Glutenfria pepparkaksmazariner

Betyg: 0.00
(0)
20 december, 2019

Mazariner är traditionella kakor som många inte vågar sig på att göra själva eftersom att de tror att de är svåra att baka. Men egentligen är de ganska lätta att göra hemma själv, och de är också väldigt enkla att göra glutenfria utan att någon kommer märka det.

Jag valde att smaksätta mina mazariner med pepparkakskrydda för att få en lite juligare kick, men det går lika bra att utesluta pepparkakskryddorna för att få mer traditionell smak på mazarinerna. Utan pepparkakskryddor hade jag tillsatt lite bittermandel i fyllningen för att stärka upp mandelsmaken. Vanligen har mazariner ett skal i mördeg, men jag gjorde en glutenfri variant med mandelmjöl som smakar helt underbart. Man tänker inte alls på att det inte är vanlig mördeg och det smakar inte annorlunda så som hårda glutenfria kakor ibland kan göra.

Jag gillar det lite mer organiska utseendet på dessa mazariner, men vill man att de ska bli platta så får man ta baksidan av en sked och blöta den lite och sedan trycka ut och jämna till fyllningen i formen innan gräddning. Jag gjorde också en enkel glasyr på florsocker som jag ringlade över när de kallnat helt vilket gav en god sötma. För att göra dem lite finare innan servering kan man pudra över lite florsocker.

Jag bakade mina mazariner i aluminiumformar, men det går också bra att baka dem i muffinsformar i silikon, då kan det vara snyggt att plocka ut dem ut formen innan servering. Det är inte så bra att bara ha pappersformar eftersom degskalet är rätt tungt och då håller inte pappret formen. Om man inte har aluminiumformar eller muffinsformar i silikon så kan man ställa pappersformar i en muffinsplåt, då håller de formen under gräddning och flyter inte ut.

Mazarinerna håller i flera dagar i kylskåpet och blir faktiskt ännu bättre efter att de fått stå till sig lite och blivit kylskåpskalla. De går också utmärkt att frysa, men då hade jag inte haft på glasyren, det hade jag istället ringlat över vid servering. Jag skulle inte heller tina den i mikrovågsugnen, speciellt inte om de är bakade i aluminiumformar. Istället hade jag plockat fram dem i god tid och låtit dem bli rumsvarma innan servering.

Glutenfria pepparkaksmazariner

Portioner 12 st
Förberedelser 25 minuter
Tillagningstid 15 minuter

Ingredienser
  

Skal

  • 3 dl mandelmjöl
  • 50 g smör
  • 4 tsk psylliumfröskal (fiberhusk)
  • 3 msk socker

Fyllning

  • 100 g mandelmassa riven
  • 30 g smör rumsvarmt
  • 2 st ägg
  • 2 msk mandelmjöl
  • 2 tsk kokosmjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1,5 msk pepparkakskrydda se nedan för recept
  • 1 krm salt

Glasyr

  • 1 dl florsocker siktat
  • 2-3 msk vatten

Instruktioner
 

  • Blanda samman alla ingredienser till skalet och knåda till en deg. Dela degen i 12 st delar och tryck ut i aluminiumformar, ställ in i kylen för att stelna lite.
  • Riv mandelmassan och tillsätt smöret, blanda ihop med en gaffel. Tillsätt ett ägg i taget och mixa till en jämn smet med stavmixer. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smet.
  • Fördela smeten i formarna, jämna till ytan lite med baksidan av en sked. Grädda i 175 grader i cirka 15 min eller tills smeten har satt sig och kanterna har fått lite färg. Ta ut och låt svalna helt.
  • Sikta ner florsockret i en bunke, tillsätt lite vatten och rör ihop. Tillsätt vatten tills du fått en bra konsistens på glasyren, den ska vara lite tjock men inte så tjock att den inte flyter ut på mazarinerna. Låt dem gärna stelna helt och pudra över florsocker precis innan servering.

Anteckning

Här hittar du recept på hemgjord pepparkakskrydda
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close