Pepparkaksrulltårta

Betyg: 0.00
(0)
2 december, 2024

Mjuk pepparkaka med färskostfrosting är en favorit i min familj, men om man vill göra en lite snabbare variant som gör sig lika bra som efterrätt som fika så är den här pepparkaksrulltårtan men fluffig färskostfrosting och lingon en riktig hit!

Rulltårta är snabbt och enkelt att baka och tar bara fem minuter i ugnen. Frostingen är också snabb och enkel att vispa ihop, det längsta momentet i det här receptet är faktiskt att vänta på att rulltårtan ska svalna.

pepparkaksrulltårta med lingon

Rulltårta som inte spricker

För att motverka att rulltårtan spricker så brukar jag rulla ihop den medan den är varm. När den gräddas i ugnen förbereder jag med en ren kökshandduk på köksbänken med en nytt bakplåtspapper ovanpå. Sen strör jag ett tunt lager en socker över bakplåtspappret.

När rulltårtan gräddats färdigt lyfter jag. över den med ovansidan nedåt på det sockrade bakplåtspappret. Sedan river jag bort det bakplåtspappret rulltårtan gräddades på. Om det fastnat kan det hjälpa att spraya eller pensla lite vatten på. Sedan rullar jag ihop rulltårtan i det nya bakplåtspappret och rullar sedan in den i kökshandduken så att den håller formen.

Därefter låter jag rulltårtan svalna helt innan jag försiktigt rullar upp den och bredar på fyllningen. Tänkt på att inte breda fyllningen hela vägen ut på kortsidorna, utan lämna 3-4 cm så blir det lättare att rulla ihop den utan att fyllning pyser ut.

pepparkaksrulltårta med lingon
pepparkaksrulltårta

Pepparkaksrulltårta

Inget betyg än
Mjuk och saftig pepparkaksrulltårta fylld med fluffig färskostfrosting och syrliga lingon – en perfekt kombination av kryddigt, sött och syrligt!
Portioner 10 bitar
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Svalningstid 1 timme

Ingredienser
  

Rulltårta

  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 msk pepparkakskrydda

Färskostfrosting

  • 200 g färskost, cream cheese
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde

Dekoration

  • 2 dl lingon, frysta

Instruktioner

  • Värm ugnen till 250℃.
  • Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Vispa ner mjölken i äggsmeten. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och pepparkakskryddor och vänd försiktigt ihop till en smet.
  • Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten så att den täcker hela vägen ut i kanterna. Grädda i cirka 5 minuter eller tills den fått fin färg och är tillagad i mitten.
  • Förbered ett nytt bakplåtspapper på köksbänken och strö ett tunt lager socker på det. Stjälp upp den gräddade rulltårtan på det nya bakplåtspappret och dra av bakplåtspappret som rulltårtan gräddats på. Spraya eventuellt bottenpappret med lite vatten så lossnar det lättare.
  • Lägg en ren handduk på bordet och lägg över rulltårtan på den. Rulla ihop till en lös rulle och låt svalna helt.
  • Lägg färskosten i en bunke och låt den bli rumstempererad medan rulltårtan svalnar. Sikta ner florsocker och vaniljsocker i bunken. Vispa ihop till en jämn kräm. Tillsätt vispgrädden långsamt under vispningen och vispa till en fluffig konsistens som håller formen.
  • Rulla ut tårtan och bred på ⅔ av färskostfrostingen och strö över frysta lingon men spara lite till dekoration. Rulla ihop igen och spritsa på resterande frosting och dekorera med frysta lingon.
Författare: Danielle
Måltid: Efterrätt, Fika
Tillfälle: Advent, Jul
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like 1
Close
Close