Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.
Saffran är en fantastisk krydda som man kan använda till mycket, både under julen och resten av året. Allra bäst smak får man av hel saffran. Den ser ut som små röda trådar och för att få ut så mycket smak och färg som möjligt av denna dyra krydda behöver du antingen mortla den själv eller marinera den.
Saffran brukar numera finnas att få tag på i de flesta mataffärer och om den inte finns i sortimentet kan man ibland be dem beställa hem. Eller så beställer man den enkelt på nätet!
Bagaren och kocken
1 gram hel saffran från Pars Saffron
Mortla hel saffran
Det snabbaste sättet att använda hel saffran är att mortla den själv. Lägg den i en mortel tillsammans med en sockerbit och mortla tills trådarna har mals ner till ett pulver.
Mycket av smaken försvinner när man maler kryddorna för att sedan förvara dem malda. Det är precis samma sak med kardemumma. Därför ger det mycket mer saffranssmak att mortla sin saffran direkt när man ska använda den jämfört med att köpa färdigmald saffran.
Marinera saffran
Jag föredrar att marinera min saffran för att verkligen få ut så mycket som möjligt av den på ett enkelt sätt. Att marinera saffran betyder helt enkelt att du låter den ligga och dra i lite alkohol i minst 24 timmar, men ju längre den får marinera desto mer smak. Jag brukar marinera min någon gång i början av november och använda den till allt mitt julbak framöver sen.
Du kan använda olika sorters alkohol för att marinera saffran – whiskey, rom eller vodka. Ta det du har hemma och som du gillar.
Tänk på att förvara saffran rätt! Saffran drar lätt till sig smaken av andra kryddor, så förvara den i en lufttät burk och inte i närheten av andra kryddor.
Marinerad saffran
Ingredienser
- 2 g saffran, hel
- 60 ml vodka, eller ljus rom
Instruktioner
- Lägg saffranspastillerna i en ren glasburk eller flaska. Fyll på med alkohol och låt stå och dra i minst 24 timmar men helst i en vecka eller längre.
- När du bakar använder du vätskan, inte pastillerna. 0,5 gram färdigmald saffran, alltså en påse, motsvarar ungefär 2-3 tsk marinerad saffran.
Hej!
Jätte intresserad artikel!
Ni kan köpa äkta saffran av högsta kvalitet hos Pardis Saffron.