Äpple och kokospaj

Betyg: 0.00
(0)
30 augusti, 2013

Nu väntar den svenska äpplesäsongen runt knuten och höjdpunkten för goda äpplepajer är alldeles inpå oss. Jag har laddat med en god och lite nyttigare variant lagad i en av de gjutjärnspannor jag fyndade på loppis i våras. De är fantastiska att baka i och ger ett annorlunda intryck på bordet vid servering. Det smidiga med att använda gjutjärnspannan är dessutom att äpplena kan stekas direkt i den och sedan smulas bara degen över innan den ställs in i ugnen. Lätt som en plätt och mindre disk. Mindre disk är alltid uppskattat, i alla fall när man måste diska själv också. Det är alltid mycket roligare att smutsa ner bunkar, pannor slevar och grytor. 

Det finns otroligt många äppelsorter att välja mellan i butikerna, speciellt när de svenska också kommer i säsong. Det är viktigt att välja ett äpple med rätt karaktär för att få en god paj. I en äppelpaj passar äpplen som är krispiga. Lite mjuka och mjöliga äppelsorter blir lite som äppelmos när de blir varma och det är inte alltid optimalt när man vill äta paj. En syrlig och fast sort passar bäst. Syrligheten kommer kontrastera bra ihop med den söta pajdegen. Syrliga och fast äpplen blir också riktigt goda att steka med socker, kanel och kardemumma. Det är hemligheten för en riktigt god äppelpaj, att steka äpplena innan.

Till äppelpajen kan man absolut servera traditionell vaniljsås. Jag har dock tröttnat lite på vaniljsås. Istället vispar jag upp vanlig crème fraîche tillsammans med lite vaniljsocker och lite florsocker för sötma. Det är ett riktigt bra tillbehör till alla sorters pajer. Denna pajen är dessutom lite nyttigare med kokossocker, kokosmjöl, mandelmjöl och fullkornsvetemjöl. Då känns det lite bättre att kombinera detta med en vaniljkräm som inte innehåller lika mycket socker som vanlig. Så i det ruskiga höstlika vädret tycker jag ni ska inhandla en påse svenska äpplen, jag rekommenderar den tidiga sorten ’Discovery’, och baka en god paj med smak av kokos.

Äpple och kokospaj

Inget betyg än
En god och lite nyttigare Äpplepaj med smak av kokos.
Portioner 8 portioner
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 50 minuter

Ingredienser
  

  • 1 dl kokosflingor
  • 2 dl havregryn
  • 1 1/2 dl vetemjöl, fullkorn
  • 1/2 dl kokosmjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • 200 g smör
  • 4-6 st äpple, fasta och syrliga
  • 2-3 msk farinsocker
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk kardemumma, mald

Instruktioner

  • Kärna ur äpplena och dela dem i mindre bitar. Stek äpplena i en stekpanna tillsammans med socker, kanel och kardemumma. Det ska bli lite av en kolasås som äpplena ska marineras i. Lägg äpplena i pajformen. Om du använder gjutjärnspanna, låter du de bara ligga kvar i pannan.
  • Knåda samman alla ingredienserna till smuldegen. Strö över pajdeg över äpplena. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter eller tills pajen fått färg. Servera med vispad crème fraiche eller vaniljsås.
Författare: Danielle
Måltid: Efterrätt, Fika
Dela

Skriv en kommentar

  1. Så himla smidigt! Äppelpaj är ett av höstens måste, Alice är ett annat svenskt kanonäpple att använda i bakning och matlagning.

    Vill även passa på att tipsa om tävlingen på min blogg, Helenas matresa där man kan vinna ”Systrarna Eisenmans mingelmat : 565 snittar, snacks & smårätter”.

    Ha det gott!
    Helena

  2. Jag måste fråga en sak gällande den här pajen. Förstod inte riktigt vart smöret hörde till, så jag använde det till pajdegen. Jag bytte ut fullkornsvetemjöl mot bovetemjöl (samma mängd) och sen använde jag resten av ingredienserna som jag förstod tillhörde pajdelen, alltså bovetemjöl, kokosflingor, kokosmjöl, havregryn och smör. Men stämmer det, för det blev en ganska kompakt massa som jag sen fick lägga bitvis på äpplena. Det blev med andra ord inte smuligt. Blir det rätt ändå tror du?

    1. Ja, det stämmer med hur du ska göra pajdegen. Det är möjligt att den blev mer kompakt pga bovetemjölet. Jag har inte experimenterat tillräckligt med bovete för att veta skillnaderna mellan det och vetemjölet. Kokosmjöl brukar bli torrare än vetemjöl eftersom det binder vätska annorlunda. Men den här degen är inte menat att bli torrt smuligt. Den ska vara lite mer närmare en deg så att degen fortfarande är saftig när den är bakad.

  3. Tack för ditt svar.
    Nu kan jag berätta resultatet. Det blev faktiskt riktigt gott. Degen blev inte lika kompakt när den väl var färdig, men ändå var den saftig och hyfsat lätt. Så jag är ändå rätt nöjd med resultatet.

    1. Vad roligt att höra och tack för din feedback! Det är alltid bra för mig att höra hur ni upplever recepten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close