Saffranspannacotta

Betyg: 0.00
(0)
11 december, 2018

Saffran, pepparkaka och lingon

En mjuk och len pannacotta med saffran är den perfekta efterrätten i juletider. Efter en mastig julmiddag är det skönt att avsluta med en sval och lätt efterrätt som inte känns för tung. Pannacotta är dessutom väldigt enkel att både förbereda och göra till många.

Saffran och pepparkaka är två viktiga julsmaker men vad många kanske inte tänker på är att de är riktigt goda tillsammans. Här har jag kryddat pannacottan med en påse saffran och toppat den med krossade pepparkakor och lingon. Då får man en härlig kontrast i textur mellan den lena pannacottan och krispigt pepparkakssmul. Lingonen ger också en fräsch och syrlig smak till den här efterrätten som verkligen är pricken över i:et. Jag brukar köpa frysta lingon och man kan antigen lägga på dem direkt från frysen för en lite mer ”sorbet”-känsla eller så låter man dem tina någon timme innan servering. 

Gör det enkelt till många

Ett bra tips om du ska göra pannacotta till många är att köpa lite snyggare plastglas, då kan du använda dina glas till annat och det blir lätt att servera till många. Du behöver dessutom inte vara lika orolig för att hälla i för varm pannacotta i glas som spricker. När alla glasen är lika höga kan du också stapla brickor med pannacotta i två lager i kylskåpet vilket spar plats när du kanske redan har lite ont om det.

Saffranspannacotta

Inget betyg än
Portioner 5 portioner
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 20 minuter

Ingredienser
  

  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk gelatinpulver
  • 1 msk kallt vatten, till gelatinet

Pepparkakssmul

  • 100 g pepparkakor
  • 2 msk smör, osaltat
  • lingon

Instruktioner
 

  • Rör ut gelatinpulvret i det kalla vattnet och ställ åt sidan. Häll grädden i en kastrull och tillsätt socker och saffran. Låt koka upp.
  • Vispa ner det svällda gelatinet i den varma grädden och ta av från plattan. Låt svalna i ca 30 minuter innan du vispar upp den och häller upp på glas. Ställ in i kylen och låt stelna helt, detta tar minst 4 timmar men de får gärna stå över natten. 

Pepparkakssmul

  • Krossa pepparkakorna i en matberedare eller i en mortel. Smält smöret och häll det över pepparkakorna. Blanda ordentligt och fördela över den stelnade pannacottan. Dekorera med lite lingon och servera.

Anteckning

Vegansk saffranspannacotta

Jag har även gjort en vegansk variant av den här efterrätten som blev riktigt god. Jag bytte ut vispgrädden mot havregrädde – en blandning av vispbar havregrädde och matlagningshavregrädde tyckte jag fungerade bäst. Var lite försiktigare med sockret för ibland kan grädden redan vara lite sockrad! Istället för gelatin går det alldeles utmärkt att byta ut mot Agar agar. Följ instruktionerna på förpackningen, man behöver betydligt mycket mindre Agar agar än gelatin för att efterrätten ska stelna ordentligt. Istället för smör i pepparkakssmulet går det bra att använda kokosolja, det blir också jättegott!
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close