Saffranscheesecake

Betyg: 0.00
(0)
27 november, 2012
 Cheesecake med saffran

Jag har tjuvstartat med julen. Det gör jag varje år. Jag kan inte riktigt hålla mig till december. Jag brukar skylla på att jag faktiskt måste göra en hel del jul innan december är här för bloggens skull. Men ärligt talat, det är bara en lam ursäkt. Jag hade bakat juliga saker och lyssnar på julmusik ändå. För mig är det helt lagligt att börja sent i oktober.

 

Cheesecake med saffran

Så för några veckor sedan köpte jag julversionen av Sju sorters kakor och fastnade såklart för deras cheesecake med saffran. Åh, den såg helt otroligt god ut att jag bara var tvungen att testa. Jag är ju dock väldigt förtjust i botten på cheesecaken plus att den håller bättre om den är lite tjockare ifall man vill flytta över kakan på ett snyggt fat vid servering. Springformar i all ära men snygga serveringsfat är de inte.

Och blev det bra? OM det blev. Jag rekommenderar verkligen denna till adventsmyset till helgen!

Cheesecake med saffran

Saffranscheesecake

Ingredienser
  

Botten

  • 300 g pepparkakor
  • 100 g smör

Cheesecakesmet

  • 600 g cream cheese
  • 4 st ägg
  • 1 dl socker
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk pressad citron
  • 2 msk vetemjöl

Crème fraicheglaze

  • 3 dl crème fraiche
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker

Instruktioner
 

Botten

  • Krossa pepparkakorna i en mixer. Smält smöret och blanda ihop med pepparkakorna. Rita av springformen på ett bakplåtspapper och klipp ut rundeln. Smörj springformen (ca 24cm) och lägg pappret som botten. Tryck ut pepparkakssmulorna i botten och ställ i kylskåpet.

Cheesecakesmet

  • Vispa cream cheese mjukt med elvisp. Tillsätt ägg och socker och vispa till en jämn smet. Blanda ner saffran, pressad citron och vetemjöl, vänd ihop allt med en slickepott. Ta ut formen ur kylskåpet. Häll i cheesecakesmeten över botten och grädda i 175 grader i cirka 45 minuter. Den kommer resa sig lite.

Crème fraicheglaze

  • Vispa samman crème fraiche, socker och vaniljsocker. Ta ut kakan ur ugnen, bred på glazen och grädda i ytterligare 5-10 minuter tills glazen stannat. Den kommer fortfarande vara mjuk men den ska inte rinna iväg om du tippar på formen. Ställ kakan kallt så att den kan svalna helt. Det är viktigt att den är helt kall innan du skär i den. Servera som den är eller med en liten klick vispad grädde.
Författare: Danielle
Share the love

Join the Conversation

  1. Låter väldigt gott!

  2. Åh, ser supermumsigt ut! Tack för tipset 🙂

  3. Smaskigt! Jag börjar också alltid för tidigt, hur ska man annars hinna med att göra allt juligt som är så himla kul?? =)

  4. 1/2 g saffran lät lite lite, kan det stämma?

    1. Absolut. Det är ett halvt gram saffran i en påse och det räcker utmärkt.

  5. ser riktig smarrig ut och skulle mer än gärna smaka på den kakan.
    ja fuskar oxå varje år,man kan ju liksom inte hålla sig.hehehe a den ursäkten tar ja till när maken frågar varför jag bakar så mycket

  6. Anonymous says:

    Bestämde mig förra året efter att ha köpt 7SK för att baka just den här caken och blir väldigt glad när jag kan läsa att du är nöjd 😀 Om man ska servera något till, typ någon frukt/bär, vad rekommenderar du?

    1. Jag skulle rekommendera lingongrädde, alltså vispad grädde smaksatt med lingonsylt. Eller varma hallon.

  7. Ser väldigt gott och fint ut. Har haft i tankarna själv att saffranscheesecake kan vara riktigt gott att testa nu när det är jul! Jag har så mkt som jag vill baka nu innan juletider… sen ska man ju hinna äta upp allt också 🙂

  8. Hej !!!
    Bakat kakan i kväll och nyss smakat av den. Mumsigt god 🙂
    Nu är det några dar kvar till mina gäster kommer så jag undrar om jag ska göra en ny till dess eller fryser jag ner kakan som jag bakat eller klara den sej i kylskåpet några dagar ??

    Tack för receptet

    1. Cheesecake klarar sig några dagar i kylskåpet men den ser inte alltid lika fin ut. Jag tycker de kan vätska sig ibland.

  9. För hur många personen är denna till?

    1. Den räcker till 10-12 personer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close