En riktig klassiker för mig är mjuk pepparkaka. Det är ett måste att äta en bit mjuk pepparkaka till Kalle Anka på julafton. Men ibland när man ska mjuda på glöggmingel eller bjuda på fika på jobbet så är det trevligt att baka något som är portionsstorlek och där man slipper skära och greja. Då är dessa mini pepparkakscupcakes perfekta! Muffins i vanlig storlek tycker många ofta blir lite stora, men minivarianten är en perfekt munfull.
Dessa pepparkakscupcakes är saftiga och har en god pepparkakssmak. De är toppade med en cream cheese-glasyr och jag gillar att dekorera dem med frysta lingon. Det både ser fint ut och smakar gott. Dessutom håller sig frysta lingon fina i flera timmar vilket gör det lätt att förbereda dessa i god tid innan de ska serveras.
Det går också bra att baka dessa i förväg och frysa in. Låt dem bara tina långsamt i rumstemperatur innan du dekorerar dem. Det bästa är dock att spritsa direkt efter att du vispat ihop glasyren. Smöret i glasyren stelnar när det blir kylskåpskallt och kan därför bli lite svårt att spritsa snyggt. Men när de väl är spritsade så håller de sig fina i kylskåpet i upp till ett dygn.
Jag tycker alltid att det är godast att servera dem rumsvarma, så tänk på att plocka fram dem ungefär en timme innan servering så de hinner bli lite rumstempererade.
Mini pepparkakscupcakes
Ingredienser
- 150 g smör, osaltat och rumstempererat
- 3 st ägg
- 3,5 dl socker
- 2,3 dl gräddfil
- 4 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 2 msk pepparkakskrydda
- 0,5 tsk salt
Frosting
- 200 g cream cheese
- 50 g smör, osaltat och rumstempererat
- 2 dl florsocker
- lingon, frysta till dekoration
Instruktioner
- Vispa smör och socker mjukt och krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ordentligt mellan varje. Vispa ner gräddfilen. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, pepparkakskryddor och salt. Vänd försiktigt ner med slickepott. Ställ mini pappersformar i en minimuffinsplåt och fyll dem 2/3 med smet. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Ta ut och låt kallna helt.
- Vispa cream cheese och smör mjukt med elvisp. Sikta ner florsocker och vispa samman till en jämn kräm. Spritsa varje minicupcake med frosting och dekorera med tre frysta lingon.