Jag gillar när man kan göra fantastiskt fina saker utan för mycket olika redskap. Eftersom jag sällan gör massor, massor av samma sak tycker jag det är helt onödigt att investera i massa olika redskap och formar som sedan ska ligga och damma i en låda. Jag har tillräckligt många dammsamlare i lådorna som det är. Jag har dessutom inte tålamod till att sitta och pilla i flera timmar för att få till en grej. Nej, det får gärna vara enkelt och gå snabbt.
Jag var därför väldigt fascinerad när jag stod och tittade på Zoë Clark under Scandinavian Cake Show i höstas. Hon gjorde supersöta rosor utan några speciella redskap och det är ju precis sådant jag gillar. Sen vet jag ju att det är precis vad ni gillar också. Så när jag hade en stund över ställde jag mig och fotade en lite guide till hur ni kan göra dessa enkla rosor hemma.
Så här gör du enkla rosor:
För att göra dessa enkla rosor behöver du sugerpaste, flowerpaste, modelleringpasta eller marsipan. Eftersom jag anävnde flowerpaste kommer jag hädanefter skriva enbart det. Men det går som sagt bra med vilket som. Börja med att färga in pastan i den färg du vill att den ska ha. Ta en plastficka och klipp bort stadkanten där pärmhålen sitter samt botten på den. Den ska alltså ha kvar sin dubbelvikning. Det gör egentligen inget om det är två separata plastpapper, men det är lite lättare att hålla koll på dem om de sitter ihop.
Rulla ut pastan till en längd som är cirka 1,5cm i diameter. Skär till sex stycke lika stora bitar. Hur stora beror lite p hur stor blomma du vill ha. Det är bara att pröva sig fram. Rulla fem av bitarna till runda bollar och den sjätte till en avlång oval. Lägg alla bitar mellan plasten och platta till dem lite. Ta sedan tummen och tryck/gnid försiktigt ut ena kanten så att den blir tunn. Den avlånga biten ska alltså ha en botten som är lite tjockare och en öve kant som är tunn. Rosornas kronblad ska också ha en lite tjockare botten och en tunn kant upptill. De ska se ut lite som runda solfjädrar om man nu kan beskriva dem så.
Ta sedan den avlånga biten och rulla ihop den tajt. Detta är den inre delen av rosen. Ta ett kronblad och kupa det lite lätt. Lagg det sedan runt den inre delen av rosen. Jag tycker det blir snyggast om man lägg på bladen lite uppifrån. Alltså inte helt utmed den inre delen av rosen utan kanske i en 45 graders vinkel (se de två första bilderna på rad tre). Lägg det andra kronbladet från andra hållet över det första. Nu har du en knopp.
De tre sista kronbladen ska läggas omlott. Det betyder att den ena sidan av kronbladet ska lämnas lite öppen för att nästa kronblad ska kunna stickas under en bit. På bild två på tredje raden har jag lämnat en bit av kronbladet öppet. Nästa kronblad ska jag alltså sticka in en bit under där innan jag trycker till dem lätt mot knoppen. Alla kronblad läggs fortfarande dit lite lätt kupade och lite i vinkel uppifrån.
När jag har placerat alla kronbladen har jag en konformad ros vars botten är riktigt stor och det ser ju inte helt naturligt ut. Därför placerar jag tummen och pekfingret där jag tycker att rosen borde ha sin botten. Det beror ju lite på hur stor ros jag gjort och hur kronbladen ligger men ungefär hälften brukar bli lagom. (se bild ett och två på sista raden) Sedan rullar jag rosen mellan fingrarna så att den blir lite rundad i botten och den sista överflödiga delen faller bort. Samtidigt tar jag och separerar kronbladen lite med ett finger. Jag trycker alltså ut dem lite lätt och för fingret längst med kronbladens kanter för att vidga och öppna rosen lite. Sedan är rosen klar! Man kan leka lite med kronbladen tills man tycker det ser bra ut. Sedan ställer man rosen i en äggkartong, på en bricka eller vad som så att den torkar ordentligt. När den är helt torr kan de sedan användas att dekorera cupcakes, tårtor osv.
Om det är något i beskrivningen och bilderna som är oklart så skicka gärna iväg en kommentar! Alla bilderna går att klicka upp större ifall det är svårt att se.