När man inte orkar eller har tid att laga något komplicerat till middag, då är pasta räddaren i nöden. Man behöver inte krångla till det för mycket men kan ändå servera en otroligt god middag på under 20 minuter. Jag älskar verkligen recept som det här. Det är snabbt och enkelt men ser ut och smakar som något riktigt komplicerat. Low effort, high impact.
Vad du behöver för att göra laxpasta:
- Lax. Jag använder frysta laxfiléer för de är enkla att steka och jag har nästan alltid några i frysen.
- Pasta. Välj vilken pasta du tycker bäst om. Jag gillar Linguine som är som spaghetti men lite bredare.
- Pesto. Jag brukar välja en pesto som bara innehåller pinjenötter och inte några cashewnötter. Det finns också alternativ utan nötter för den som är nötallergiker som såklart också går bra att använda.
- Vitt vin. Alkoholen i vinet kokar bort, men om du inte vill laga mat med alkohol så går det bra med grönsaksbuljong också. Om du har matlagningsvin hemma går det också bra att använda.
- Grädde. Grädden hjälper såsen att tjockna, men det går bra att utesluta den.


Laxpasta med pesto
En snabb och enkel pastarätt med lax och pesto. Smidig att laga och blir klar på under 20 minuter.
Ingredienser
- 450 g pasta, okokt
- 4 st laxfilé, ca 500g
- vetemjöl, till panering
- 1 msk smör
- 1 msk rapsolja
- 1 dl vitt vin, torrt
- 0,5 dl pesto
- 1 dl grädde
- vatten, kokvatten från pastan
- salt och peppar
- parmesan, att riva över
Instruktioner
- Fyll en stor kastrull med vatten till pastan. Salta ordentligt. Låt koka upp. När vattnet kokar, tillsätt pastan och koka enligt förpackningen.
- Salta och peppra laxfiléerna rikligt. Lägg mjöl på en tallrik och doppa laxen så att den är täckt med mjöl. Skaka av överflödet.
- Värm en stekpanna på medelhög värme och tillsätt smör och olja. Stek laxfiléerna på båda sidor tills de fått fin färg, cirka 2-3 minuter per sida. De behöver inte vara färdiga för de ska få puttra lite i såsen. Lägg upp dem på en tallrik och ställ åt sidan.
- Häll av överflödigt fett men torka inte ur pannan. Tillsätt vitt vin och glasera av pannan med det. Tillsätt grädde och pesto. Vispa tills allt gått ihop och smaka av med salt och peppar.
- Bryt laxen i mindre bitar och lägg tillbaka den i såsen. Låt den stå och puttra i några minuter.
- När pastan är klar. Tillsätt den direkt i stekpannan med laxsåsen. Tillsätt lite av pastavattnet för att späda ut såsen och låt det koka ihop i några minuter. När såsen ser ut att ha försvunnit, lägg upp pastan på tallrikar och riv över parmesan.