Semlepaj

Betyg: 5.00
(1)
15 januari, 2023

Luftiga semlor med massa mandelmassa och fluffig grädde är något man verkligen längtar efter i början av året. Men det allra bästa är ju ändå mandelfyllningen. Det var så tanken på en semlepaj kom till -. massa god mandelfyllning i ett tunt mördegsskal och så vispad grädde på toppen. Mums!

Dessutom är det mycket lättare att baka semlepaj till många, och du behöver inte tänka på jästid eller att rulla perfekta bullar. Både pajdegen och fyllningen vispas snabbt ihop i matberedaren. Det enda som kan kännas som lite onödig tid är kylningen av pajskalet. Men jag lovar att det är värt en extra halvtimme! Pajskalet blir extra frasigt och håller formen bättre om det är riktigt kallt när det stoppas in i ugnen för gräddning.

Vad du behöver:

  • Pajskal.Jag använder mitt grundrecept på pajskal. Det har jag testat och tweakat under en längre tid för att få ett frasigt pajskal som håller formen utan att kännas för hårt och svårt att skära.
  • Socker. Jag använder helt vanligt strösocker i det här receptet. Det passar bäst frö både smaken och konsistensen på krämen.
  • Smör. Jag använder alltid osaltat smör när jag bakar. Det gör jag eftersom jag vill kunna reglera salthalten själv. Om du använder saltat smör kan du behöva utesluta saltet i det här receptet helt. Smaka av och justera efter din smak.
  • Ägg. Jag brukar använda medelstora till stora ägg när jag bakar och gärna ekologiska.
  • Mandelmassa. Som en genväg använder jag köpt mandelmassa för jag tycker det är smidigt, men du kan göra din egen mandelmassa från grunden också och anävnda den i det här receptet.
  • Salt och bittermandel. För att ge fyllningen lite extra mandelsmak kan du tillsätta lite bittermandel. Det går också bra med bittermandelarom, cirka sex droppar motsvarar tre bittermandlar. Salta också efter tycke och smak, men var försiktigt om du använder saltat smör.
  • Vispgrädde. Toppa pajen med vispad grädde innan servering. Det är snyggt att spritsa på bitarna, men du kan också servera med grädde i en skål vid sidan av.
semlepaj

Förbered och förvara

Pajdegen till skalet kan du förbereda flera dagar innan du ska baka pajen. Tryck ihop det till en disk och plasta in den ordentligt och förvara i kylskåpet tills det är dags att baka pajen. Pajdegen håller i 3-4 dagar i kylskåpet.

Om du vill förvara den lägre än så går det bra att frysa pajdegen. Du kan antingen frysa den när den är ihoptryckt till en disk och inplastad, eller ås kan du trycka ut den i pajskalet och sedan plasta in det och frysa det tillsammans. Då är det bara att plocka upp skalet när börjar mixa ihop mandelfyllningen så är det lagom tinat tills det är dags att grädda.

För att mandelfyllningen ska vara bredbar är det bäst att göra den direkt när du ska baka pajen. Annars stelnar smöret igen och det det kan bli klumpigt.

Du kan också grädda pajen i förväg, den blir nästan bara bättre av att gotta till sig lite i kylen över natten. Pajen håller i 3-4 dagar i kylskåpet efter att den är gräddad. Ta upp den och ställ ut den i god tid så att den hinner bli rumsvarm innan du serverar den bara.

bit av semlepaj med vispad grädde spritas på toppen

Semlepaj

5 från 1 röst
Ett frasigt pajskal med en saftig mandelfyllning toppad med vispad grädde. En riktigt god version av semlor som är perfekt som dessert.
Portioner 10 bitar
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Kylning 30 minuter
Total tid 1 timme 30 minuter

Ingredienser
  

  • 1 st pajskal, se anteckningar nedan
  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl socker
  • 100 g osaltat smör, rumstempererat
  • 2 st ägg
  • 1 nypa salt
  • 1-2 st bittermandlar, kan uteslutas
  • 3 dl vispgrädde, cirka

Instruktioner
 

  • Ta fram smöret till fyllningen och låt det blir rumsvarmt.
  • Förbered pajskalet från mitt grundrecept på pajskal till dessert men grädda det inte. Tryck ut det i en pajform som är cirka 30 cm i diameter och ställ in det i kylen så at det blir riktigt kallt, minst 30 minuter.
  • Riv mandelmassan grovt och lägg det i en skål tillsammans med det rumsvarma smöret och socker. Vispa med elvisp tills det är en jämn kräm. Det går också bra att använda matberedaren ifall du redan använt den till pajdegen.
  • Tillsätt äggen, saltet och bittermandel och vispa ihop till en jämn kräm.
  • Ta fram pajskalet och bred ut krämen i ett jämnt lager. Grädda i 175°C i cirka 25-30 minuter. Mandelfyllningen ska ha puffat upp och blivit gyllenbrun och skalet ska ha gyllenbruna kanter.
  • Låt pajen svalna på galler tills den är rumsvarm. Vispa grädde så den är fluffig men ändå fast. Om du vill kan du spritsa på grädden direkt på pajen med en fin tyll eller så serverar du pajen med grädde vid sidan av. Pajen går inte att förvara efter att du spritsat grädde på den så det kan vara bra att tänka på om du tror att inte allt kommer gå åt.

Anteckning

Följ mitt grundrecept för pajskal till dessert så får du ett skal som är frasigt och som håller formen väl.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Det här ser verkligen jättegott ut! Något jag får testa själv 🙂

5 from 1 vote

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close