Att spritsa en ros

17 april, 2014

Både när jag bakar tårtor och cupcakes så brukar jag toppa dem med en rosspritsning. Det är enkelt, snyggt och effektfullt. Det är inte alls svårt, väldigt lätt faktiskt och jag har klippt ihop en liten video för att visa er exakt hur lätt det är.

Det enda du behöver är en bra frosting som håller formen och smakar gott. Jag föredrar, som vanligt, en Swiss Meringue Buttercream. Marängsmörkräm är lätt att jobba med, både att spritsa och spackla. Den smakar gott och ännu godare om man tillsätter kompott, smält choklad eller kolasås. Den är enkelt att färga till vilken färg man vill och behöver. Det går utmärkt att frysa det som blir över och använda igen vid ett senare tillfälle. Och så det bästa. När den väl blivit kylskåpskall igen så sitter den som berget och håller formen även under transport.

Det andra man behöver för att kunna spritsa fint är en bra tyll. Det finns massor med tyllar ute på marknaden, både märken och former. Jag har ett helt kit av dem och de är användbara till mycket. Men, det finns ett par om enligt mig är ovärderliga. En av dem använder jag här, min stängda stjärntyll. Jag har en från Wilton (nummer 2D) men man kan självklart även hitta riktigt bra stängda stjärntyllar i andra märken.

Det som är viktigt är att den är stor och att piggarna är böjda inåt. Den ser kanske inte så stor ut, men den ger ett stort mönster när man spritsar och kräver en stor koppling. Man behöver inte använda en koppling, som jag gjort här, men vill man byta tyllar kan det vara en bra idé.

Det går också att spritsa rosor med en öppen stjärntyll, som t.ex. Wiltons 1M. Personligen tycker jag att det är snyggare med en stängd men man tar vad man har.

När du har din tyll och spritspåse färdiga, fyll dem med frosting. Se till att få ur luftbubblorna ur spritspåsen. Jag brukar massera den lite och skaka ner frostingen ordentligt. Nu är du redo att spritsa rosor! Och tänk på att övning ger färdighet. Ser det helt galet ut, skrapa försiktigt bort frostingen och lägg tillbaka den i påsen och spritsa om. Se bara till att inte några smulor följer med. Sen kan du göra om tills det blir som du tänkt dig.

Dela

Skriv en kommentar

  1. Jättesnyggt! Det blir så mycket roligare att göra muffins när man spritsar vackra rosor ovanpå!

  2. Underbart, så enkelt det ser ut när du gör det.

  3. Hej, jättefint, men en fråga: Det står att man ska ha spritspåsen i 90 grader, men det ser ut som att du håller den helt lodrätt??

    1. Om du tänker dig att din cupcake är utgångspunkten så hålls spritspåsen i 90 grader utifrån den. Det blir samma sak som lodrät. Men eftersom andra spritsningar hålls i andra vinklar så tycker jag det är lättare att prata om vinklar hela tiden.

  4. Vilken fin video!!

  5. Hej!
    Jag ska göra en tårta med rosor och har fått så mycket inspiration ifrån dig ? jag undrar om man kan dekorera dagen innan eller om rosorna säckar ihop då?

    1. Hej Jenni! Om du använder marängsmörkräm så går det alldeles utmärkt att dekorera dagen innan. Tänk bara på att den ska vara rumsvarm vid servering!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close