Go Back
kycklinglår med ris i gryta

Citronkyckling med ris

Inget betyg än
Saftig kyckling med ris som lagas i en gryta vilket tillför massa god smak.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Marinering 30 minuter

Ingredienser

Marinerad kyckling

  • ca 900 g kycklinglårfilé utan ben
  • 2 st citron skal + 0,5dl saft
  • 1 msk oregano torkad
  • 4 st vitlöksklyftor finhackade
  • 0,5 tsk salt

Ris

  • 2 msk olivolja
  • 1 st gul lök finhackad
  • 2,5 dl ris långkornigt
  • 6 dl vatten
  • 1 st buljongtärning kyckling
  • 1 msk oregano
  • 0,75 tsk salt
  • svartpeppar

Instruktioner

  • Lägg kycklinglårfilérna i en plastpåse. Finriv skalet på två citroner och pressa ur 0,5 dl saft, tillsätt det i påsen tillsammans med oregano, vitlöksklyftor och salt. Förslut påsen och blanda runt kycklingen ordentligt så allt blandar sig. Låt marinera i kylskåpet i minst 30 minuter, men över natten går också bra.
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • I en ugnsfast gryta, tillsätt olivoljan och stek kycklinglårfilérna så att de får färg. De behöver inte vara klara, de steks klart i ugnen senare. Ta upp kycklingen och lägg den på ett fat, täck med aluminiumfolie och ställ åt sidan.
  • När kycklingen är färdigstekt och ligger och vilar, stek löken i oljan som är kvar i pannan. Stek löken tills den är mjuk och glansig. Skölj riset och tillsätt det i grytan. Blanda runt och låt det steka lite. Tillsätt vatten, buljongtärning, oregano, salt och peppar. Blanda runt tills buljongen löst sig. Sätt på locket på grytan och ställ in den i ugnen. Stek riset i ugnen under lock i 20 minuter.
  • Efter 20 minuter, ta ut grytan ur ugnen och lägg kycklingen över riset. Häll över eventuell vätska från kycklingen. Sätt på locket och ställ in i ugnen igen. Stek i ytterligare 25 minuter. Ta av locket de sista 5-10 minutrarna. Låt kycklingen och riset vila i minst 5 minuter efter att den tagits ut ur ugnen så alla smaker sätter sig. Servera med sallad.
Author: Danielle
Måltid: Huvudrätt
Tillagningssätt: I ugn