Grundrecept: Smuldeg

Rating: 0.00
(0)
16 oktober, 2022

En fikaklassiker som går riktigt fort att slänga ihop är ju smulpaj. Det går att göra med alla möjliga frukter och bär som du har hemma – färska, frysta eller till och med inlagda. En räddare i nöden helt enkelt när du får oväntat besök.

Vad du behöver:

  • Vetemjöl. Vetemjöl hjälper till att hålla ihop pajdegen och gör att det blir sådär lagom stora klumpar att smula över bären eller frukterna.
  • Havregryn. För att få pajdegen frasig så tillsätter man havregryn. De ger ett härligt krisp till smuldegen som passar så gott ihop med många bär och frukter.
  • Smör. Jag använder alltid osaltat smör när jag bakar, men du kan byta ut det mot saltat smör om det är vad du har hemma. Om du använder saltat smör så utesluter du saltet i receptet. Jag tycker den här typen av deg behöver smör för att smaka riktigt gott, men det går bra att baka med margarin också.
  • Socker. Jag brukar använda vanligt socker för det har jag alltid hemma. Men det är också gott att använda farinsocker, muscavadosocker eller råsocker.
  • Salt och vaniljpulver.
ingredienser till smulpajdeg

Smaksätta smulpajdeg

Grundreceptet är enkelt smaksatt med lite vaniljpulver. Det tycker jag passar bra ihop med alla möjliga frukter och bär. Men ibland kanske man vill smaksätta degen med någon annan trevlig krydda för att ge pajen en extra smakkick.

1 matsked kanel är en klassiker som passar så bra ihop med äpplen. Det är också gott att smaksätta med 1-2 tesked mald kardemumma, det är jättegott ihop med hallon, jordgubbar eller päron. Lite rivet citronskal är gott ihop med blåbär och bittermandel passar jättebra ihop med persikor.

Vad ska du fylla den med?

Alla typer av bär passar bra att baka smulpaj med. Om du använder färska bär är det bara att lägga i dem i formen och smula över pajdegen och baka av. Eventuellt kanske du behöver dela stora bär i mindre bitar.

Om du använder frysta bär så kan det vara bra att blanda upp dem med lite potatismjöl eller majsstärkelse. Det hjälper till att binda vätskan från bären när de varit frysta. Det brukar vara lagom att blanda upp bären med ungefär 1 matsked potatismjöl eller majsstärkelse.

Färska äpplen och päron är jättegott att baka smulpaj med. Kärna ur dem och skiva dem tunt, jag skalar aldrig mina, men det kan man göra om man vill också. Skivorna kan man sedan blanda ihop med lite kanel och socker, cirka 2 teskedar kanel och 2 matskedar socker brukar vara ganska lagom.

Visste du att det går att frysa äppelskivor? Blanda äppelskivorna med lite citronsaft och lägg dem i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Lägg in plåten i frysen i några timmar så att äppelskivorna fryser helt. Sedan kan du lägga dem i en påse. Använd dem direkt från frysen utan att tina upp dem innan.

Du kan också använda inlagd frukt som persikor och päron. Låt dem rinna av ordentligt och torka av dem lite. Dela dem sedan i klyftor och lägg i formen innan du smular över smuldegen. Testa också att göra paj med plommon eller körsbär, se bara till att kärna ur dem innan!

smulpajdeg

Smulpajdeg

Enkelt grundrecept på smulpajdeg som passar till många olika fyllningar.
Portioner 8 portioner
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 35 minuter

Ingredienser
  

  • 150 g smör osaltat
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 tsk vaniljpulver

Instruktioner
 

  • Blanda samman alla ingredienserna i en bunke och knåda ihop dem till en smulig deg. Du kan använda matberedaren till det här, men då måste du vara försiktig så att du inte mixar havregrynen för mycket.
  • Gör iordning valfri fyllning, cirka 500g är lagom till en paj.
  • Smula över degen över fyllningen och grädda i 225°C i cirka 25 minuter.
Författare: Danielle
Share the love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close