Saffranskladdkaka

Betyg: 0.00
(0)
24 november, 2011

Saffranskladdkaka är den bästa blandningen av jul och allt annat som är gott. Den passar perfekt till adventsfika eller när man vill bjuda på en god efterrätt så här innan jul. Eftersom både saffran och vit choklad är söta i smaken så behöver man kombinera den ihop med något syrligt.

Jag valde att bara strö lite lingon över, de ger både syrlighet och en fin kontrastfärg. Men det är också fantastiskt gott att mosa lingonen lite och sedan vända ner dem i vispad grädde. Lingongrädden är ett annorlunda tillbehör och blir lite extra kul när man serverar den här kladdkakan som dessert. 

Denna kladdkaka med saffran bränner lätt på toppen inne i ugnen, så håll koll på den så att den inte får för mycket färg. Den blir allra bäst när den hunnit svalna och sedan fått stå i kylskåpet och blivit riktigt kall. Då hinner den stelna till ordentligt och blir lättare att skära och godare att äta. Därför kan den här kladdkakan med fördel göras i förväg.

Saffranskladdkaka

Ingredienser
  

  • 100 g smör
  • 100 g vit choklad
  • 1 påse saffran (1/2g)
  • 2 st ägg
  • 2 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl

Serveras ev. med lingongrädde

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl lingon mosade

Instruktioner
 

  • Smält smöret tillsammans med den vita chokladen på låg temperatur. Tillsätt saffran och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Häll i chokladblandningen och rör tills allt blandat sig. Sikta ner vetemjölet och vänd sedan försiktigt ner det med slickepott. Häll smeten i en smord form springform med löstagbar kant. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Låt svalna och ställ sedan i kylen för att kallna helt.
  • Vispa grädden, blanda ner mosade lingon. Ta lite i taget och smaka av tills det smakar så mycket som du tycker passar. Dekorera eventuellt med lite frysta lingon.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Kladdkakan låter och ser mycket god ut!

  2. å jösses vad gott detta lät!! övergav genast mina tänkta bakplaner inför helgen för att prova detta recept!! Tack för att du delar med dig av dina recept!!

  3. Hej Daniella!
    I min blogg tipsade du om dina föräldrars blogg. Anledningen till att jag hittade din är faktiskt att jag läser deras! Den är fantastisk och var den första blogg jag började läsa!
    Receptet på saffranskladdkaka vet jag precis vilken kompis jag ska bjuda på i vinter.
    Ha det gôtt!
    Katarina

  4. Denna kakan var underbart god !!!!
    Så den rekomenderar jag gärna!!!
    Kram Mamma

  5. Oj det här låter ju riktigt gott, måste provas!

  6. Hej!
    Kladdkakan ser fantastisk ut =)

  7. Visst ser man på bilden hur jättegod den måste vara!

  8. Låter som något jag måste testa!
    Lägger till dig under mina länkar för hit måste jag komma in ofta 😉

    Mvh Marina

  9. Ser jättegod ut, den får jag baka framöver!

  10. Mmmh, den ska bakas imorrn!

  11. Så nu är kladdkakan i ugnen! Ska bjuda på den i em och hoppas att den är lika god som den ser ut!

  12. Åh det där lät ju väldigt gott!

  13. så nu har den smakats och den var supergod!

  14. Så god! När jag såg denna blev jag bara tvungen att testa, perkfekt till första advent och allt. Och den smakade helt ljuvligt. En otroligt fyllig och härlig julig smak av choklad och saffran. Alla var imponerade och lovordade den starkt. Lingongrädden passade perfekt till. Tack så jättemycket för ett toppenrecept!

  15. Den här var otroligt god! Smakade precis som lussebullar!

  16. Tack för receptet! Lagade denna kaka i söndags, till 1:a advent fikat otroligt god och uppskattad!

  17. Åh, så underbart juligt!! Den här vill jag baka 🙂

  18. Bjöd på den här i dag på fredagsfikat på jobbet. Mycket uppskattat! Fick kommentarer som:
    Sjuukt god!
    Veckans bullmamma.
    Hallelulja moment!

    osv osv 🙂

    Tack för att du delade med dig!

  19. Danielle du är fantastisk och bakar vidunderligt fina saker och bjuder oss på dina kloka funderingar men…oddsen är tvärtom låga (för om de vore höga vore det alltså en liten chans att man fann något gott i köket). Förlåt men jag är en sån som märker ord. du är bäst och tack för en toppenblogg som förgyller mina dagar!

  20. Lisa,
    Som blivande svensklärare förfasar jag mig självklar ständigt över mina egna som ordgrodor. Men jag har sedan länge kommit fram till att jag är alldeles för passionerad när det gäller både mat och skrivning för att tänka över allt den extra gång det så ofta behöver. Jag brottades faktiskt med det där och kunde inte komma på vad som inte blev bra tills du pekade ut det nu. Jag hade ju inte alls tänkt använda ”odds” utan ”sannolikhet”. Genast kändes meningen mycket mer ”jag”. 🙂

  21. Det här receptet ska jag använda i kväll när jag ska baka Luciafika åt mina elever! Tack för tipset!

  22. Jag bakade den här kakan i måndags då jag hade en lite tidig första adventsfika här hemma. Den blev verkligen jättegod men inte alls kladdig, vad kan jag ha gjort för fel? Hade den inne i en kvart. Tog bort en dl socker för att jag tycker det blir så sött med vit choklad, kan det ha med saken att göra?

    1. Det var konstigt. Jag tror inte att det ska ha något med saken att göra. Men jaet var så länge sedan jag bakade det här receptet så jag är inte helt säker på vad som kan ha gått fel.

  23. Bästa kakan! Den här är en stor favorit i mitt kompisgäng, både till jul och resten av året!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close