Test: Vilka äppelsorter är bäst till paj

27 oktober, 2022

Har du någon gång undrat om det verkligen spelar någon roll vilken äppelsort man använder i äppelpajen? Det var en av de vanligaste frågorna jag fick om äpplen när jag jobbade på Frukt och Grönt-avdelningen på ICA. 

Genom åren har jag testat att göra paj på många olika sorter äpplen, men jag har aldrig ställt dem mot varandra för att verkligen kunna jämföra dem. Så jag köpte alla äppelsorter jag kunde hitta just nu i affären för att verkligen gå till botten med vilken sorts äpple som blir allra godast i äppelpaj. 

Testvinnare!

De här äppelsorterna kom vi fram till är de vi gillade allra bäst i äppelpaj:

  1. Granny Smith. Syrligheten i det här äpplet ger en fantastisk smakkombination tillsammans med den söta pajdegen och fastheten gör det perfekt att ugnsbaka utan att det blir allt för mosigt.
  2. Aroma. En riktig favorit i testpanelen som har en lite mindre syrlighet än Granny Smith men ger en bra balans tillsammans med pajdegen. 
  3. Discovery. En annan god svensk äppelsort som ger en fin balans i smakerna utan att bli för syrlig.
  4. Pink Lady. Denna äppelsort ger en bra konsistens och fin smak utan att vara för syrlig. 

Hur vi genomförde testet

För att försöka göra en rättvis jämförelse mellan de olika sorterna så bakade jag alla pajerna i likadana små pajformar och vägde alla ingredienser så att förhållandet mellan äpple, socker och smuldeg skulle vara det samma. 

I varje form är det 60 gram tunt skivade äpplen, ca 3-4 mm tjocka skivor. De är sedan sockrade med 7 gram strösocker (ca 0,5 msk) och en nypa kanel. Efter att jag blandat äppelskivorna med socker och kanel ordentligt så de är täckta på alla sidor så har jag toppat dem med 60 gram smulpajdeg. Pajerna är sedan bakade i 200 grader i 25 minuter. 

För att hjälpa mig smaka på alla pajerna så hade jag en fikasugen testpanel som alla fick välja ut sina favoriter. 

Svenska äpplen

Aroma

Aroma är ett äpple som skiftar i färg från grönt och gult till rött. Fruktköttet är krispigt och smaken är söt, aromatisk och syrlig. Det är i säsong mellan september och februari och längre in på säsongen brukar de vara riktigt stora.

Hur smakar det i paj?

Aroma var en klar favorit hos flera i testpanelen. Det var sött men behöll en lagom syrlighet vilket gjorde att det blev en riktigt bra balans tillsammans med den söta pajdegen. Äpplena var mjuka och  lite mosiga men behöll sin form. Det här är helt klart en av de bästa sorterna att ha i äppelpaj, oavsett ursprung.

Discovery

Discovery är ett lysande röd-rosa äpple med inslag av gult. Det är också ofta lite plattare och mer ser mer ovalt ut från sidan jämfört med många andra äppelsorter. Smaken är söt och syrlig och fruktköttet är fast och skiftar nästan lite i rosa. Discovery är ett av de tidigaste svenska äpplena och är i säsong mellan augusti och oktober. 

Hur smakar det i paj?

I pajen blir Discovery lite mosigt och har en söt smak med lite syra. De som inte gillade för syrliga äpplen tyckte om Discovery i paj eftersom det gav lite syrlighet, men inte så att det kändes allt för mycket. Det smakade nästan lite som att man tillsatt en skvätt citron till pajen för att få lite friskhet i smaken. Definitivt värt att testa om du inte gillar för syrlig smak.

Elise

Svenskt äpple Elise med äppelpaj

Elise är ett fast äpple med en söt smak. Det har ett gulvitt, saftigt  fruktkött och skalet är mörkrött på en gul botten. Jag upplevde att det inte smakade så mycket, men det kan bero på att det är väldigt tidigt i säsongen som egentligen är från januari till mars. 

Hur smakar det i paj?

I paj smakar Elise väldigt sött och kanske något syrligare än när man äter det som det är. Det var fast med mjukt i pajen och blev inte för mosigt. Det var helt okej och stack inte ut åt något håll. Det är möjligt att det är annorlunda när det verkligen är i säsong så det kan vara värt att testa igen. Men utifrån det här testet skulle jag troligtvis inte inte välja det här äpplet till paj igen.

Gravensteiner

Svenskt äpple Gravensteiner med äppelpaj

Gravensteiner är en gammal äppelsort som är saftigt och syrligt med ett fast och krispigt fruktkött. Det skiftar mycket i färg och har en gul-grön grundfärg med lite röda partier. Det är i säsong under september till december. 

Hur smakar det i paj?

Gravensteiner smakar sött och syrligt när det bakas i paj och balansen med smulpajdegen är riktigt bra. Det mjuknar men håller ändå ihop formen utan att bli för mosigt. Det är ett riktigt bra äpple till paj även om det inte är en storfavorit. 

Ingrid Marie

Svenskt äpple Ingrid Marie med äppelpaj

Ingrid Marie är ett av de vanligaste svenska äppelsorterna och det har en djupt röd färg och en söt och saftig smak. Jag upplever äpplet som lite mjöligt, speciellt längre in på säsongen, och det är inte min favorit att äta som det är. Säsongen sträcker sig från oktober till februari.

Hur smakar det i paj?

Så här tidigt på säsongen så känns äpplet lite krispigare i pajen än vad jag upplevt det tidigare när jag bakat med det. Det har en fin sötsyrlig smak och blir inte för mosigt, utan snarare lite syltigt i pajen. Men längre in på säsongen kan detta ändras eftersom jag inte upplevde att de här äpplena stämde överens med hur INgrid Marie brukar vara. Så baserat på det skulle jag säga att det är värt att testa i paj i oktober, men kanske inte senare. 

Rubinstar

Svenskt äpple Rubinstar med äppelpaj

Rubinstar är en mutation av äppelsorten Jonagold och är ett stort äpple med en gul grundfärg och en stark röd täckfärg. Det är sött, krispigt och lite syrligt. Jag upplevde att skalet smakade lite bittert. Rubinstar är en sort som passar väl att lagra och därför kan man se det i affärerna långt in på våren.

Hur smakar det i paj?

I pajen blev dessa äpplen ganska intetsägande. Syrligheten försvann helt och även om de är söta så försvinner smaken och de blir rätt mjuka. Pajdegen tar över helt och det smakar inte så mycket mer än det. Det hamnade långt ner på listan hos alla i testpanelen så jag skulle inte välja det till äppelpaj igen.

Importerade äpplen

Golden Delicious

Äpple Golden Delicious med äppelpaj

Golden Delicious är ett gröngult äpple men ett småprickigt skal som brukar finnas i butik året om. Det har en söt och fruktig smak utan så mycket syra. Fruktköttet är ljust och lite krispigt med en lätt grynig textur. 

Hur smakar det i paj?

I pajen blev Golden Delicious väldigt mjukt och mosigt. Det smakade också väldigt söt när det bakats i pajen och tillsammans med pajdegen blev det väldigt sött utan någon syra att balansera upp det med. Jag skulle inte rekommendera det till äppelpaj. 

Granny Smith

Äpple Granny Smith med äppelpaj

Med sin knallgröna färg och vaxiga skal är Granny Smith en klassiker som man känner igen direkt. Det finns att få tag på året runt i butikerna och håller också länge. Det är väldigt krispigt och nästan lite strävt i texturen. Fruktköttet är vitt, fast och kompakt. Det är också riktigt syrligt och ibland till och med på gränsen till surt. 

Hur smakar det i paj?

Granny Smith är ett riktigt bra äpple för matlagning och bakning. Syrligheten balanserar så bra ihop med den söta pajdegen och det krispiga och kompakta fruktköttet gör att det behåller lite tuggmotstånd när det bakas. Med hjälp av sockret på äppelskivorna kommer sötman i Granny Smith fram mer när de är bakade än när de äts naturella. Det här var en av favoriterna i testpanelen och jag skulle definitivt rekommendera det till paj.

Jazz

Äpple Jazz med äppelpaj

Jazz kommer ursprungligen från Nya Zeeland och är ett fast och krispigt äpple med en söt, fruktig och nästan lite blommig smak. SKalet har en gul grundfärg och röd-orange täckfärg. Det har blivit en populär äppelsort och finnas att köpa året runt i många mataffärer. 

Hur smakar det i paj?

Dessa äpplen håller formen bra när de bakas i paj och blir inte för mosiga. De är söta i smaken och saknar syrligheten som jag tycker behövs för att balansera sötman i pajdegen. Konsistensen är perfekt, men jag saknar syran och rekommenderar därför inte det här för paj. Kanske hade det hjälpt om man tillsatt lite citron till äpplena innan man bakar pajen för att få en bättre balans i smakerna. 

Pink Lady

Äpple Pink Lady med äppelpaj

Pink Lady är ett medelstort äpple med ett ljusrosa skal som smakar sött, friskt och syrligt. Det är väldigt saftigt, krispigt och har en blommig underton. Det här är mitt favoritäpple att äta naturellt och det finns att köpa året runt i butik.

Hur smakar det i paj?

Pink Lady behåller lite tuggmotstånd när det bakas i pajen och även om det är mjukt så blir det inte mosigt. Det har en fin balans mellan sött och syrligt som passar bra ihop med pajdegen. Jag skulle definitivt rekommendera att testa Pink Lady i äppelpaj.

Royal Gala

Äpple Royal Gala med äppelpaj

Royal Gala är den vanligaste äppelsorten som finns att köpa i butik i Sverige och finns i säsong året runt. Det är saftigt, krispigt och har en lätt sötma. Det är inte så syrligt utan mer friskt och fruktigt. 

Hur smakar det i paj?

Eftersom Royal Gala inte är så syrliga så blir smaken i paj väldigt söt utan någon direkt balans med den söta pajdegen. Det smakar gott och konsistensen är mjuk utan att vara för mosig, men jag saknar syrligheten som balanserar sötman och ger det där lilla extra till smakupplevelsen. Därför skulle jag inte rekommendera den här äppelsorten till paj. 

smulpajdeg
Grundrecept på smuldeg
Förutom goda äpplen att baka paj på så behöver du en riktigt god pajdeg. Här är ett gott och enkelt grundrecept på smulpajdeg som passar perfekt till äppelpaj.
Till receptet på smulpajdeg
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close