Kycklinggryta med kokosmjölk

Betyg: 5.00
(3)
23 mars, 2022

Det här receptet på kycklinggryta är en klassiker hemma hos mig. Jag gör det regelbundet för det är enkelt, gott och perfekt att göra extra och lägga i frysen. Sånna recept tycker jag är perfekta för det är alltid skönt att ha några extra matlådor i frysen.

Den här kycklinggrytan går att anpassa lite efter vad man har hemma och vad man gillar. Genom att välja kycklingfilé och lägre fetthalter på kokosmjölk och crème fraîche så kan den bli ganska lätt och beroende på hur mycket man kryddar den så kan den gå från att vara len till riktigt het. Jag serverar den oftast med långkornigt ris, men den är också god med mathavre och fullkornsris.

Vad du behöver för att laga kycklinggryta

  • Kyckling. Jag använder oftast frysta kycklingfiléer som jag tinat, för det brukar alltid finnas hemma. Men det går bra att använda kycklinglår utan ben också.
  • Paprika. Jag brukar använda tre olika färger på paprika för jag tycker det blir snyggast i grytan, men ta den sorten du tycker bäst om.
  • Purjolök. Purjolöken ger en subtil löksmak som passar perfekt här. Men det går att använda gullök också om det är vad du har hemma. Fräs den lite i oljan innan du tillsätter kycklingen så den blir mjuk.
  • Kokosmjölk. Jag försöker alltid välja en kokosmjölk som inte innehåller stabiliseringsmedel, utan bara kokos och vatten. Men ta den du gillar bäst. Oftast kör jag den vanliga kokosmjölken, men det går bra att använda light-versionen också.
  • Crème fraîche. Jag har lagat den här grytan med både lakotsfri och vanlig crème fraîche och alla olika fetthalter och det blir bra med alla. Tänk bara på att de med lägra fetthalterna kan ge en lite tunnare sås i slutändan.
  • Buljongtärning. Jag brukar använda antingen kycklingbuljong eller grönsaksbuljong, det brukar bero lite på vad jag har hemma.
  • Red curry paste. Det är det här som ger massa god smak till den här grytan. Jag smakar alltid av med lite i taget tills jag får den smak jag gillar, gärna lite på den starka sidan. Det går också bra att göra den här grytan med Sambal Oelek, men det blir inte riktigt samma smak.
kycklinggryta med paprika

Kycklinggryta med kokosmjölk

5 från 3 röster
En krämig och lätt kycklinggryta med kokosmjölk och paprika, smaksatt med red curry paste.
Portioner 4 portioner
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 20 minuter
35 minuter

Ingredienser
  

  • 1 kg kycklingfilé
  • 500 ml kokosmjölk
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 st purjolök
  • 3 st paprikor, mixade färger
  • 1 st buljongtärning, grönsak eller kyckling
  • 1-2 msk red curry paste
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar

Instruktioner
 

  • Skär kycklingen i strimlor eller tärningar. Värm upp olja i en stekpanna och stek kycklingen på medel hög värme till den fått lite yta. Salta och peppra.
  • Skölj paprika och purjolök noga. Skiva purjolöken tunt. Paprikan kan skäras i strimlor eller bitar som är cirka 2×2 cm stora. Tillsätt paprikan och purjolöken till kycklingen och låt den fräsa med i någon minut.
  • Tillsätt kokosmjölk och crème fraîche och rör runt. Lägg i en buljongtärning och smaka av med red curry paste, salt och peppar. Ta lite red curry paste i taget för det kan ganska snabbt bli starkt. Låt puttra på medellåg temperatur i cirka 15 minuter.
  • Servera med ris och grönsallad.
Författare: Danielle
Måltid: Huvudrätt
Dela

Skriv en kommentar

  1. Jätte gott. Bra att du skrev att man skulle tillsätta curry pasten lite i taget. Kunde ha blivit starkare än vi klarat av annars 😅. Detta recept är nu sparat till stora middagar framöver. 👍

    1. Vad roligt att ni gillade det! Det är så individuellt hur starkt man vill ha det, så det är alltid bra att börja lite försiktigt och smaka sig fram 🙂

  2. Jag är ingen mästare i köket, testade detta för första gången. T.o.m jag lyckades 😅 Blev krämigt med kokosmjölken. Dock tyckte jag grytan blev färglös, inte så fin i färgen som din så jag improviserade och tillsatte lite kinesisk soja för lite färg. Tror inte det gjorde något på smaken.

    1. Vad roligt att ni gillade den! Jag har ganska mycket red currypasta i min gryta för jag gillar när den är stark och det ger en del färg faktiskt. Men testa att ha i lite tomatpuré också om du vill ha lite finare färg utan att göra den starkare.

  3. Jättegott!👌 Hela familjen gillade grytan och den kommer göras fler gånger! Jag hade bara röd paprika så adderade även broccoli (mest för färgens skull) och det passade bra! Tack för receptet och en trevlig sida!

  4. Jane Jönsson says:

    Hej! Vet du ifall man kan byta ut kycklingen mot nötkött, typ lövbiff, i receptet?

    1. Hej Jane! Jag har aldrig testat men smakmässigt tror jag att det skulle vara gott med lövbiff. Jag tror inte att ett kött som kräver lång koktid hade passat så bra, men lövbiff som är tunn och snabb att tillaga tror jag hade passat bra.

  5. Susanna says:

    Barnen åt 3 portioner var, vilken succégryta!

  6. Enkelt och gott vilken dag som helst.
    Går ju också perfekt att byta ut kött mot bönor eller fisk/skaldjur också om man vill.
    Har testat med räkor. Mums!
    Jag adderar dessutom broccoli, tunna skivor svamp, vitlök och blomkål till detta för mer fibrer och grönt.
    Älskar grytor då de kan göras i så många olika former efter tycke och smak. Tack! Alltid kul med nya recept.
    Om valfritt protein marineras i kinesisk soya, vitlök, lite honung och lime samt önskade kryddor över natten eller dagen ger det också extra smak. SÅ gott!

    1. Tack för grymma tips på hur man kan göra om receptet! Kul att du gillar det!

5 from 3 votes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close