Gnocchi är något som kanske inte hamnar så ofta i rotationen bland middagsrecepten. Men de är faktiskt väldigt enkla att snabba att laga vilket ofta passar perfekt på vardagar när tiden är knapp. Det här receptet lagar du i en och samma gryta och det blir klart på under 30 minuter. Tack vare den krämiga såsen passar den här grytan också att värma upp i matlådan dagen efter.
Vad du behöver för att laga gnocchigryta
- Gnocchi. Jag använder de färdiga som man hittar i kyldisken, men det finns också glutenfria på den glutenfria hyllan om du är glutenintolerant. Det går såklart också bra att göra sina egna.
- Salsiccia. Det är så smidigt med den färdiga färsen, men det går bra att använda den färska korven och plocka ur den ur skinnet. Eller använd fläskfärs och krydda med t.ex. vitlök, salvia, rosmarin, fänkål, peppar och rött vin.
- Soltorkade tomater. Det går lika bra att använda de torkade på påse som de som är inlagda i olja.
- Kycklingbuljongtärning. Det går bra att använda köttbuljong eller grönsaksbuljong också. Tärning, fond eller hemlagad spelar ingen roll, ta det du brukar använda eller har hemma.
- Grädde. Jag använvde vispgrädde för att vara extra dekadent, men du kan använda matlagningsgrädde också om du vill minska lite på fetthalten.
- Spenat. Det är godast att använda färsk spenat i det här receptet eftersom den frysta blir lite blöt.
- Parmesan. En mer lagrad parmesan är såklart godare, men välj den sorten du har råd med. Pecorino fungerar också.
- Kryddor. Krydda den här grytan med vitlök, citronsaft, basilika, salt och peppar. Färska kryddor är alltid trevligast och godast tycker jag.
Intresserad av andra goda recept med gnocchi och salsiccia?
Varför inte testa den den här goda gnocchigratängen men en tomat- och salsiccia sås toppad med mozzarella?
Till receptet på gnocchigratäng
Toskansk gnocchigryta
En krämig gnocchigryta med toskanska smaker som salsiccia, soltorkade tomater, spenat, vitlök, basilika och citron. Den lagas enkelt i en och samma gryta och tar inte så lång tid, perfekt vardagsmiddag!
Ingredienser
- 1 msk olivolja, att steka i
- 400 g salsicciafärs
- 3 st vitlöksklyftor
- 3 dl grädde
- 4-5 dl vatten
- 1 st kycklingbuljongtärning
- 1 msk citronsaft
- 50 g soltorkade tomater
- 800 g gnocchi, färsk
- 60-100 g babyspenat, färsk
- 2 dl parmesan, finriven
- 1 näve färsk basilika
- salt och peppar
Instruktioner
- Skär de soltorkade tomaterna i fina strimlor. Låt rinna av på papper om du använder soltorkade tomater inlagda i olja.
- Värm en stekpanna till medelhög värme och tillsätt lite olivolja. Stek salsiccian och fördela den i mindre bitar, cirka 5 minuter. Tänk på att färdig salsicciafärs och salsiccakorv inte bryns på samma sätt som vanlig fläskfärs, den kommer fortfarande vara lite rosa, när den är helt genomstekt.
- Tillsätt riven eller pressad vitlök och låt steka med i cirka en minut.
- Häll i grädde, vatten, buljongtärning, citronsaft, soltorkade tomater och gnocchi. Rör om ordentligt. Sänk värmen till något till strax under medel och låt sjuda i cirka 5 minuter under lock. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om det känns som att grytan blir för tjock. Rör om då och då så att inte gnocchi fastnar på botten.
- Stäng av plattan men låt grytan så kvar på värmen. Tillsätt spenaten, rör om och lägg på locket. Låt stå cirka 1-2 minuter tills spenaten mjuknat.
- Tillsätt basilika och parmesan, rör om så allt blandar sig. Smaka av med salt och peppar.