Vegetarisk pastagratäng

Betyg: 0.00
(0)
29 augusti, 2023

Ett enkelt sätt att laga riktigt god och krämig pasta är att gratinera den. Det går bra att använda överbliven pasta och även att förbereda de olika ingredienserna så att det går snabbt och lätt att laga en god vardagsmiddag. Det här receptet är vegetariskt (lakto-ovo) och får en god smak av smörstekt svamp, spenat och tre sorters ost.

Vad du behöver för att laga vegetarisk pastagratäng med svamp

  • Pasta: Använd en lite större sort med tuggmotstånd, t.ex. fussili, penne, rigatoni eller farfalle.
  • Svamp: Jag använde champinjoner till den här gratängen, men det går bra att använda andra svampsorter också eller en blandning.
  • Spenat: Jag använder färsk spenat, men det går bra att använda fryst bladspenat också. Tänk bara på att om du använder fryst spenat så behöver du låta den tina och rinna av innan du använder den.
  • Scharlottenlök och vitlök: Scharlottenlök är lite mildare i smaken och jag tycker den passar riktigt bra ihop med svampen, men det går bra att använda gul lök också. Hur många vitlöksklyftor du använder kan du justera efter tycke och smak.
  • Crème fraiche: Jag gillar att ha crème fraiche i gratängen för jag tycker det blir krämigare. Om du vill byta ut den mot något annat så är det viktigt att den är kokbar.
  • Vispgrädde: Det går bra att använda matlagningsgrädde också, men jag skulle inte rekommendera att byta ut grädde mot mjölk för då blir det lite för rinnigt.
  • Ägg: Äggen hjälper fyllningen att hålla ihop och inte bli rinnig.
  • Ost: Jag använder en blandning med tre olika ostar – parmesan, mozzarella och vanlig riven ost. Parmesan ger en fyllig smak, mozzarella smälter fint på toppen och den rivna osten ger lite krispighet till osttäcket. Det går bra att ersätta all ost med vanlig riven ost också.
  • Salt, peppar och timjan samt smör till stekning

Kan man förbereda pastagratängen?

Det går bra att koka pastan i förväg eller använda överbliven pasta. Svamp, lök, vitlök och spenat kan också fräsas i förväg. Osten kan också rivas i förväg eller köpas färdigriven. Äggstanningen bör dock vispas ihop precis innan du ska grädda pastagratängen, men det går oftast snabbt och lätt.

Hur länge håller pastagratängen?

När pastagratängen är gräddad så håller den i 4-5 dagar i kylskåpet. Den går också jättebra att frysa för att kunna spara den ännu längre. Det gör pastagratängen till ett perfekt recept för att laga lite extra och fylla frysen med matlådor.

gratäng med pasta, svamp och spenat

Vegetarisk pastagratäng

En krämig och god vegetarisk pastagratäng med svamp, spenat och tre olika sorters ostar. Perfekt vardagsmiddag!
Portioner 6 port
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 40 minuter

Ingredienser
  

  • 400 g pasta okokt
  • 3 st scharlottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 250 g svamp
  • 200 g spenat
  • 50 g parmesan
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 st ägg
  • 1 pkt mozzarella 125g
  • 2-3 dl riven ost
  • timjan
  • salt och peppar

Instruktioner
 

  • Sätt på ugnen och värm till 225℃.
  • Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Låt pastan rinna av.
  • Hacka svampen i mindre bitar och smörstek dem med timjan, salt och peppar. När de mjuknat, tillsätt finhackad sharlottenlök och stek tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt riven vitlök och bladspenat och stek i någon minut tills spenaten mjuknat. Smaka av med salt och peppar.
  • I en ugnsform, cirka 20×30 cm, blanda samman den kokta pastan med svampen och spenaten.
  • Vispa ihop ägg, vispgrädde, crème fraiche och riven parmesan till en äggstanning. Smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen jämnt över pastan i ugnsformen. Strö över riven ost och mozzarella.
  • Gratinera i 20 min eller tills pastagratängen fått fin färg. Strö eventuellt över lite färsk timjan innan servering.

Anteckning

Om du inte har färsk timjan så går bra att använda torkad timjan till svampen och skippa att strö timjan över när den är gratinerad. 
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close