Knäck

Betyg: 0.00
(0)
11 december, 2009

Knäck är en av mina favoriter bland julgodiset. De är tätt följda av Fudge med marshmallows och mammas Mozartkulor. Jag föredrar knäcken i all sin enkelhet utan mandel eller andra kryddor. Däremot strör jag gärna över flingsalt, det blir helt fantastiskt gott!

Temperatur på knäck

Jag kokar alltid min knäck med en digital godistermometer, det finns att köpa i många matbutiker för ca 200 kronor. Den är användbar till mycket annat också så det är en bra kökspryl att ha i lådan. Knäck ska koka till minst 125 grader. Då är den ganska mjuk och lite som kola.

Jag föredrar den när den är mellan 128-130 grader. Då lossnar den lätt från pappret och håller formen bra men är så mjuk att den smälter i munnen. Vill man ha lite segare knäck kan man koka den upp till 140 grader, efter det börjar den bli alldeles för hård.

Det tar ett tag att koka knäcken och innan man hittat en bra temperatur på plattan så kan det vara bra att hålla lite koll på den så att den inte kokar över. Jag brukar alltid ta en större gryta eller kastrull än vad jag tror behövs för smeten kokar upp ganska rejält. I början är det väldigt trögt och temperaturen ändrar sig väldigt långsamt, men sen efter 120 grader så börjar det gå ganska fort och då får man vara med så att den inte blir för varm.

Knäck med flingsalt

Ingredienser
  

 • 2 dl vispgrädde
 • 2 dl socker
 • 2 dl ljus sirap

Instruktioner
 

 • Koka upp smör, grädde, socker och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Låt det stå och småkoka tills det blir minst 125 grader eller klarar kulprovet. Räkna med att det tar 1 – 1,5 timme att koka. Rör om då och då i grytan. Ställ knäckformar på ett baklåtspapper. Fördela knäcken i formarna. Lättast är att använda en rostfri kanna och hälla i knäcken, det måste nämligen gå väldigt snabbt innan den stelnar.

Anteckning

Jag älskar att strö flingsalt över min knäck direkt efter att jag hällt upp den i formarna. Det är också gott att ha i pepparkakskrydda, ca 1 msk räcker till en sats. 
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

 1. Förra året köpte vi ett par jättesöta, röda små knäckformar med tomtar på. Dock hade vi inte knäck i dom utan annat godis..
  Men jag håller med dig, finare formar tack!

 2. Det är klart de måste ha de färgerna/mönstrena!
  Det har de ju alltid haft!
  Sånt kan man inte ändra på hur som helst!
  Då kanske man tror att det är något annat och inte knäck… :O)!
  Linda

 3. Knäck är ett måste på gottebordet på jul!

  Ha en bra helg!

 4. Vi har köpt knäckformar med tomtar på och stjärnor på! Finns bilder på min blogg!

 5. ja fram för mer snygga knäck och ischokladformar! det enda jag använder ischokladformar till är att torka sockerblommor, de är perfekta då man kan böja på dem som man vill. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close