Tårta med smak av pepparkaka, saffran och lingon

Betyg: 0.00
(0)
11 december, 2012
Julen har tagit mig lite på sängen i år. Jag brukar vara förberedd redan i början av november.Du har jag tänkt ut vad det är jag ska baka och vad jag ska köpa till alla i julklapp. Men förhoppningsvis köper jag mina sista klappar imorgon. Förra året lovade jag också mig själv att jag inte skulle koka någon fudge eftersom jag vid den här tiden går under namnet ”Fudgeförstöraren” inom familjen. Mamma frågar mig alltid lite försynt varje år ”Öhh, Danielle. Du hade inte tänkt göra något julgodis i år va?” Och mamma, jag lovar härmed dyrt och heligt att det enda jag kommer göra som kan liknas vid julgodis är ett par fikon och chokladbollar. De kommer med stor sannolikhet redan vara uppätna innan jag kommer hem så du behöver inte oroa dig.

Efter några år som bakbloggerska kan man ju tycka att fantasin börjar tryta lite vid jul. Det finns ju bara så många olika grejer man kan stoppa saffran och pepparkakor i. Men varje år förvånar jag mig själv med att hitta nya otroligt goda recept till adventsmys och andra trevliga julsammankomster men vänner och familj. I år bjöd jag personalen på min praktikskola på härlig jultårta med smaker av pepparkaka, saffran och lingon. Jag hann inte smaka på den själv, men jag förstod snabbt att det var en stor hit.

 

Jag försökte få toppen på tårtan att se ut som att det snöat på den. Men eftersom smörkräm alltid blir lite gulaktig så blev det väl inte jättebra kanske. Men jag har i alla fall spritsat lite på måfå över hela tårtan. Jag har bara gjort som små drag eller små ”kullar” av frosting för att det ska se ut lite som snödrivor. Sedan har jag strött över några olika strössel från Dr Oetkers vinterblandning. Snöflingorna är gjorda med en utstickare i flowerpaste. Tårtfatet som tårtan står på är förövrigt det jag köpte på Peggy Porschen i London tidigare i höstas och släpade med mig över hela staden och genom den stränga flygplatskontrollen. Visst är det fint?!

 

Pepparkaka och saffranstårta

Inget betyg än

Ingredienser
  

Två mjuka pepparkasbottnar

  • 4 st ägg
  • 3,5 dl socker
  • 100 g smör, smält
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl gräddfil

Saffransbotten

  • 200 g vit choklad
  • 100 g smör, osaltat
  • 1,5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk salt
  • 1 pkt saffran, (0,5g)

Lingonmousse

  • 2 dl lingon
  • 1 dl syltsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g cream cheese
  • 1/2 dl gräddfil

Swiss Meringue Vanilla Buttercream

  • 6 st äggvita
  • 3 1/2 dl socker
  • 400 g smör, rumsvarmt
  • 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Pepparkaksbottnar

  • Vispa ägg och socker länge, länge så att det blir vitt och mycket fluffigt. Smält smöret och ställ åt sidan lite så att det svalnar. Blanda ner gräddfil i smöret och blanda sedan ner det i äggsmeten. Sikte ner vetemjöl, bakpulver, pepparkakskrydda och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner allt så att det precis blandats. Du behöver två formar med löstagbar kant som är cirka 24cm i diameter. Rita av bottnarna på ett bakplåtspapper och klipp ut. Smörj båda formarna och lägg ner pappersrundeln i botten av varje form. Skaka runt lite vetemjöl i formarna så att kanterna täcks ordentligt. Fördela smeten i båda formarna. Grädda de två bottnarna i 175 grader i cirka 25 minuter eller tills en sticka kommer ut ren och de fått lite färg. Låt svalna helt.

Saffransbotten

  • Smält smör och vit choklad över vattenbad. Ta av från värmen. Blanda ner övriga ingredienser. Smörj en form med löstagbar botten. Rita av botten och lätt pappersrundeln i botten. Mjöla kanterna på formen med lite vetemjöl. Häll i smeten och grädda i 175grader i cirka 20 minuter. Det kan vara bra att lägg folie på redan från början för den vita chokladen gör att kakan får färg väldigt snabbt. Titta de sista fem minuterna ifall du behöver ta bort folien. Låt svalna helt.

Lingonmousse

  • Koka upp lingonen tillsammans med syltsocker. Låt koka några minuter enligt förpackningen. Ställ åt sidan och låt svalna helt. Du kan också använda färdig lingonsylt men den behöver vara ganska kompakt och inte alltför rinnig. Vispa grädden hårt. Vänd försiktigt ner lite lingonsylt i taget. Vispa cream cheese och gräddfil i en egen bunke till en jämn kräm. Blanda ner i lingongrädden.

Swiss Meringue Buttercream

  • Ta fram smöret och tärna det i små bitar, lägg det på en tallrik för att bli rumsvarmt. Förbered ett vattenbad. Skålens botten får inte nudda vattnet när det kokar. Kläck försiktigt äggen och lägg äggvitorna i skålen ovanför vattenbadet. Tillsätt sockret. Värm marängsmeten till 60 grader (använd en digital termometer) och vispa hela tiden. Se till att kanterna på skålen skrapas så att allt socker löser sig. När marängen nått 60 grader, ta av skålen från vattenbadet och vispa antingen tills blandningen är rumstempererad. Den ska nu vara vit, fluffig och glansig. När du tar upp vispen ska topparna stå kvar. Detta tar runt 10 minuter.
  • Sänk vispens hastighet till medel/låg. Tillsätt en kub smör i taget och vispa mellan varje. det brukar vara lagom att räkna till 10 eller 15 mellan varje kub du tillsätter. När du vispat ner allt smör kan marängsmörkrämen till en början se ryslig ut. Den liknar mer äggröra än frosting. Men det är ingen fara! Fortsätt vispa så löser sig det efter några minuter och krämen blir jämn, fluffig och mjuk. Om den krämen inte vill bli fluffig, ställ den i kylskåpet i en kvart och prova att vispa igen. När du fått en fluffig smörkräm, tillsätt vaniljsocker och vispa tills allt är jämt blandat.

Lägga ihop tårtan

  • Lägg en pepparkaksbotten på ett tårtfat. Bred på hälften av lingonmoussen. Om du vill kan du breda på lite extra lingonsylt i ett tunt lager ovanför moussen. Lägg sedan på saffransbotten. Bred på resten av lingonmoussen och lägg på den sista pepparkaksbotten. Plasta in tårtan och ställ in den i kylskåpet så att den får stå till sig lite. Ta lite av smörkrämen och täck tårtan med ett tunt lager smörkräm. Ställ in tårtan i kylen igen. Det här är bra för att slippa att smulor syns igenom senare. Bred på ett lite tjockare lager och ställ in tårtan i kylskåpet en stund igen så att det stelna. Upprepa tills du fått ett lagom tjockt lager runt hela tårtan och bottnarna inte syns under. Fyll resten av marängsmörkrämen i en spritspåse med Wiltons tyll 1M. Sprits lite på måfå och lite oregelbundet över hela toppen på tårtan. Se till att kanten runtomkring är snygg. Strö över vita och silverfärgade strössel och dekorera med snöflingor i flowerpaste.
Författare: Danielle
Måltid: Efterrätt
Tillfälle: Advent, Jul
Dela

Skriv en kommentar

  1. Ja, den var god och julig!
    Hoppas vi får se dig snart igen (med eller utan tårta)

  2. Hej! Jag har nyss hittat din blogg och jag ville bara säga att den är grym! Det ser så sjukt gott ut allting. Jag provade din saffranskladdkaka förra helgen. Supergod! Jag publicerade recpetet på min blogg, http://lindasmat.blogspot.com, men hänvisade självklart tillbaka till dig. Ha det gott och god jul! / Linda

  3. Hej!
    Tror du att jag kan göra tårtan redan på lör å den kan stå tills julafton? Tack för en suverän blogg!! 🙂

    Mvh Linda

    1. Ja, det ska inte vara några problem. se bara till att du spacklar den ordentligt så att den blir lite isolerad så kommer den smaka lika bra på julafton. Tänk bara på att plocka fram den i god tid innan servering så att smörkrämen är mjuk! Det är inte gott att äta kylskåpskall smörkräm, tårta ska alltid ätas rumstempererad.

  4. Saffransbotten stelnar inte helt i ugnen eller?

    1. Nej, precis. Saffransbottnen är lite mer kladdig och kan behöva svalna ordentligt innan man flyttar den, gärna i kylskåp!

      1. Tack för svaret!

        I receptet står det ibland bara ”smör” och ibland ”smör, osaltat”, när det bara står smör skall det vara saltat smör då?

      2. Jag kör alltid osaltat! Jag brukar specificera vilken sort i ingredienserna och sen bara använda namnet i instruktionen men jag ska se över receptet så att det är tydligt! Tack för input!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close