Fylla cupcakes

19 september, 2011

Att fylla cupcakes ger dig möjligheten att intensifiera smakerna ytterligare och ta dina cupcakes till nästa nivå. Men att fylla dem kan ibland kännas kladdigt och svårt, och vad ska man egentligen fylla dem med? Det behöver inte vara så krångligt och med enkla verktyg, som du kanske till och med redan har hemma, går det riktigt snabbt och smidigt att göra perfekta hål för fyllningen. 

Hur fyller du lättast cupcakes?

Det absolut enklaste sättet att göra perfekta hål i dina cupcakes för fyllning gör du med en äppelurkärnare. De kostar inte många kronor och brukar finnas till riktigt bra priser på loppis också. 

Det som är bra med en äppelurkärnare är att de gör ett lagom stort hål för en normalstor cupcake. Om du gör ett för stort hål så kommer de ha svårt att hålla ihop och gör du ett för litet hål får du inte plats med så mycket fyllning att det kommer gör så stor skillnad smakmässigt. 

Det är dock viktigt att tänka på att inte trycka ner äppelurkärnaren så långt ner att det når helt ner till botten av pappret, tänderna på urkärnaren kan då skada pappret och så har du ett hål rakt igenom så fyllningen trillar ut. Det kan därför vara bra att mäta ut hur långt ner du vill ha hålet och spara cirka en centimeter i botten så de håller ihop. För att göra det kan det vara bra att märka ut hur långt ner du ska trycka urkärnaren med en bit frystejp.

Oftast är det enklast att använda en spritspåse till fyllningen för att gör det så kladdfritt som möjligt, men det beror såklart på vad det är du ska fylla med. En tjockare konsistens är oftast enklast att skeda ner lite i taget med hjälp av två teskedar. 

Fylla innan gräddning

Vissa fyllningar går bra att lägga i redan innan gräddning. Det är oftast lite tjockare fyllningar som cheesecake-fyllning, nötsmör eller tjockare kola. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem cirka ⅓. Skeda i en klick fyllning, mellan en till två teskedar brukar vara lagom. Fyll sedan på med smet upp till ⅔. Grädda sedan som vanligt.

Fylla efter gräddning

Att fylla cupcakes efter gräddning är det vanligaste och det går också att anpassa smakerna mycket mer när man fyller redan gräddade cupcakes. Gör ett hål i mitten av varje cupcake efter att de svalnat med hjälp av en äppelurkärnare eller en liten kniv. Tänk som sagt på att inte gå hela vägen ner till pappersformen så att fortsätter att hålla ihop efter att du fyllt dem.

Fyll med valfri fyllning, det smidigaste är att spritsa ner fyllningen så slipper du onödigt kladd. Jag brukar aldrig lägga ett “lock” på med den delen som jag tagit ut med urkärnaren. Oftast ska man ändå spritsa på frosting av något slag på toppen och då kommer det ändå inte synas något.

Vad kan du fylla cupcakes med?

  • Kompotter med frukt och bär. Koka egna med syltsocker eller använd färdig sylt eller marmelad.
  • Dulce de Leche. Karamelliserad mjölk blir en god kolafyllning som passar perfekt att fylla cupcakes med.
  • Vaniljkräm. Koka egen så du kan variera smaksättningen eller använd marzanpulver och följ instruktionerna för kräm. Det är viktigt att konsistensen är fastare så att det inte är vaniljsås.
  • Chokladpudding. Koka egen eller använd en färdig mix som du blandar enligt instruktionerna. 
  • Nötsmör. Det går bra att fylla cupcakes med nötsmör både före och efter gräddning. Oftast är det godast att blanda nötsmöret med lite florsocker innan så att det inte blir så “klistrigt”.
  • Nutella. Nutella är fantastiskt gott att fylla cupcakes med, funkar också både innan och efter gräddning. 
  • Mousse. Det enklaste sättet att göra en mousse för att fylla cupcakes är att vispa grädde och sedan vända ner kompott av något slag.
vaniljcupcakes med jordgubbsfrosting

10 tips för perfekta cupcakes

Att baka och servera perfekta cupcakes kan ibland kännas svårt. Här har jag samlat mina bästa tips för hur du bakar cupcakes som både ser fantastiska ut och smakar riktigt gott. Allt från hur du bäst förbereder dig, till själva bakprocessen till hur du bäst serverar dem

Läs mer om hur du bäst bakar cupcakes

Join the Conversation

  1. Åh, jag älskar fyllda cupcakes! Jag brukar bara spritsa i min fyllning utan att ta ut ett hål innan, det gör att jag inte får i så mycket i varje cupcake. Då är det ju smartare att göra såhär 😉 Bra skrivet, och bra tips!

  2. nu vart ja sugen på morotscupcakes ju.. men har ingen philadelphia hemma.. :S å bara recept på morotskaka, ja är usel på göra om baktiden, blir smetigt eller snustorrt.. 🙁

  3. Rabarber och choklad är en väldigt bra kombination 🙂 Hittade din blogg genom Carola och måste säga att du har en väldigt fin blogg, den åkte in på min favoritlänklista med en gång 🙂

  4. Smart användning av äppelurkärnaren! Och smart att fylla cupcakes överhuvudtaget, tänker aldrig på att det är så himla gott 🙂

  5. Jag har bakat glutenfria brownies, de står under Brownies i menyn till höger. Men överlag är jag väldigt dålig på glutenfritt tyvärr, jag har inte så bra koll på vad som blir bra och inte när det gäller det. Men just den browniesmeten skulle jag definitivt kunna tänka mig skulle bli jättebra att baka som cupcakes!

  6. Anonymous says:

    åh va goda de verkar! 😮 fast de skule säkert inte bli lika goda glutenfria. 🙁 Hade vart awesome om du fick lust att baka glutenfritt nångång! 😀

  7. Kan du inte visa hur det ser ut när dom är klara?

  8. Steffie,
    Jag har tyvärr ingen bild på det, men det är inte så annorlunda mot den sista bilden. Det puffar upp lite lätt bara och så har du på din frosting som vanligt

  9. Går det att fylla minicupcakes? Funderar på att göra några och fylla men är osäker på om de kankse är för små för att kunna fyllas? Vad tror du? Hur gör jag det lättast, en äppelurkärnare blir kanske lite stor?

  10. Jag tror inte att det går så bra att fylla minicupcakes. De är helt enkelt inte tillräckligt stora för att det ska bli något att fylla. Risken är också att du inte får tillräckligt med muffins som håller uppe kakan och det blir inte heller lika gott om du bara får massa frosting i munnen. Själva grejen är ju att det ska vara en perfekt kombination mellan smaken av frostingen och smaken av muffinsen. Om du vill testa att fylla ändå skulle jag nog provat att ha en liten tyll och bara trycka ner den direkt i kakan utan att gröpa ut något innan och sedan trycka ut lite frosting. Var dock försiktig så att det inte blir för mycket av det goda!

  11. Hej!

    Jag ska ha frosting på mina cupcakes. Då undrar jag om man ska lägga på ett lager med smörkräm när man har fyllt dem? Eller om man bara ska göra det när man ska lägga på ett lock som du skrev i ditt inlägg? Jag tänkte nämligen att göra dina cupcakes med kardemummasmak och nougatfrosting.

    Tacksam för svar =)

  12. Lovisa,
    Du kan göra vilket som. Jag har gjort båda beroende på vilket humör jag var på. På just de cupcakesen du talar om så bredde jag nog på ett lager frosting också. Jag brukar göra det om det räcker eller ifall jag har färdig sen några andra cupcakes.

  13. Lena Ryhnell says:

    Hej!Jag vill fråga dig om råd om det går bra.Jag ska baka cupcakes till en vän som ska hämta dom på onsdagkväll och frakta dom två timmar i bil för att sedan äta dom på fredagkväll.Jag tänkte göra citroncupcake med marängsmörkräm och garnera med sockerpasta blomma.Lägga dom i plastburk med lock.
    Tror du dom är okey på fredag kväll då?
    Tacksam för svar Mvh Lena //

    1. Nu kanske det är lite sent ute att svara. Men cupcakes dekorerade med sockerblommor som ligger helt i en plastlåda är enligt min erfarenhet inte helt oproblematiskt. För själva cupcakesen och marängsmörkrämen är det bara bra men mina sockerblommor blir alltid mjuka och förlorar sin form. Så jag täcker dem aldrig med något i kylskåpet utan bara när jag transporterar dem. Jag vet inte om det alltid händer men det har hänt mig mer än en gång. Rent smakmässigt ska det nog inte vara någon fara att äta dem på fredag. Och inte att transportera dem så länge heller. Bra val med marängsmörkräm! Det är den som håller bäst i alla avseenden.

  14. hej !
    Jag skulle vilja veta mer om moussen du har i! är det egen? och kan man använda vilken mousse som helst eller (köpt och egen vill säga? eller har du några bra recept på det ?
    tacksam för svar 🙂

    1. Det är en väldigt enkel mousse med rabarber på bilderna. Du kokar en kompott eller sylt med vilka bär eller frukter du vill och syltsocker. Det går åt cirka en dl till moussen men resten kan man använda på gröten eller till pannkakorna. Sedan vispar man 3dl grädde och vänder försiktigt ner den kalla kompotten. Tänk på att vissa frukter och bär har kärnor så de behöver silas bort och andra behöver mixas så de blir en slät kompott och kan spritsas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close