Saffranshjärtan med mandelfyllning

Betyg: 0.00
(0)
14 december, 2022

Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar för Cervera.

Dessa saftiga saffranshjärtan med mandel fyllning en en juligare version av klassiska vaniljhjärtan. Mördegen är smaksatt med marinerad saffran och istället för en vaniljkräm gjorde jag en mandelfyllning efter lite inspiration från saffransbullar med mandelmassa.

Vad du behöver:

  • Vetemjöl. Du behöver helt vablint vetemjöl till det här receptet. Mördeg är svårt att göra bra med andra mjölsorter, så jag rekommenderar inte att du byter ut vetemjölet mot något annat.
  • Florsocker. Florsocker passar bäst till mördeg tycker jag eftersom den blir lite lenare i konsistensen, men du kan använda vanligt strösocker också.
  • Majsstärkelse. Majsstärkelsen gör degen riktigt frasig vilket är så gott ihop med den krämiga fyllningen. Det går bra att byta ut mot potatismjöl också, det fyller samma funktion.
  • Smör. Jag använder alltid osaltat smör när jag bakar eftersom jag vill kunna kontrollera salthalten själv.
  • Ägg. I degen behövs en äggula och i fyllningen hela ägg. Jag använder medelstora ägg och jag föredrar ekologiska eftersom de ger en bättre färg.
  • Mandelmassa. Jag använder nästan alltid köpt mandelmassa för jag tycker det är smidigt, men om du vill kan du också göra din egen mandelmassa till det här.
  • Saffran. Jag använder lite av min marinerade saffran, men det går bra att använda färdigmald saffran också.
  • Vaniljpulver. Jag använder antingen vaniljpulver eller vaniljpasta gjord på äkta vanilj. Det ger så mycket bättre vaniljsmak än vaniljsocker som oftast innehåller vanillin istället för äkta vanilj.
  • Salt och vatten.
saffranshjärtan med florsocker på skärbräda

Utrustning du behöver

Vaniljhjärtsformar

För att kunna baka fina vaniljhjärtan behöver du dessa formar som gör det lättare att fylla med ordentligt med fyllning och får en fin och jämn form på kakorna.

Hitta vaniljhjärtansformar på Cervera

Hjärtformade utstickare

För att få ett jämnt skal av saffransmördeg är det bra att kavla ut degen och sedan sticka ut lagom stora hjärtan. Välj en utstickare som är lite större till bottendelen och en storlek mindre till locket för att få en jämn kaka.

Hitta hjärtformade utstickare på Cervera

saffranshjärtan med mandelfyllning

Förbereda och förvara

Det går bra att göra saffransdegen i förväg. Du kan förvara den inplastad i kylskåpet i upp till fem dagar och om du behöver förvara den längre än så går det bra att frysa den.

Eftersom mandelfyllningen innehåller ägg så håller den inte lika länge, högst en dag i en lufttät burk i kylskåpet innan du använder den. Samma sak gäller för fyllda men obakade saffranshjärtan.

När kakorna väl är gräddade så håller de 2-3 dagar i rumstemperatur och någon dag längre i kylen. Vill du förvara dem längre så går det bra att frysa dem. Tänk på att florsockret smälter när du fryser och tinar dem, så det bästa är att frysa dem innan du pudrar dem. I frysen håller de sig i flera månader om de är väl inplastade.

Tänk på att tina dessa saffranshjärtan långsamt! De passar inte att tina i mikrovågsugnen. Ta istället upp dem i god tid och låt dem tina i rumstemperatur.

saffranshjärtan med florsocker på skärbräda

Saffranshjärtan med mandelfyllning

Spröda saffranshjärtan fyllda med en krämig mandelfyllning. Bakas i vaniljhjärtansformar och toppas med pudrat florsocker.
Portioner 16 stycken
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Kylning 1 timme
Total tid 1 timme 45 minuter

Ingredienser
  

Saffransdeg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 krm salt
  • 200 g osaltat smör kallt
  • 1 st äggula
  • 2 tsk marinerad saffran se anteckningar

Mandelfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g osaltat smör rumstempererat
  • 1 dl socker
  • 2 st ägg
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Instruktioner
 

  • Blanda ihop alla ingredienserna till saffransdegen i en matberedare och mixa tills degen precis går ihop. Det går också bra att knåda ihop degen för hand. Plasta in degen och lägg in den i kylen i minst 30 minuter.
  • Riv mandelmassa ner i en bunke. Tärna ner det rumstempererade smöret och tillsätt sockret. Vispa ihop till en jämn deg. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Smaksätt med vaniljpulver och salt. Vispa tills det är en jämn kräm och ställ åt sidan.
  • Kavla ut saffransdegen på ett lätt mjölat bakbord. Tryck ur hjärtan med utstickare som är lite större än vaniljhjärtansformarna. Tryck ut degen så att den ligger jämnt i botten på varje form och kommer upp precis till kanten.
  • Lägg mandelfyllningen i en spritspåse och klipp av lite av hörnet på påsen. Spritsa ner mandelfyllningen i hjärtformarna. Det ska täcka nästan upp till kanten, men lämna lite plats för att locket ska kunna gå ihop med botten.
  • Tryck ut fler hjärtan att använda som lock. Använd en storlek på utstickare som är lika stor som vaniljhjärtansformarna. Lägg locken på formarna och tryck ner kanterna så att de går ihop med botten delen.
  • Ställ kakorna i kylen i minst 30 minuter så att de blir kalla och smöret i degen stelnar. Det hjälper degen att bli riktigt frasig vid gräddningen.
  • Grädda kakorna i 175°C i cirka 12-15 minuter. De ska vara genomgräddade men inte fått för mycket färg. Låt svalna helt på plåten.
  • När kakorna svalnat, vänd försiktigt ut dem ur formarna. Pudra med florsocker precis innan servering.

Anteckning

Jag använder marinerad saffran i det här receptet eftersom det ger mycket bättre färg och smak. Men det går bra att använda färdigmald saffran också. Lägg då saffranspulvret i 2 tsk varmt vatten i några minuter innan du ska använda det för att låta det blomma ut. Då blir det lättare att fördela i degen och ger mer smak och färg.
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close