En krämig och god vegetarisk pastagratäng med svamp, spenat och tre olika sorters ostar. Perfekt vardagsmiddag!
Servings 6port
Förberedelser 20 minuterminuter
Tillagningstid 20 minuterminuter
Total tid 40 minuterminuter
Ingredienser
400gpastaokokt
3stschalottenlök
2stvitlöksklyftor
250gsvamp
200gspenat
50gparmesan
2,5dlcrème fraiche
3dlvispgrädde
3stägg
1pktmozzarella125g
2-3dlostriven
timjan
salt och peppar
Instruktioner
Sätt på ugnen och värm till 225℃.
Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Låt pastan rinna av.
Hacka svampen i mindre bitar och smörstek dem med timjan, salt och peppar. När de mjuknat, tillsätt finhackad sharlottenlök och stek tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt riven vitlök och bladspenat och stek i någon minut tills spenaten mjuknat. Smaka av med salt och peppar.
I en ugnsform, cirka 20x30 cm, blanda samman den kokta pastan med svampen och spenaten.
Vispa ihop ägg, vispgrädde, crème fraiche och riven parmesan till en äggstanning. Smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen jämnt över pastan i ugnsformen. Strö över riven ost och mozzarella.
Gratinera i 20 min eller tills pastagratängen fått fin färg. Strö eventuellt över lite färsk timjan innan servering.
Anteckning
Om du inte har färsk timjan så går bra att använda torkad timjan till svampen och skippa att strö timjan över när den är gratinerad.