Den här ädelostpastan är en ny favorit hemma hos mig! Den är så himla god att jag lagade den en gång gång i veckan ett tag för jag kunde inte sluta tänka på den. Jag älskar att den är så krämig men precis lagom smak av ädelost. Krispet från valnötterna och sötman från de ugnsrostade päronen gör det här till en perfekt lakto-ovo vegetarisk pasta som passar lika bra till lunch som middag.
Den här rätten är också mycket enklare och snabbare att tillaga än vad man tror, speciellt om man använder färsk pasta. Det som tar längst tid då är faktiskt att ugnsrosta päron. Päron har oftast inte så mycket kärnor, men jag brukar skära ur dem lite i mitten innan jag rostar dem. Efter att de kommer ut från ugnen ringlar jag lite flytande honung över dem för att förstärka sötman, det gör sig så bra mot ädelosten.
Ädelostsåsen är superenkel! Jag river ädelosten grovt och smälter den med crème fraiche och smakar av med salt och peppar. När osten har smält helt så är såsen klar.
Välja och ersätta ingredienser
Ädelost: Jag tycker om gräddädel i det här receptet eftersom den är både krämig och ger lagom med smak, men välj den sorten du gillar. Om du tycker det känns som mycket ost i receptet kan du börja med hälften och smaka av.
Crème fraiche: Jag har testat receptet med både vanlig crème fraiche, laktosfri och lätt crème fraiche – alla passar lika bra i det här receptet. Det är viktigt att det man använder som bas i såsen är kokbart.
Pasta: Jag gillar att göra den här pastan med färsk ravioli med ostfyllning för det går riktigt snabbt och känns mättande. Men det är också gott med vanlig pasta eller ostfylld tortellini.
Päron: Jag använder färska Conference-päron till det här receptet men andra päronsorter fungerar också bra. Jag skulle dock inte använda inlagda päron för det blir för mosigt.
Valnötter: Det är frivilligt att krossa valnötter över pastan, men det ger ett gott krisp och en härlig smak som passar så bra med ädelost och päron. Om du vill ha krisp men inte kan äta nötter kan du testa solrosfrön istället.
Pasta med ädelostsås, päron och valnötter
Ingredienser
- 500 g ravioli, färsk med ostfyllning
- 600 g päron, cirka fyra medelstora
- 280 g ädelost, två paket
- 5 dl crème fraiche
- 1-2 dl mjölk
- valnötter, kan uteslutas
- flytande honung
- salt och peppar
Instruktioner
- Klyfta päronen och skär ur kärnhuset i mitten. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper med skalsidan nedåt. Salta och peppra päronen och ugnsrosta dem på 225℃ i 15-20 minuter eller tills de är mjuka och har fått lite färg. Ringla över flytande honung nefter att du tagit ut dem ur ugnen.
- Riv ädelosten grovt och häll den i en kastrull. Till sätt crème fraiche och värm på medelvärme under omrörning. Späd ut med mjölk så att såsen inte blir riktigt lika tjock. Smaka av med salt och peppar.
- Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen. Häll av den när den är klar och häll den sedan i ädelostsåsen och rör om tills allt blandat sig ordentligt.
- Lägg upp pastan i skålar och toppa med de ugnsrostade päronen och krossade valnötter.