Så använder du hel saffran

Betyg: 5.00
(1)
31 oktober, 2022

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för MEDS.

Saffran är en fantastisk krydda som man kan använda till mycket, både under julen och resten av året. Allra bäst smak får man av hel saffran. Den ser ut som små röda trådar och för att få ut så mycket smak och färg som möjligt av denna dyra krydda behöver du antingen mortla den själv eller marinera den.

Saffran brukar numera finnas att få tag på i de flesta mataffärer och om den inte finns i sortimentet kan man ibland be dem beställa hem. Eller så beställer man den enkelt på nätet. På MEDS kan du t.ex. köpa 1,5 gram hel ekologisk saffran eller 5 gram hel ekologisk saffran ifall du planerar många godsaker med saffran.

Mortla hel saffran

Det snabbaste sättet att använda hel saffran är att mortla den själv. Lägg den i en mortel tillsammans med en sockerbit och mortla tills trådarna har mals ner till ett pulver.

Mycket av smaken försvinner när man maler kryddorna för att sedan förvara dem malda. Det är precis samma sak med kardemumma. Därför ger det mycket mer saffranssmak att mortla sin saffran direkt när man ska använda den jämfört med att köpa färdigmald saffran.

Marinera saffran

Jag föredrar att marinera min saffran för att verkligen få ut så mycket som möjligt av den på ett enkelt sätt. Att marinera saffran betyder helt enkelt att du låter den ligga och dra i lite alkohol i minst 24 timmar, men ju längre den får marinera desto mer smak. Jag brukar marinera min någon gång i början av november och använda den till allt mitt julbak framöver sen.

Du kan använda olika sorters alkohol för att marinera saffran – whiskey, rom eller vodka. Ta det du har hemma och som du gillar.

hel saffran och sprit för marinering

Tänk på att förvara saffran rätt! Saffran drar lätt till sig smaken av andra kryddor, så förvara den i en lufttät burk och inte i närheten av andra kryddor.

marinerad saffran på flaska

Marinerad saffran

5 från 1 röst
Marinera hela saffranspistiller för att få härlig smak och färg till alla recept med saffran.
Förberedelser 5 minuter
Total tid 7 d

Ingredienser
  

  • 2 g saffran hel
  • 60 ml alkohol

Instruktioner
 

  • Lägg saffranspastillerna i en ren glasburk eller flaska. Fyll på med alkohol och låt stå och dra i minst 24 timmar men helst i en vecka eller längre.
  • När du bakar använder du vätskan, inte pastillerna. 0,5 gram färdigmald saffran, alltså en påse, motsvarar ungefär 2-3 tsk marinerad saffran.
Författare: Danielle

Favoriter att baka med saffran

Mjuk saffranskaka
En saftig mjuk saffranskaka toppad med en fluffig cream cheese-glasyr och torkade tranbär. Perfekt till adventsfikat!
Till receptet på mjuk saffranskaka
Saffransbullar med mandelmassa
Lussebullar i all ära, men dessa saffransbullar med mandelfyllning är snäppet bättre! Härligt saftiga och så goda att bjuda på både till Lucia och annat decemberfika.
Till receptet på saffransbullar
Saffranskladdkaka
En kladdkaka smaksatt med saffran och toppad med lingon för en syrlig kick är en trevlig dessert till adventsmys och glöggmingel.
Till receptet på saffranscheesecake
Dela

Skriv en kommentar

  1. Hej!
    Jätte intresserad artikel!
    Ni kan köpa äkta saffran av högsta kvalitet hos Pardis Saffron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close