Go Back
+ servings
saffranshjärtan med florsocker på skärbräda

Saffranshjärtan med mandelfyllning

Inget betyg än
Spröda saffranshjärtan fyllda med en krämig mandelfyllning. Bakas i vaniljhjärtansformar och toppas med pudrat florsocker.
Servings 16 stycken
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Kylning 1 timme
Total tid 1 timme 45 minuter

Ingredienser

Saffransdeg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl florsocker
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1 krm salt
  • 200 g smör osaltat och kallt
  • 1 st äggula
  • 2 tsk marinerad saffran se anteckningar

Mandelfyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör osaltat och rumstempererat
  • 1 dl socker
  • 2 st ägg
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa salt

Instruktioner

  • Blanda ihop alla ingredienserna till saffransdegen i en matberedare och mixa tills degen precis går ihop. Det går också bra att knåda ihop degen för hand. Plasta in degen och lägg in den i kylen i minst 30 minuter.
  • Riv mandelmassa ner i en bunke. Tärna ner det rumstempererade smöret och tillsätt sockret. Vispa ihop till en jämn deg. Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Smaksätt med vaniljpulver och salt. Vispa tills det är en jämn kräm och ställ åt sidan.
  • Kavla ut saffransdegen på ett lätt mjölat bakbord. Tryck ur hjärtan med utstickare som är lite större än vaniljhjärtansformarna. Tryck ut degen så att den ligger jämnt i botten på varje form och kommer upp precis till kanten.
  • Lägg mandelfyllningen i en spritspåse och klipp av lite av hörnet på påsen. Spritsa ner mandelfyllningen i hjärtformarna. Det ska täcka nästan upp till kanten, men lämna lite plats för att locket ska kunna gå ihop med botten.
  • Tryck ut fler hjärtan att använda som lock. Använd en storlek på utstickare som är lika stor som vaniljhjärtansformarna. Lägg locken på formarna och tryck ner kanterna så att de går ihop med botten delen.
  • Ställ kakorna i kylen i minst 30 minuter så att de blir kalla och smöret i degen stelnar. Det hjälper degen att bli riktigt frasig vid gräddningen.
  • Grädda kakorna i 175°C i cirka 12-15 minuter. De ska vara genomgräddade men inte fått för mycket färg. Låt svalna helt på plåten.
  • När kakorna svalnat, vänd försiktigt ut dem ur formarna. Pudra med florsocker precis innan servering.

Anteckning

Jag använder marinerad saffran i det här receptet eftersom det ger mycket bättre färg och smak. Men det går bra att använda färdigmald saffran också. Lägg då saffranspulvret i 2 tsk varmt vatten i några minuter innan du ska använda det för att låta det blomma ut. Då blir det lättare att fördela i degen och ger mer smak och färg.
Author: Danielle
Måltid: Fika
Tillfälle: Advent, Jul