Spritsning

31 mars, 2011

Det är många som frågar mig om spritsning. Det är egentligen inte så svårt men med lite enkla tips så kan det hela bli mycket lättare. Men det är viktigt att inse redan innan man börjar att proffs blir man inte direkt. Det är övning som gäller! Det allra bästa är också att det alltid går att göra om, skrapa bara av grädden eller frostingen och pröva igen. Det du behöver är en tyll och en spritspåse. På bilden ovan är det Wiltons tyll nummer 1M, det är en riktigt bra allroundtyll som jag använder ofta. Den kan du köpa på bland annat Kakburken.se. Jag brukar använda engångspåsar i plast, mest för att jag är så ointresserad av att diska dem. De finns att köpa på olika butiker med baksortiment och jag vet att Toppits har någon variant vid påshyllan i mataffären.

Mitt första tips som verkligen underlättar är att ha rätt temperatur och konsistens på frostingen eller grädden. Jag har flera gånger tänkt att ”äsch, det får nog bra att spritsa den nu” och så blir det helt fel. Är frostingen för hård, antingen att den är för kall eller för mycket florsocker i, så spricker den när man spritsar. Det blir inte alls snyggt när det är sprickor på, jag lovar. Men det är inte heller roligt om frostingen eller grädden är för tunn. Då spelar det ingen roll hur fint man spritsade från början, det rinner ut och blir en kladdig sörja av allt. Det har jag också varit med om, inte så lätt att äta dem heller kan jag säga. Om frostningen är tunn men du har i tillräckligt med florsocker, ställ den i kylen en stund så att den kallnar lite, då brukar den tjockna till sig.

Men var noga med att den inte blir för hård! Allra bäst tycker jag att den brukar bli rumstempererad efter att den stått en liten stund i kylen. Frosting överhuvudtaget behöver stå en liten stund så gör den i god tid innan du ska frosta dina cupcakes. Det kan ju tyckas lite konstigt att den först ska stå en stund i kylen och sedan nå rumstemperatur. Men jag har upplevt med smörbaserade frostings att de har svårt att tjockna eftersom smöret i dem inte stelnar ordentligt i rumstemperatur. därför finner jag det bättre att sätta den i kylen en stund och sedan ta fram den lite innan jag ska frosta cupcakes så att den blir mjuk.

För att få en sån här snygg topp på dina cupcakes så är det viktigt att du håller spritspåsen på ett bra sätt. När du fyllt den med frosting eller grädde, skaka den lite lätt så att frostingen trillar ner och luftbubblor försvinner. Tvinna sedan ihop påsen och lägg påsen mellan tummen och pekfingret så har du ett stadigt grepp sedan. När du sedan spritsar så trycker du med den handen som håller fast påsen, den andra handen använder du endast för att föra tyllen och balansera så att det blir jämt. Sedan börjar du i kanten och med ett jämnt tryck följer du muffinsens kant runt. Gå sedan inåt ett snäpp och spritsa en cirkel liten överlappande den förra men också lite längre in. När du spritsat hela muffinsen, släpp på trycket försiktigt och lyft spritspåsen så får du en fin topp. Tänk på att använda mjuka rörelser så ser det också mjukast och snyggast ut.

Den här cupcakesen är spritsad i en så kallad rosform. Den gör du precis tvärtemot den ovan. Du spritsar en liten klutt med frosting i mitten och sedan cirklar du runt den tills du kommit ut till kanten. Släpp försiktigt på trycket och dra tyllen lite nedåt så att kanten på frostingen inte blir lika tydlig. Ni ser mitt avslut längst ned till vänster i bilden.

Till båda dessa sätten att spritsa har jag alltså använt Wiltons tyll 1M. Nu är det bara för er att öva hemma! Om det är något ni undrar om frosting, spritsning och tyllar, skicka en kommentar eller ett mejl, adressen hittar ni i spalten till höger, så ska jag försöka svara så gott jag kan.

Alltså:
– Tänk på frostingens konsistens!
– Skaka bort luftbubblor i spritspåsen!
– Håll ett ordentligt och jämnt tryck hela tiden när du spritsar!
– Släpp på trycket innan du flyttar på spritspåsen!
– Öva!

Lycka till!

Dela

Skriv en kommentar

 1. Bra tips. Jag känner att jag behöver öva mer på att spritsa.

 2. Hej Danielle
  Tack för din underbara efterrätt..hittade receptet på din blogg så jag ska försöka att göra den själv.

  Det verkar vara en hel vetenskap med att spritsa vackert men övning ger färdighet.

  Kram Anne

 3. Jag har nog tagit mig vatten över huvudet då jag ska baka cupcakes till min dotter kalas för första gången någonsin. Jag behöver lära mig spitsteknik på mindre än en vecka Jag har en övertro på mig själv tror jag! 😉 så det här var väldigt passande toppen inlägg. Vet du om man kan sköpa tyllar i vanliga butiker?

 4. Nathalie,
  Ja, det brukar finnas tyllar i köksbutiker. Jag har sett några på Åhlens och på Verner och Verner. Så titta där! Oftast är de dock inte lika stora som de man kan köpa på nätet och då blir det inte riktigt lika snyggt. Men hör med dem i butikerna som säljer kökssaker.

  Lycka till med dina cupcakes!

 5. Så sant. Det är övning som gäller. Glömde bort att skak bort luftbubblorna idag så mina cupies har luftbubblor, men man behöver ju inte titta så noga ”host host”
  Tittade bara in för att säga att jag gillar din blogg skarpt. Den ger mig massor med inspiration och får mig att våga testa nya grepp 🙂 Heja!

 6. bra tips, jag har provat ett par gånger men det tar lite tid innan man får till den rätta tekniken 😉

 7. Måste införskaffa mig en riktig sprits så jag kan öva lite! Tänker verkligen ta tillvara på dina tips 🙂 Det är så fint när det blir som rosor!

 8. Tack för bra tips!

 9. Älskar din blogg ! bra tips behöver verkligen öva på spritsa.

 10. Tack för många bra tips!

 11. Fina tips! Jag lyckas aldrig få spritsen så stor och fyllig som på bilderna, och så blir den ojämn, kan det vara konsistensen eller kanske rör jag tyllen för fort?Fin blogg du har!

 12. Hej Danielle,

  Håller du spritspåsen rakt upp eller i en vinkel?

  1. Jag har tänkt så mycket på det, men jag tror set blir i en vinkel, typ 45 eller något. När jag spritsar rosor kan det nog bli lite mer rakt upp än så.

 13. Tack för snabbt svar! Nu ska jag hem och testspritsa.

 14. Hej
  Kan man lägga på frostingen dagen före kalaset eller måste man göra det samma dag som de skall serveras?

  1. Alla frostings som har smör i basen går jättebra att spritsa på innan. De som innehåller mycket grädde, som mousser eller liknande, ska spritsas samma dag. Men cream cheese och alla smörkrämer går bra att spritsa dagen innan

  2. Hej,
   tack för ditt snabba svar. Frostingen är på plats nu och det gick jättebra

 15. Vad är det för härlig frosting du har på rosform-cupcaken?

  1. Jag tror att det är en helt vanlig cream cheesefrosting som jag färgat med lite pastafärg

 16. Läste i en kommentar ovan att man kan lägga på frostingen med smör dagen innan, men inte om de som innehåller mycket grädde. Hur blir det om en av fyllningarna i tårtan är av mousse, dvs gräddblandning? Kan man göra klart hela tårtan dagen före ändå?

  1. Ja, är det en fyllning så går det alldeles utmärkt. Smörkrämen du lägger runt förseglar allt. Det ser bara inte så fint ut om man låter en gräddbaserad frosting stå. Den sjunker ihop och får en kletig hinna. Men som fyllning går det bra för då utsätts den inte för lika mycket kontakt med luften runtomkring

 17. Hej! Om man köper en wilton silikon sprits, får Alma wilton tyllar plats?

  1. Hej Erica! Det beror på hur stora tyllar du köper, men för det mesta brukar det vara samma storlek. Du kan också köpa olika kopplingar och då kan det fungera ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close