Go Back
+ servings
linsgryta med ris och naan

Daal, Indisk linsgryta

Inget betyg än
En vegetarisk linsgryta med indiska smaker. Värmande och god tillsammans med ris och naanbröd.
Servings 6 portioner
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 50 minuter

Ingredienser

  • 1 msk kokosolja eller rapsolja
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 bit ingefära cirka 4-5 cm
  • 1-2 st chilipeppar färsk röd
  • 1 tsk gurkmeja mald
  • 1 tsk spiskummin mald
  • 0,5 tsk koriander mald
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk curry mald
  • 1 tsk garam masala
  • salt och peppar
  • 5 dl vatten
  • 1 st buljongtärning grönsak
  • 200 g röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 400 ml kokosmjölk
  • 0,5 st citron saften från en liten
  • 1 dl koriander kan uteslutas

Instruktioner

  • Skala och riv vitlök och ingefära. Finhacka chilipeppar. Sätt en stor gryta på medelhög värme. Tillsätt kokosolja eller en annan neutral vegetabilisk olja och fräs vitlöken, ingefäran och chilin i någon minut. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, koriander, chilipulver, curry, garam masala, salt och peppar. Fräs kryddorna under omrörning tills de börjar dofta, cirka en minut.
  • Tillsätt vatten och buljongtärning och skrapa botten av grytan ordentligt så att kryddor som eventuellt fastnat lossnar. Tillsätt linser och krossade tomater. Sänk värmen och låt sjuda på spisen under lock i cirka 20-25 minuter. Linserna ska vara mjuka genomkokta.
  • Tillsätt kokosmjölken och smaka av med mer salt och peppar efter eget tycke och smak. Låt sjuda tills grytan är tjock och krämig, cirka 5-10 minuter. Smaka av soppan med citronsaft och rör ner grovt hackad färsk koriander. Gillar du inte koriander går det bra att utesluta helt eller byta ut mot bladpersilja.
  • Servera grytan med ris och naanbröd.
Author: Danielle
Måltid: Huvudrätt
Kök: Indiskt
Specialkost: Vegansk
Tillagningssätt: Kokad