen är det bara att blanda ihop kokad gnocchi med salsiccia såsen och toppa med massa god mozzarella och gratinera.
Det här receptet räcker till fyra stora portioner. Jag brukar servera gratängen ihop med en grönsallad och lite bröd. Men receptet går jättebra att dubbla och laga i en större långpanna om man är fler. Den är också supergod i matlådan dagen efter. Eftersom gnocchin är ihopblandad med salsicciafärsen så blir den inte så torr om man värmer den i mikrovågsugn dagen efter.
Gnocchigratäng med salsiccia
Ingredienser
- 800 g gnocchi
- 1 msk olivolja
- 1 st gul lök
- 400 g korvfärs, salsiccia
- 2 burkar krossade tomater, ca 800g
- 1 msk balsamvinäger
- 1 dl vatten, kokvatten från gnocchin
- 1 msk basilika, finhackad
- salt och peppar
- 125 g mozzarella
Instruktioner
- Fyll en stor gryta med vatten och salt det lätt. När det kokat upp, tillsätt gnocchi och koka enligt instruktionerna på paketet. Lyft upp färdiga gnocchi med en hålslev och lägg dem i en ugnsfast form. För att inte sänka temperaturen på vattnet för mycket kan det vara bra att koka ett paket gnocchi åt gången.
- Hacka den gula löken fint. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek löken till den är mjuk och glansig. Tillsätt salsicciafärsen och hacka upp den ordentligt så den är finfördelad. Salsicciafärs får inte färg på samma sätt som vanlig köttfärs så överstek den inte. Tillsätt krossad tomat, 1 dl av vattnet som gnocchin kokar i och balsamvinäger. Låt det koka upp och puttra cirka 10 minuter tills det tjocknat lite. Smaka av med basilika, salt och peppar.
- När all gnocchi är kokt och ligger i den ugnsfasta formen, häll över salssiciasåsen och blanda runt. Bryt den färska mozzarellan i mindre bitar och fördela den över gratängen. Gratinera i 175 grader i cirka 30 minuter tills gratängen fått fin färg.