Hur bakar du cupcakes? 10 tips för perfekta cupcakes

27 februari, 2022

Cupcakes är små dekorerade bakverk som är en fröjd för både ögat och smaklökarna. Om du får till det vill säga. Genom åren har jag bakat massor med cupcakes i alla möjliga olika smaker och med övning kommer färdighet. Här har jag samlat mina tio bästa tips på hur du får riktigt vackra och fluffiga cupcakes som inte blir torra och tråkiga.

  1. Börja med rumstempererade ingredienser
  2. Välj ingredienser med omsorg
  3. Vispa och blanda på rätt sätt
  4. Fyll inte formarna till toppen
  5. Grädda lagom
  6. Låt svalna på galler
  7. Frosta eller spritsa cupcakes
  8. Dekorationer som håller
  9. Förvara rätt
  10. Servera cupcakes rumstempererade

1. Börja med rumstempererade ingredienser

Jag är den första att erkänna att det här med att vänta på att ingredienser ska bli rumstempererade är något som jag ofta glömmer av. Men det gör faktiskt stor skillnad när du bakar. Bakning är kemi och alla detaljer påverkar slutresultatet. 

Det en bra tumregel att starta din bakning med rumsvarma ingredienser när du bakar cupcakes. Då är det enklare att få ingredienserna att blandar sig på rätt sätt och undvika att gräddningen inte påverkas negativt.

Om smöret är för kallt är det svårt att få det riktigt krämigt och du riskerar också att smöret klumpar sig när du blandar i andra kalla ingredienser vilket inte alltid är optimalt vid gräddning.

ingredienser till cupcakes

2. Välj ingredienser med omsorg

Det finns två saker du ska tänka på när du väljer ingredienser till cupcakes. Det första är att alltid välja den högsta kvaliteten du har möjlighet till. Det kommer påverka smaken om du använder vanillin istället för äkta vanilj eller blockchoklad istället för en mörkare choklad med högre kakaohalt.  

Det andra är att tänka på vilken fetthalt ingredienserna har. Att baka med riktigt smör gör stor skillnad för både smak och konsistens. Men tänk också på vätskan du använder i receptet. Jag gillar att använda yoghurt eller gräddfil som komplement till mjölk när jag bakar cupcakes. Den högre fetthalten gör att cupcakesen blir saftigare. 

3. Vispa och blanda på rätt sätt

Även hur du blandar ihop ingredienserna spelar roll för slutresultatet. När du bakar cupcakes ska du inte vispa ägg och socker ljust och luftigt som du gör när du bakar sockerkaka. Istället ska du vispa sockret med smöret tills det blir en ljust och krämigt. Därför är det också extra viktigt att smöret är rumstempererat, det är mycket lättare att vispa när det är mjukt. 

Äggen ska vispas ned ett i taget så att allt hinner blanda sig ordentligt. Även vätskan kan vispas ned tills det blir en jämn smet. Men när det är dags för de torra ingredienserna så är det viktigt att lägga ifrån sig vispen och bara vända ner dem försiktigt med en slickepott. 

Det gör du för att undvika att vetemjölet bildar glutentrådar vilket gör kakan seg och gummiaktig. För att minska risken för mjölklumpar är det bra att sikta ner mjölet och de andra torra ingredienserna. Det hjälper till att finfördela allt och gör det enklare att vända ner i smeten.

fylla cupcakesformar

4. Fyll inte formarna till toppen

Det finns massor med olika pappersformar till cupcakes. Vissa är lite mer stabilare och kan stå för sig själva, men de allra flesta behöver ställas i en muffinsplåt för de håller inte formen under gräddningen utan stöd. 

Om du använder färgade och mönstrade formar kan det vara bra att se till att de är fettsäkra så att mönstret inte påverkas av fettet i kakan under gräddningen. Oftast tycker jag att neutrala färger blir snyggast ihop med frosting och dekorering. Jag har alltid vita, svarta och naturfärgade formar hemma eftersom de passar till det mesta.

Cupcakesformarna ska inte fyllas hela vägen upp till kanten med smet. Fyll dem istället bara upp till ⅔. För att göra det enkelt och smidigt kan du använda en större glasskopa. Det är viktigt att alla formar är fyllda lika mycket så att de är färdiggräddade samtidigt.

5. Grädda lagom

Det är alltid svårt att säga exakta gräddningstider i recept för alla ugnar är olika. De kan ha kallare zoner och varmare zoner som gör att saker gräddas ojämnt och de kan också bli både varmare och kallare än temperaturen du ställt in dem på. 

Glöm inte att värma upp ugnen i god tid så den är ordentligt uppvärmd och på rätt temperatur när du stoppar in dina cupcakes. Du gräddar cupcakes bäst i mitten av ugnen. Om inget annat anges så är de flesta recept skriva efter temperaturen på en vanlig ugn med över- och undervärme. Om du har varmluftsugn så måste du justera temperaturen. Cupcakes ska gräddas i 175ºC i en vanlig ugn och i en varmluftsugn innebär det 160ºC.

Beroende på vilken storlek du bakar dina cupcakes så kan du också behöva justera gräddningstiden. I 175ºC är det lagom att grädda normalstora cupcakes i cirka 22-25 minuter och minicupcakes i cirka 10-15 minuter. 

Innan du lärt dig ett recept och din ugn är det bra att börja hålla lite koll på gräddningen några minuter innan receptet säger att det bör vara klart. Öppna inte ugnsluckan i onödan eftersom det påverkar gräddningstiden. 

Använd alltid en sticka för att titta om dina cupcakes är klara. Om stickan kommer ut ren, det vill säga utan kladd på, så är dina cupcakes genomgräddade. Om du vill kan du kontrollera innertemperaturen för att se om de är klara. Cupcakes är färdiggräddade vid en innertemperatur på 96-98ºC.

muffins svalnar på galler

6. Låt svalna på galler

När dina cupcakes är klara, plocka ut dem från ugnen och låt dem stå i 5-10 minuter i muffinsplåten innan du plockar ur dem och lägger dem på ett galler och låter dem svalna helt där.  Det är viktigt att de inte får stå kvar i plåten och svalna där eftersom det bildas kondens och fukten kan göra att pappersformarna lossnar. 

Låt cupcakesen svalna helt innan du gör något med dem, oavsett om det är att förvara dem som de är eller om du ska frosta och dekorera dem direkt. 

7. Frosta eller spritsa cupcakes

Det finns många olika typer av frosting att välja på när du ska toppa dina cupcakes, men oftast är de baserade på antingen smör, grädde eller cream cheese.

Vilken typ av frosting du väljer beror på vilken smak du är ute efter och hur du vill att de ska se ut. Min favorit är Marängsmörkräm (Swiss Meringue Buttercream) eftersom den håller formen bra vid spritsning och smakar gudomligt gott. 

Fluff (Gräddbaserad frosting) är ofta lättare och känns inte lika tunga vilket gör att de passar väldigt bra till choklad och cupcakes med bär. Däremot håller de inte lika bra eftersom grädden tappar i volym över tid och frostingen kan då kännas vattnig. Allra bäst blir den när den vispas och spritsas direkt innan servering.

Frosting med cream cheese är klassisk till cupcakes. Men för att få en konsistens du kan spritsa behövs mycket florsocker och de kan därför lätt bli väldigt söta. För att hjälpa frostingen hålla formen bättre kan du tillsätta lite smör också. Den här typen av frosting håller bra i kylskåpet, men de håller inte formen lika bra vid spritsning över tid såsom smörkräm gör. 

Det finns också olika typer av ganascher som du kan använda som topping på cupcakes. De har ofta en väldigt intensiv chokladsmak och lite räcker lång väg. De håller formen väldigt bra och håller även bra vid förvaring.

8. Dekorationer som håller

När du ska dekorera cupcakes så finns det lite olika alternativ. Det enklaste är strössel av olika slag. Det du behöver tänka på med strössel är att om du lägger på det för tidigt så kan färgen blöda lite när det ligger länge på frostingen, speciellt när du använder fluff (gräddbaserad frosting) eller cream cheese-frosting. Använder du smörkräm och de förvarats i kylen så kan smörkrämen stelnat så mycket att strösslet inte fastnar. Det bästa är därför, oavsett frosting, att lägga på strössel precis innan servering.

Det går också att göra olika dekorationer i sockerpasta, marsipan eller flowerpaste. Sockerpasta och marsipan ska inte förvaras i kylskåpet. Det är för fuktigt i kylskåpet vilket gör att de mjuknar och tappar formen. Om du vill använda dekorationer i sockerpasta eller marsipan så är det därför bäst att förvara dem utanför kylskåpet och lägga på dem precis innan servering.

Om du vill dekorera i förväg och förvara cupcakes i kylen så behöver dekorationerna vara gjorda av flowerpaste. Den blir hårdare och är inte lika känslig för den fuktiga miljön i kylskåpet. Det är viktigt att göra dekorationerna i god tid så att de verkligen hinner torka innan du använder dem. Är de inte helt torra när du ställer in dem i kylen kan de ha svårt att stelna och hålla formen.

9. Förvara rätt

Det går utmärkt att göra cupcakes i förväg och förvara dem i frysen. Det är viktigt att plasta in dem ordentligt och tina dem långsamt när det är dags att frosta och dekorera. Även smörkräm går bra att frysa, men den måste bli rumstempererad och vispas upp på nytt för att kunna användas igen. 

Om du gör cupcakes dagen innan så plastar du in dem ordentligt med plastfolie och lägger dem sedan i en plastpåse och förvarar dem i rumstemperatur. 

Du kan förvara cupcakes som är spritsade med smörkräm eller cream cheese-frosting i kylskåpet efter att de är frostade i upp till en dag. Cupcakes med gräddbaserad frosting blir bäst att spritsa precis innan servering.

cupcakes

10. Servera cupcakes rumstempererade

Slutligen, det viktigaste tipset av alla för riktigt goda cupcakes – servera dem rumstempererade. Själva kakan smakar mycket bättre när den är rumstempererad och konsistensen blir också mycket bättre. Det är också lättare att spritsa en rumstempererad cupcake eftersom den håller fast vid frostingen mycket bättre. 

Om du använder smörkräm så är den absolut allra bäst när den är rumsvarm. Kall smörkräm är hård och smakar inte alls detsamma. Cream cheese-baserad frosting är lite mer förlåtande och behöver inte vara helt rumstempererad vid servering, men det är fortfarande godare med en rumstempererad kaka. 

För fluff (gräddbaserad frosting) så är det godast med en rumstempererad kaka och en nyvispad frosting direkt från kylskåpet. Det är dessutom mycket lättare att vispa fluff riktigt luftigt när den är kall.

Temperaturen vid servering är något jag ofta märker att de flesta inte tänker på och det är tråkigt för det gör så himla mycket för smaken på cupcakes. Det här är faktiskt en väldigt stor del av hemligheten med riktigt goda cupcakes, att äta dem när de är som bäst.

vaniljcupcakes
Grundrecept: Vaniljcupcakes
Ett bra grundrecept på vaniljcupcakes är mångsidigt och passar ihop med många olika smakkombinationer.
Baka vaniljcupcakes
chokladmuffins
Grundrecept: Chokladcupcakes
Dett receptet ger saftiga cupcakes med god chokladsmak som passar bra till många olika smaker.
Baka chokladcupcakes
Dela

Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close