Go Back
+ servings
saffranspannacotta med pepparkakssmul och lingon i glas

Saffranspannacotta

Inget betyg än
Letar du efter ett alternativ till Ris à la Malta? Prova en krämig saffranspannacotta med pepparkakssmul – enkel att göra, lätt att förbereda och precis lagom mäktig!
Servings 6 portioner
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Kylning 4 timmar
Total tid 4 timmar 20 minuter

Ingredienser

  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk gelatinpulver
  • 1 msk vatten kallt till blötläggning av gelatinet

Pepparkakssmul

  • 100 g pepparkakor
  • 2 msk smör osaltat
  • lingon

Instruktioner

  • Rör ut gelatinpulvret i det kalla vattnet och ställ åt sidan. Häll grädden i en kastrull och tillsätt socker och saffran. Låt koka upp.
  • Vispa ner det svällda gelatinet i den varma grädden och ta av från plattan. Låt svalna i ca 30 minuter innan du vispar upp den och häller upp på glas. Ställ in i kylen och låt stelna helt, detta tar minst 4 timmar men de får gärna stå över natten. 

Pepparkakssmul

  • Krossa pepparkakorna i en matberedare eller i en mortel. Smält smöret och häll det över pepparkakorna. Blanda ordentligt och fördela över den stelnade pannacottan. Dekorera med lite lingon och servera.

Anteckning

Vegansk saffranspannacotta

Jag har även gjort en vegansk variant av den här efterrätten som blev riktigt god. Jag bytte ut vispgrädden mot havregrädde - en blandning av vispbar havregrädde och matlagningshavregrädde tyckte jag fungerade bäst. Var lite försiktigare med sockret för ibland kan grädden redan vara lite sockrad! Istället för gelatin går det alldeles utmärkt att byta ut mot Agar agar. Följ instruktionerna på förpackningen, man behöver betydligt mycket mindre Agar agar än gelatin för att efterrätten ska stelna ordentligt. Istället för smör i pepparkakssmulet går det bra att använda kokosolja, det blir också jättegott!
Author: Danielle
Måltid: Efterrätt
Tillfälle: Advent, Jul