Mini pepparkakscupcakes

Betyg: 0.00
(0)
13 november, 2011

En riktig klassiker för mig är mjuk pepparkaka. Det är ett måste att äta en bit mjuk pepparkaka till Kalle Anka på julafton. Men ibland när man ska mjuda på glöggmingel eller bjuda på fika på jobbet så är det trevligt att baka något som är portionsstorlek och där man slipper skära och greja. Då är dessa mini pepparkakscupcakes perfekta! Muffins i vanlig storlek tycker många ofta blir lite stora, men minivarianten är en perfekt munfull.

Dessa pepparkakscupcakes är saftiga och har en god pepparkakssmak. De är toppade med en cream cheese-glasyr och jag gillar att dekorera dem med frysta lingon. Det både ser fint ut och smakar gott. Dessutom håller sig frysta lingon fina i flera timmar vilket gör det lätt att förbereda dessa i god tid innan de ska serveras.

Det går också bra att baka dessa i förväg och frysa in. Låt dem bara tina långsamt i rumstemperatur innan du dekorerar dem. Det bästa är dock att spritsa direkt efter att du vispat ihop glasyren. Smöret i glasyren stelnar när det blir kylskåpskallt och kan därför bli lite svårt att spritsa snyggt. Men när de väl är spritsade så håller de sig fina i kylskåpet i upp till ett dygn.

Jag tycker alltid att det är godast att servera dem rumsvarma, så tänk på att plocka fram dem ungefär en timme innan servering så de hinner bli lite rumstempererade.

pepparkakskupcakes med frosting

Mini pepparkakscupcakes

Portioner 36 stycken
Tillagningstid 20 minuter

Ingredienser
  

  • 150 g osaltat smör rumsvarmt
  • 3 st ägg
  • 3,5 dl socker
  • 2,3 dl gräddfil
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 msk pepparkakskryddor
  • 0,5 tsk salt

Frosting

  • 200 g cream cheese
  • 50 g osaltat smör rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • Frysta lingon till dekoration

Instruktioner
 

  • Vispa smör och socker mjukt och krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. Vispa ner gräddfilen. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, pepparkakskryddor och salt. Vänd försiktigt ner med slickepott. Ställ mini pappersformar i en minimuffinsplåt och fyll dem 2/3 med smet. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Ta ut och låt kallna helt.
  • Vispa cream cheese och smör mjukt med elvisp. Sikta ner florsocker och vispa samman till en jämn kräm. Spritsa varje minicupcake med frosting och dekorera med tre frysta lingon.

Anteckning

Det går bra att använda färdigblandade pepparkakskryddor, men om du vill testa att göra dina egna så har jag ett underbart recept på pepparkakskryddor
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Haha, roligt att det finns fler julnördar än jag;) Jag gick just och funderade på hur länge till jag kna hålla mig:) Smygsmakade chilichokladglöggen häromkvällen och vi köpte pepparkakor men dessa små sötnosar måste jag nog prova på!

  2. Så fina muffins! Jag skall köpa glögg nu i veckan, längtar efter jul 🙂

  3. Så söta cupcakes och vilken god frosting!

    I fredags drack vi glögg och åt pepparkakor så vi har heller inte kunnat hålla oss! 🙂

  4. Oh så söta =) Jag gjorde med pepparkaksmuffins igår, men mina blev ”vanliga” mini.

    Jag har precis fått upp ögonen för hur roligt det är att dekorera cupcakes och här inne finns ju massor med inspiration

    – Anna

  5. Karin A,
    Fyll formarna till hälften eller 2/3. Jag vet inte hur mycket det blir, en tesked, lite mer kanske?

  6. Åh men tack för att du tänkte på min lilla glöggfest! 🙂 Supersöta cupcakes. Hur mycket smet har du i varje form?

  7. Åhh så söta och fina cuppisar!

  8. Alltså, dina recept är så vansinnigt goda!! Har provbakat några av dem nu och alla har blivit nya favoriter. Tack!!

  9. Pepparkakssmak i muffins är inte alls fel! Ser väldigt mumsigt ut!

  10. Visste du att det finns ett café i San Diego som heter Heavenly Cupcake? Jag tog en bild men hittar inte hur jag kan lägga upp den här.

  11. Linda,
    Ja, jag upptäckte det förra året! Tyvärr har jag aldrig varit i USA så jag har inte haft möjlighet att besöka dem, men det ligger på listan.

  12. så underbart fina! tack för tipset!

  13. Men vad du frestar!! Nu måste jag köpa glögg och sen baka de här små godingarna. 🙂

  14. vad har man gjort för fel om frostingen blev för rinnig? Rört för mycket? Fick inte det så fint som det blev på dina.

  15. Det kan vara så att du haft i lite för mycket florsocker. av någon anledning blir frosting alltid rinnigare av florsocker. Prova hälla i bara halva mängden florsocker och sedan försiktigt tillsätta mer om det behövs. Testa också att sätta en den en stund i kylen. Om den fortfarande är rinnig och du vill rädda den skulle jag vispat typ 50g smör mjukt och sedan sakta vispat ner frostingen i det och sedan ställa den i kylen. Smöret hjälper då till så att den stelnar lite. Det är vad jag kan komma på så här på rak arm och vad jag själv hade testat. Det är dock inget jag provat om det fungerar.

  16. Bakade dessa idag, fast i lite större formar. Toppade dem även med smulpajdeg som jag kryddat med kanel och kardemumma! De blev helt underbara!!

  17. AnnaAwesome says:

    Jag gjorde dessa för några dagar sen och de blev otroligt uppskattade på jobbet 🙂 Fast jag gjorde vanilj-smörkräm som frosting och toppade med gröna och röda nonstop!

  18. Hejsan!
    dessa är verkligen toksöta! jag har tänk ge mig på minicupcakes med pepparkakssmak, jag har ett recept på ”vanlig” deg (typ smör, socker, mjölk, ägg, vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl) där jag bara har 1 ägg, 1dl mjölk o 50g smör, detta leder till ca 24st minicupcakes, vilket känns väldigt lagom. ditt recept är typ tredubbla?! hur många blir detta? Tacksam för svar! /Cissi

  19. Det här receptet är bakat i knäckformar så de är en mini mini variant. Det är därför det blir så många fler. Vanliga cupcakesrecept som ger 13st normalstora ger ca 24st minicupcakes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close