Guide till Schweizisk marängsmörkräm

Betyg: 4.84
(6)
12 september, 2012

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken.

Schweizisk marängsmörkräm, eller Swiss Meringue Buttercream, är en fantastisk frosting som passar till både cupcakes och tårtor. Den smakar inte så sött och går att smaksätta med många olika saker som kompotter, smält choklad eller dulce de leche. Marängsmörkräm är fantastisk att jobba med både när man spacklar tårtor och spritsar. Den är mjuk och lättarbetad samtidigt som den håller formen otroligt bra. 

När den väl är spritsad eller spacklad så håller den också länge vilket gör att man kan dekorera tårtor och cupcakes i förväg. Det är helt enkelt min favoritfrosting. Jag har använt den till bröllopstårtor som fraktats tre timmar med både båt och bil utan problem. 

Det enda man måste tänka på är att den ska ätas rumsvarm. Den är inte alls lika god när den är kall för då smakar den mer smörigt. Så ställ alltid fram bakverken i god tid och låt dem bli rumsvarma så kommer marängsmörkrämen att smaka fantastiskt gott.

I den här guiden hjälper jag dig genom alla stegen för en lyckad marängsmörkräm. Du hittar också svar på de vanligaste frågorna jag får om marängsmörkräm och hur du kan rädda en marängsmörkräm som ser ut att ha skurit sig. Lycka till!

smör, ägg, socker och vaniljpulver

Ingredienser som behövs

 • Osaltat smör. Det är väldigt viktigt att använda osaltat smör i smörkräm. Saltet i smörkrämen kommer påverka smaken och och göra att den smakar lite konstigt.
 • Äggvitor. Jag har gjort den här smörkrämen med både äggvitor från hela ägg och med äggvitor på flaska och det fungerar bra med vilket som. När jag ska göra mycker marängsmörkräm så föredrar jag äggvitor på flaska för att slippa svinnet med äggulor.
 • Socker. Jag använder helt vanligt strösocker, men det skulle vara intressant att testa med muscavadosocker också för att se hur det påverkar smaken. 
 • Vaniljpulver. För äkta vaniljsmak men utan att behöva krångla med vaniljstänger så tycker jag vaniljpulver är perfekt. Det ger mycket smak och det är 100% äkta vanilj. 

Verktyg som gör jobbet enklare

Stående mixer. Det tar lång tid att vispa marängsmörkräm och man behöver ha i alla fall en hand fri för att kunna tillsätta smöret lite i taget. Därför är det perfekt att ha en stående mixer som kan göra jobbet åt dig. Jag har haft min KitchenAid i över 10 år och den är ovärderlig när jag gör marängsmörkräm. 

Vattenbad. Det är viktigt att värma äggvitorna och sockret försiktigt och ett vattenbad gör det så mycket enklare. Du kan ställa en skål i glas eller metall över en kastrull med vatten, men ett vattenbad med handtag gör det så mycket enklare att vispa och lyfta utan att man bränner sig på den varma ångan.

Digital termometer. Du kan värma äggvitorna och sockret på känsla och gå efter när sockret löst upp sig, men för att inte riskera att tillaga äggvitorna så använder jag alltid en digital termometer för att säkerställa att temperaturen 60°C för då är äggvitorna och sockret precis lagom att börja vispa. 

Köksvåg. Det är mer precist att väga ingredienser i recept och resultatet blir mycket bättre när man är mer precis. En köksvåg är en bra investering som man kan använda till många olika saker i köket. 

Steg för steg – så gör du marängsmörkräm

Förbered smöret

När man gör marängsmörkräm är det viktigt att smöret är rumsvarmt. Börja därför med att väga upp smöret och skära det i kuber, cirka 1,5-2 cm stora. Lägg smörkuberna på ett fat och låt dem bli rumsvarma och mjuka.

Värm äggvitor och socker

Gör iordning ett vattenbad genom att sätta en skål i glas eller metall över en kastrull med kokande vatten. Det är viktigt att skålens botten inte nuddar vattnet. Häll i äggvitor och socker och värm under omrörning till cirka 60ºC, sockret ska ha löst upp sig i äggvitan.

Vispa till maräng

Häll över de varma äggvitorna i en mixerskål och vispa till en glansig maräng. Det tar flera minuter. Marängen ska bilda fasta toppar som håller formen.

Tillsätt smör

När äggvitorna blivit maräng är det dags att tillsätta smöret. Sänk hastigheten på vispen och  tillsätt en kub i taget och vispa mellan varje. Det brukar vara lagom att räkna till tio mellan varje smörkub. Fortsätt tillsätta en kub i taget tills allt smör är tillsatt.

Vispa tills det går ihop

Fortsätt vispa på samma hastighet efter att allt smör är tillsatt. Först kan det se ut som att det skär sig, men fortsätt vispa och då brukar det gå ihop efter en stund. Det här kan också ta några minuter. När du har en jämn kräm så är det klart. Om den inte går ihop, var inte orolig! Det är bara att temperaturen inte är optimal men det går att fixa. Se Vanliga frågor om marängsmörkräm för tips på hur du räddar din smörkräm.

Smaksätt

Smaksätt marängsmörkrämen med vaniljpulver och eventuell extra smaksättning. Det brukar vara lagom med cirka 0,5 dl smaksättning per äggvita, men tillsätt lite i taget tills du får den smak du vill ha.

Använd

Smörkrämen måste användas när den är rumsvarm, annars kommer smöret stelna och då går det inte att breda ut eller spritsa marängsmörkrämen. Den håller sig bra på köksbänken i några timmar så du har gott om tid att använda den. 

spritsade cupcakes

Vanliga frågor om marängsmörkräm

Min marängsmörkräm har skurit sig, måste jag börja om?

Nej, du behöver inte börja om! Om din marängsmörkräm ser ut som den skurit sig eller liknar äggröra så beror det på att smöret är för kallt. För att få smörkrämen i rätt temperatur så kan du plocka ur cirka en deciliter av smörkrämen och värma den försiktigt på på låg värme i en kastrull under omrörning. Så fort den smält och blivit slät så kan du hälla tillbaka den i smörkrämen och vispa igen. Ibland kan man behöva göra det här några gånger. Ta bara lite i taget och värm det försiktigt utan att det sjuder eller kokar.

Min marängsmörkräm är rinning fast jag tillsatt allt smör, vad gör jag?

Om din marängsmörkräm är rinnig eller ser ut ungefär som tjock färg så beror det på att smöret är för varmt. Ställ in hela bunken i kylskåpet i cirka 15 minuter och försök sedan vispa igen. Du kan behöva göra detta flera gånger innan det får rätt temperatur och går ihop, men tänk på att inte låta smörkrämen stå för länge i kylen för då kommer smöret bli för kallt och då kommer den inte heller gå ihop.

Kan jag göra marängsmörkräm dagen innan?

Ja, det går bra att förbereda marängsmörkräm, men tänk på att du måste låta den bli rumsvarm och sedan vispa upp den på nytt för att den ska gå att spritsa. Om du bara ska göra en sats marängsmörkräm är det oftast inte värt det rent tidsmässigt, men behöver du mycket till flera tårtor eller liknande så kan det vara värt att börja förbereda tidigare.

Kan jag frysa marängsmörkräm?

Ja, det går utmärkt att frysa smörkräm! Läs min guide till hur du bäst fryser och tinar smörkräm och glöm inte att den måste bli helt rumsvarm och sedan vispas upp på nytt innan du kan använda den.

Hur länge håller marängsmörkräm i kylskåpet?

Marängsmörkräm håller sig i upp till en vecka i kylskåpet. Vill du förvara den längre än så går det bra att frysa den.

Hur mycket marängsmörkräm behövs för 12 st cupcakes?

För att spritsa 12 stycken cupcakes generöst och högt med frosting så går det åt en sats med sex stycken äggvitor. Om du vill spritsa dina cupcakes med lite mindre frosting, till exempel med rosspritsning, så brukar det räcka med en sats gjord på tre äggvitor.

Hur mycket marängsmörkräm behövs för en tårta?

För att spackla en tårta som är 24 centimeter i diameter och i tre lager så går det åt en sats marängsmörkräm med sex äggvitor. Vill du också spritsa tårtan behöver du öka det ännu mer beroende på vilken typ av spritsning du vill göra.

Marängsmörkräm

4.84 från 6 röster
Även kallad Swiss Meringue Buttercream. En fluffig smörkräm som passar perfekt till både tårta och cupcakes. Lätt att spritsa och smaksätta med olika smaker.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter

Ingredienser
  

En sats lagom till 12 st cupcakes

 • 3 st äggvita
 • 1,75 dl socker
 • 200 g smör osaltat och rumstempererat
 • 1 tsk vaniljpulver

Eventuell smaksättning

 • 1 dl smaksättning se anteckningar för förslag

Instruktioner
 

 • Börja med att förbereda smöret. Väg upp rätt mängd och dela det i kuber, ungefär lika stora som en tärning. Lägg smörkuberna på ett fat och ställ undan för att de ska kunna bli rumsvarma.
 • Häll vatten i en kastrull och ställ ett vattenbad över. Om du inte har ett vattenbad så kan du använda en skål i glas eller metall. Var noga med att vattnet i kastrullen inte når botten av vattenbadet. Se till att ditt vattenbad är ordentligt diskat. För att få bort eventuellt fett kan du torka ur skålen med lite pressad citron. Ta fram en digital kökstermometer.
 • Tillsätt äggvita och socker i vattenbadet. Värm under vispning till 60°C och försök få ner sockret som fastnar på kanterna.
 • Häll över den uppvärma ägg och sockermixen till en mixerskål. Börja vispa på en medelhög hastighet. Känn hur varm skålen är längst ner. Marängsmeten ska vispas tills skålen är ungefär fingervarmt och marängen format mjuka toppar som håller formen. Det brukar ta cirka 10 minuter.
 • Sänk hastigheten till låg-medium och tillsätt en smörkub i taget. Smörkuben ska ha vispats in i marängen helt innan du tillsätter nästa. En bra regel är att räkna till 15 mellan att du stoppar ner varje kub.
 • När allt smör är tillsatt så fortsätter du vispa på samma hastighet tills allt går ihop. Det kan se ut som att det är för rinnigt eller som att det skär sig. Ha lite tålamod och låt det fortsätta vispa i flera minuter det tar lite tid för allt att gå ihop till en fluffig och jämn kräm. Om det verkligen inte skulle gå ihop eller om det ser värre ut så beror det på temperaturen på smöret. Se under "Vanliga frågor om marängsmörkräm" för att se hur du kan rädda din smörkräm.
 • När marängsmörkrämen gått ihop, tillsätt vanilkjpulver och eventuell smaksättning. Det är viktigt att tänka på att smaksättningen måste vara rumstempererad, annars kan det påverka temperaturen på smöret i marängsmörkrämen och göra att smörkrämen skär sig eller smälter. Om du ska smaksätta med smält choklad är det bra att spritsa smörkrämen direkt eftersom chokladen annars kan börja stelna lite och det kan täppa till tyllen.
 • Låt marängsmörkrämen stå i rumstemperatur tills det är dags att använda den. Den håller sig i flera timmar på köksbänken så länge det är normal inomhustemperatur och den inte står i direkt solljus.

Anteckning

Justera mängden marängsmörkräm

Äggvita
Socker
Smör, osaltat
Vaniljpulver
2
1 dl
125 g
0,25 tsk
3
1,75 dl
200 g
0,5 tsk
4
2,25 dl
250 g
0,75 tsk
5
2,75 dl
300 g
1 tsk
6
3,5 dl
400 g
1,25 tsk
 
Jag rekommenderar inte att du gör större satser än sex stycken äggvitor åt gången eftersom det kan bli för mycket att vispa på en och samma gång.

Förslag på smaksättning

Det går att smaksätta marängsmörkrämen med flera olika saker. Det är dock viktigt att tänka på att smaksättningen inte får vara för rinnig för då påverkas konsistensen på marängsmörkrämen. Den får inte heller skilja sig i temperatur från marängsmörkrämen för då kommer den skära sig eller bli flytande igen. Några smaksättningar jag verkligen gillar är:
 • Smält choklad, rumstempererad (men då måste man spritsa direkt innan chokladen stelnar för då blir det klumpigt)
 • Kompott av frukt eller bär (den behöver vara riktigt fast)
 • Karamelliserad mjölk (Dulce de Leche)
 • Cream Cheese
 • Kanel
 • Jordnötssmör eller annat nötsmör
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

 1. wow, det här ska jag genast prova. har letat länge efter ett ”nytt” recept på frosting då jag inte heller är så förtjust i det med florsocker och creme cheese. tack för tipset:) /Angeline

 2. går det sen att frysa ner den smörkrämen som blir över? blir den lika fluffig om man tar ut den och låter den tina lite och sedan vispar upp den? 🙂

  1. Den går utmärkt att frysa! Se till att den blir helt rumsvarm bara innan du vispar upp den.

 3. Tack för din beskrivning, nu kanske jag lyckas. Du lyckas skriva både pedagogisk och så att det vattnas i munnen.

 4. Det är sådana inlägg och bilder som ger mig lust att baka! Tack!

 5. Vilken bra beskrivning, den skriver vi ut och klistrar in i pärmen! Tack snälla!

 6. Dum fråga kanske men om man vill ha choklad som smaksättning hur ska man göra då för bästa resultat?

  1. Du smälter den över vatten bad och låter den bli rumstempererad eller i alla fall inte varm. Sedan vispar du i den tillsammans med vaniljen.

 7. åh tack! Det här var verkligen räddaren i nöden för mig! Min marängsmörkräm vill inte tjockna, alltså har smöret varit för varmt. Så nu står den i kylen och jag håller alla tummar jag har att det går bra!

 8. Tack för all inspiration 🙂 Hade det inte varit för den tidiga ottan och barnen som sover (o att jag behöver handla;-)) så hade jag definitivt börjat göra krämen direkt 😉

 9. Du är en pärla Danielle!!Har tänkt att ”nejmenintekanjagdetverkarjusåjobbigt!” när det gäller just swiss meringue buttercream. Men inte då – jag köpte mig en dunk med äggvitor och det gick så bra att det idag blev två satser – en med citron och en med vanilj… gudomligt gott!!!

 10. Hej Danielle, jag har nu gjort den här smörkrämen några ggr, och det är lika fantastiskt varje gång när den liksom börjar ”gå ihop” och se färdig ut. För mig brukar krämen gå ihop redan när jag har ungefär 50 gram smörkuber kvar och de senaste två gångerna har jag då slutat lägga i smör när krämen går ihop. Det blir liksom bra ändå! Kanske är det för att jag nog brukar räkna till både 45 och 60 mellan varje smörkub, istället för 15. Eller rättare sagt, jag räknar inte alls utan brukar pyssla med annat medan jag tillsätter smörkuberna och då går tiden fort.
  Iaf så brukar krämen bli precis lika god och vacker även utan de där sista ca 50 g smörkuberna. Ville bara berätta om detta ifall någon annan upplevt samma sak.
  Återigen, tack för ett superbt recept!

  1. Samma sak här! Gick ihop ganska snabbt och efter provsmakning lämnade jag cirka 10 st små smörkuber kvar. Vispade också ganska länge emellan. Smakade ganska mkt smör redan och min tanke med den här krämen var just att den inte skulle smaka så mycket smör. Smaksatte den med röd vinbärssylt. (Ska ha vinbärsmousse i tårtan) Så nästa gång ska jag minska på smöret! Men jag tyckte den var ganska söt också, kan man minska på sockret ngt? (Gjorde på 2 äggvitor, 125g smör och 1,1dl socker)

   1. Det går säkert att minska på smöret. Problemet kan dock bli att den lättare förlorar formen. Men det är bara min spontana tanke. Vad gäller sockret är jag också osäker. Marängen är ju beroende av sockret för att få rätt konsistens. Jag skulle istället koka en egen vinbärskompott och kanske inte söta den alls ifall du vill ha en mindre söt smörkräm. Mycket utav sötheten i smörkrämen sitter i det man stoppar ner i den.

 11. Hej! Älskar cupcakes, men jag är inte så bra på att göra dem själv… :DPassar den här frostingen till både vanliga cupcakes och chokladccupcakes?…

  1. Det här är ett grundrecept så du kan smaksätta det med vad du vill så att det passar alla möjliga olika cupcakes.

 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 13. Stort tack för en superbra beskrivning!
  Jag lyckades finfint på första försöket tack vare denna tutorial, så jag har ju lite svårt att förstå att det ens borde vara svårt. Så bra är din beskrivning 🙂

  Det enda jag saknade är nån form av uppskattning av måttangivelserna. Typ ”två ägg räcker ungefär till x antal cupcakes” Men eftersom jag läst att det går utmärkt att frysa så gjorde jag en stor sats 🙂

  Om du tittar in hos mig i nästa vecka så kommer du att få se ”din” frosting förklädd till julgranar 🙂

 14. Åh, vilken bra beskrivning!! Lyckades på första försöket och smaksatte med nutella. Det är bland det godaste jag smakat!! Tack!!

 15. Jag använde detta som bas i mina minibiskvier, som jag sedan smaksatte med krossad daim och lemon curd. Sjukligt gott!

 16. Detta måste jag bara prova då jag tycker precis som du att de flesta frostings är alldeles för söta och lite sliskiga. Tror du att dett går bra att använda till tårta också?

  Nadja

  1. Det går alldeles utmärkt att använda till tårta! Jag använder alltid den här till tårta numera.

 17. Den ser verkligen superhärlig ut, jag tänkte testa göra den nästa vecka när jag ska göra en tårta till syrran. Jag ska spackla tårtan och sen även spritsa rosor runt om, ungefär hur många äggvitor ska man göra på då?

  1. Danielle Författare says:

   Det beror på lite hur stor tårta du ska göra. En 24cm så skulle jag göra på minst 6st äggvitor. Men jag skulle nog ta i lite och göra på fler för att vara helt säker. Det går ju bra att frysa och använda till en annan gång så det brukar inte göra så mycket om det blir lite över.

 18. Hej och tack för en bra blogg!!!
  Jag gjorde själv en marängsmörkräm som, tyvärr, blev alldeles rinnig 🙁
  Jag tror att det var pga att smöret smälte i den varma marängsmeten eller gjorde jag något annat fel? Det gick inte att ha krämen på mina chokladbiskvier (krämen rann av) Tips mottages tacksamt!

  Hälsningar
  Freja

  1. Danielle Författare says:

   Att marängsmörkrämen blir rinnig beror precis som du säger på att smöret smälter. Du ska vispa Marängen tills skålen blir rumstempererad. Om du håller lite på skålen så märker du att den svalnar ju längre du vispar. Det te ungefär 10min. Om den ändå blir rinnig kan du rädda den genom att ställa den en stund i kylen, en kvart eller så, och vispa dem igen. I min steg för steg guide har jag skrivit mer utförligt och hur man också kan rädda smörkräm som beter sig lite konstigt. Lycka till!

 19. Tack för ett bra recept! Blev jättebra och smakade supergott! Du har beskrivit så bra hur man ska göra och visat med bilder! Kanonbra!!!! 🙂

 20. Hej! Testade ditt recept o jösses vad gott. Dessvärre så stelnar den inte riktigt som jag vill. Använde inte riktigt smör utan milda, kan det vara orsaken?
  Hur länge håller den sig i kyl/frys? Gjorde min i förrgår o den har legat inplastad i kylen, men idag smakar den annorlunda.
  Mvh Malin

  1. Det beror med största sannolikhet på att du inte använde riktigt smör. Milda och andra typer av margarin blir inte lika hårda i kylskåp som smör. Det gör konsistensen annorlunda. Smaken beror säkert också på margarinet eftersom det är saltat. Det är jätteviktigt att använda osaltat och vad jag vet finns det bara saltade margarin. Eftersom det är en smörkräm används mycket smör och en saltad variant kommer pga av det göra smörkrämen väldigt salt. Jag saltar normalt sett inte min smörkräm alls. Så testa att göra med riktigt, osaltat, smör så blir resultatet bättre!

 21. Asså WOW!!
  Jag älskar att baka cupcakes men har alltid använt mig av creeme cheese frostingen, har aldrig pallat testa på något annat. Sen började jag googla runt på frostingar och fick uppfattningen om att detta är den bästa, så jag kom in här och följde ditt recept steg för steg och det blev heeeeeeeelt FANTASTISKT!! haha vill bara baka baka baka nu. SÅ bra konsistens, så lätt att spritsa, SÅ god! och så lätt att smaksätta. Jag gjorde browniecupcakes med denna frosting som jag smaksatte med hallonsylt, och hälften smaksatte jag med choklad. Yummi! Tack!

 22. Vill bara tipsa om elvisp med stativ! Så smidigt att slippa kånka fram assistenten varje gång 🙂

 23. Hej.
  Har precis gjort en sats med 5 äggvitor. Spritsade denna som rosor på en 24″ tårta men det räckte inte till. Jag undrar om jag bara kan dubbla receptet med 5 äggvitor (+resten av ingredienserna) ?
  Tänkte göra denna igen till två stycken bröllopstårtor som jag ska göra tills om två veckor. Tänkte göra en ordentlig sats då så jag slipper stå flera gånger med denna.

  1. Det beror ju helt på vad du vispar den i. Jag har som mest gjort 6st i min Kitchen Aid men det skulle kanske gått att ha någon mer. Huvudsaken är att vispen orkar och att det får plats för receptets skull spelar det ingen roll hur du dubblar eller halverar.

 24. Kan jag göra denna och ha på muffins redan nu som ska ätas om 2 dagar? Tacksam för snabbt svar

 25. Hej!
  Verkligen superbra beskrivning!

  Gjorde två omgångar av denna, varav den första (med vit choklad) blev helt fantastisk!
  Den andra försökte jag göra med (rumsvarmt) kaffe, men då skar sig hela smörkrämen och blev ”grynig”. Eftersom det var så sent på kvällen slängde jag bara in den i frysen som den var och tänkte att jag kanske kan rädda den sen.
  Går det att rädda den tror du? Tänker att den borde gå ihop sig igen om jag fortsätter vispa den efter att den har tinat… Eller är det bara att slänga och börja om från början? Finns det nått annat bra knep för att få kaffesmak på smörkrämen?

 26. Hej!

  Tack för en fantastisk blogg och ett underbart recept! Tror du att någon variant av den här frostingen skulle funka till red velvet cupcakes? Jag har förut gjort sådana med vit choklad/cream cheese-frosting men jag är inte så förtjust i vit choklad. Har du några förslag?

 27. Underbara tips på hur man fixar marängen!

  -först var min alldeles för lös nästan rinnandes, och jag läste på flera ställen att det var mer eller mindre kört då…Sedan hittade jag ditt tips och satte in den i kylskåpet, tog ut den och vispade den igen, nu blev den som du beskrev äggröraliknande. Ingen fara, då gjorde jag som ditt andra tips löd, värmde lite av marängen i micron och vispade i det i marängen. Och då blev det perfekt! Tack så mycket för tipset!

 28. Testade denna för första gången igår.. Åh, det verkade så bökigt med alla små moment men gick förvånandsvärt enkelt! Men är bra trött i axlarna idag! Haha, har ingen köksmaskin så fick stå med elvispen.
  Men den blev bra! Än har jag inte spritsat men det ska jag göra.. 🙂
  Körde på 5 ägg 🙂

 29. Hej och tack för en väldigt pedagogisk och inspirerande blogg!!
  Provade för andra gången att göra smörkrämen men det blir lite tung och smakar för mycket smör.. till en början känner man inte av det men eftersmaken är inge bra. Vad tror du att jag gör för fel?

  1. Oftast när smörkrämer smakar för mycket smör och blir ”tunga” så beror det på att man inte vispat smöret tillräckligt mycket. Ju längre du vispar smöret desto bättre blir det. Efter allt smör är tillsatt brukar ja vispa i cirka 5-10 minuter när jag gör Swiss Meringue Buttercream. Det är också viktigt att tänka på vad man använde för smör. Det måste vara äkta smör och osaltat annars kommer det inte smaka bra. Ett saltat smör kan ge en konstig eftersmak som inte passar i frosting. Både för lite vispning och saltat smör är vanliga fel när man gör smörkräm och det gör verkligen väldigt stor skillnad. Speciellt vispningen.

 30. Helt underbart! Jag följer alltid ditt recept och länkar alltid till det på bloggen. Igår, med dåligt tålamod, blev det äggröra av det hela men dina tips räddade krämen! TACK!

 31. Alltså WOW! Det blev jättegott! När jag höll på att sätta i smöret så var den ganska lös, men helt plötsligt så blev den helt perfekt. Jättestabil och smarrig. 🙂

 32. Hej! Jag ska baka en tårta till en kommande födelsedag, och jag tänkte testa att göra meringue buttercream istället för frosting med cream cheese som jag brukar, det är alldeles för sött, precis som du säger! Jag undrar bara hur det fungerar med smaksättningar, funderade t.ex. över att smaksätta med någon form av kola alternativt choklad – hur påverkar flytande smaksättningar (smält choklad etc) konsistensen av frostingen?
  Tack på förhand!
  /Lena

  1. Det går jättebra att smaksätta med sylt, smält choklad eller karamelliserad mjölk. Om du gör marängsmörkräm kräm på 4st äggvitor så brukar lite drygt 1dl vara lagom. Tänk på att all smaksättning måste vara rumstempererad för att inte marängen och smöret ska skära sig!

 33. Gjorde denna igår, och satte in den i kylskåpet då tårtan ska spacklas idag. Det kanske var riktigt dumt gjort då den nu stelnat och är allt annat än sprits- och spackelredo. Jag antar att jag antingen får vänta tills den blivit rumstempererad och vispa upp den igen då eller prova att micra en liten del av krämen och sedan vispa ihop. Eller blir det superknasigt? Jag blev riktigt förvånad då jag aldrig upplevde att min kräm såg sådär förskräckligt förstörd ut, blir nästan smått orolig att jag gjort fel haha!

  1. Du har tänkt precis rätt, den måste bli rumstempererad innan man kan vispa upp den igen. Du skulle kunna påskynda det genom att mikra en del av smörkrämen men var försiktig så att den inte blir för varm

 34. Undrar om det funkar att göra denna kräm på laktosfritt smör? Eller blir det inte bra då?

  1. Det enda som är problemet med laktosfritt smör är att det inte finns som osaltat. Det blir inte gott om smörkrämen smakar salt. Förutom det ska det säkert fungera utmärkt.

 35. Jessica says:

  Hej,

  Tänkte göra dessa på mina cupcakes som jag skall ha på mitt bröllop om 4 veckor.. nu undrar jag, hur många räcker det till? Minicupcakes, och skall spritsa på.

  Tack, hoppas på snabbt svar!

  Hälsningar
  Jessica

  1. Det beror så mycket på hur mycket du tänker spritsa på dem. Vissa gillar det snyggt och maffigt och andra vill ha mindre på för att det inte ska bli så mycket frosting när man äter dem sen. Jag brukar göra 4-5 äggvitor till en sats på 12st vanliga cupcakas. Så jag skulle tro att 4 äggvitor räcker till 24st cupcakes om du vill ha lite mindre frosting på och 5 äggvitor om du vill ha lite mer frosting på. Jag tycker oftast att det är bra att göra lite mer för säkerhetsskull och så fryser man det som blir över. Det går utmärkt att förvara marängsmörkräm i frysen i flera månader.

 36. Madelene Friberg says:

  Det fungerar inte för mig :/

  Får en fin maräng med styva toppar.
  Tillsätter rumstempererat smör när marängen är fingervarm, men den skär sig inte här!
  Lyckas heller inte att få upp smöret till en fluffig smörkräm.
  Går det att vispa upp den i efterhand när cream cheesen är i?

 37. Madelene Friberg says:

  Hehe, råkade kommentera fel, menade ”Red Velvet Cupcakes”.

  NU har jag lyckats!

  Smöret var för varmt – rumstempererat, fungerade när den var ny-uttagen från kylskåpet.
  Hastade inte igenom något moment – nu fungerade det! Vispade marängen ordentligt. Hade i smör, lite i taget – kylskåpskallt. Perfekt. Och nu med creem chees. Yay.

  Äntligen. Tredje gången gillt!
  Tack för detta recept och alla kommentarer och alla svar.

 38. Madelene Friberg says:

  Ursäkta spamm!

  Men min smörkräm skärde sig inte.
  Den gick ihop fint!

  1. Det går utmärkt att vispa upp i efterhand bara den är rumsvarm. Men det verkar ju som att det löste sig till slut! Om du behöver mer hjälp är det bara att höra av sig.

 39. Hej,

  Tack för en jättebra beskrivning och riktigt god marräng smörkräm. Har gjort den sååå många gånger och lyckas med den varje gång :)) Jag har en fråga bara, när jag spacklar mina tårtor så sprickor dem varje gång, det blir alltså spricka lite här och där, vad kan orsaka det? Har det hänt dig någon gång? Jag använder alltid äkta osaltad smör och förljer ditt recept exakt. Tacksam för svar!

  1. Du menar att marängsmörkrämen spricker när den stelnar? Det jag spontant skulle säga är att det är tårtan som sjunkit ihop eller rört på sig. Är bottnarna tillräckligt stabila för den höjd och mängd fyllning du har? Fet kan också vara så att de spacklar för tjockt lager på en gång. Gör i två eller tre omgångar och låt tårtan stå i kylen i en halvtimme mellan varje gång. Jag har aldrig tänkt på att något spruckit för mig

 40. Hejsan Danielle!

  Jag har en fråga till dig som handlar om smaksättning. Jag tycker du beskriver väldigt bra i din text så man verkligen förstår. Känns roligt att ha hittat till just din blogg! 🙂 Här kommer min fråga: du skriver såhär i ditt inlägg: ”Eventuell smaksättning: 05-0,75dl/äggvita” – menar du då att om jag tex. vill smaksätta med nutella eller lite kolasås, att jag ska ta 0,5 dl nutella per äggvita? Så att om jag gör en sats innehållandes 4 äggvitor, så ska jag ta 4 x 0,5 dl smaksättning alltså 2 hela dl med nutella? Tack så mycket för hjälpen, på förhand.
  Ha det fint, hälsar Anna.

  1. Hej Anna! Vad roligt att du gillar bloggen! Det är precis så jag menar. Men du får ta det mer som ett mått på hur mycket smaksättning man kan ha innan den inte håller formen längre. Du behöver alltså inte ha hela 2 dl nutella utan kan ha som mest 2 dl nutella. Jag hoppas det blev lite klarare!

 41. Yey! Detta är precis vad jag har letat efter:) men jag har en fråga. Vet du om det går bra att täcka en tårta med den här smörkrämen och sedan frysa tårtan? eller blir krämen förstörd då?
  Tacksam för svar:)

  1. Det går bra att frysa smörkräm men jag har aldrig provat att frysa en hel tårta. Jag har hört att andra gör det och att det ska går bra. Men jag vet inte om den kommer se lika fin ut som när du frös den. Eftersom jag inte testat så kan jag inte svara på hur den kommer se ut tyvärr.

 42. När man vispar över vattenbad; ska man vispa för hand eller med elvisp?

  1. För hand räcker!

 43. Tack tack tack! Du räddade precis min dag nät jag kunde rädda min marängsmörkräm. 🙂

  1. 🙂 Det är lika magiskt varje gång den helt plötsligt går ihop och blir fantastisk

 44. Hej Danielle, tack för ett pedagogiskt recept på en ”rätt” som inte var helt enkel att göra. Fick i uppdrag att göra 80 minicupcakes till barnbarnets dop i morgon och ville ju göra dem riktigt goda och fina. Och vad goda de blev med denna smörkräm som jag smaksatte med pressad lime. WOW! Det var första gången jag gjorde cupcakes och jag är så glad att krämen blev så god. Tack för en fin sida med tydliga och bra recept <3 Kram

  1. Vad roligt att jag kunde hjälpa dig, Viveca! Hoppas ni får ett fint dop imorgon ❤️

 45. Hej vilken bra sida
  Hur länge håller marängkrämen i kylen? Kan jag göra den enligt ditt recept, och ta fram den om ca 2 veckor och då smaksätta den?

  1. Hej Emma! Bad roligt att du gillar guiden! Smörkrämen håller inte i två veckor i kylen. Men det går bra att frysa den, jag har ett inlägg om det. Ta fram den i god tid bara så arr den hinner bli rumsvarm innan du vispar upp den på nytt!

 46. Angelica says:

  Hej. Ska våga mig på att göra cupcakes till sonens dop. Tänkte göra vaniljcupcakes o sen smaksätta smörkrämen. Eftersom jag ska färga krämen med babyblå pastafärg vill jag ha en ”ofärgad” smaksättning. Funderar på lemoncurd el citron. Vad tror du? Går det bra att smaksätta m lemoncurd el blir krämen lite grön då om jag samtidigt har blå pastafärg? (Gul curd+blå färg)

  1. Danielle Författare says:

   Ja, det kan vara så att den blir lite grön. Lenin curd ger smörkrämen en lätt gulaktig ton. Jag skulle testa att göra bara vanilj eller med vit choklad om du vill ha möjlighet att bestämma nyans på den blå färgen ordentligt. Lycka till!

 47. Maria Svensson says:

  Tack för en underbar kräm! Den blev fantastiskt god och snygg. Lätt nya favoriten här hemma ?

  1. Vad roligt att du gillar den, Maria!

 48. Hej Danielle,

  Tack för ett jätteutförligt och pedagogiskt recept 🙂
  Jag undrar om denna frosting eller den med cream chesse, smör och florsocker håller sig bäst i rumstemperatur?
  Jag tänkte göra muffins med frosting samt en rostårta till ett kalas, så jag tänker att bakverken kanske inte kommer ätas direkt utan kommer stå framme ett tag 🙂

  Tack på förhand!

  1. Hej Anya,
   Smörkräm av vilken typ som helst håller sig alltid bättre i rumstemperatur. Smörkräm ska dessutom serveras rumsvarm så jag rekommenderar alltid att plocka fram i god tid före ändå. Hoppas det blir bra!

 49. Gjorde denna frostingen för första gången, följde noga dina instruktioner förutom att jag la i smörtärningarna ännu saktare (fegade) och resultatet blev jättebra, kornade sig inte alls, kanske för att jag var feg 🙂 har inte tidigare vågat göra den så ett stort tack för en fantastisk beskrivning!

  1. Vad roligt att höra Kicki!

 50. Hej!
  Toppen bra recept! En fråga, jag ska använda denna på tårtor till min dotters dop. Kan jag göra tårtorna med frostingen dagen innan utan att de smakar annorlunda dagen efter? Och hur ska de då förvaras? Eller bör frostingen göras samma dag?
  Tack på förhand!
  – Sofie

  1. Det går bra att frosta tårtan dagen innan, det är faktiskt att föredra så att tårtan saftar till sig ordentligt. Du förvarar den bäst i kylskåp och sedan plockar du fram den i god tid så att den hinner bli rumsvarm. Då är den som allra godast! Det kommer inte vara någon skillnad i smak på frostingen och den håller formen jättebra. Det är alltid så jag gör när jag bakar tårta. Lycka till!

 51. Hej! Ska defenitivt prova detta recept! Håller sig smörkrämen fast även en varm sommardag?

  Mvh // Anna

  1. Danielle Författare says:

   Hej Anna, ja, det för den. Men det beror ju också på hur länge du har tårtan framme. Den håller någon timme i rumstemperatur utan problem även om det är varmt

   1. Tack för svar! Ska prova!

 52. Tack snälla för den här guiden. Provade idag (första gången någonsin jag gör marängsmörkräm) och resultatet blev perfekt. Blev så glad. 🙂 Så god också och lätt att spritsa med. Tack igen!

  1. Vad roligt att höra Carolina! Det är min favoritfrosting till allt numera 🙂

 53. Försöker nu, men min e alldeles ringning. Kan det vara att jag hade för brottom med att börja lägga i smör, att marängen inte riktigt var färdig? Går det att rädda?

  1. Du kan ställa in den en kvart i kylskåpet. Oftast är den rinnig för att den är för varm. Smöret måste ha exakt rätt temperatur

   1. Tack. Jag gjorde en ny omgång och då gick det jätte bra. Gott blev de. Tack så mycket

 54. Hej går det använda vaniljsocker ost för vaniljpuöver? Tänkte mest på om de blir svarta små prickar i krämen

  1. Ja, det går att använda vaniljsocker, men jag använder aldrig det själv eftersom det oftast inte innehåller speciellt mycket äkta vanilj.

 55. Undrar när du fryser in denna och den töat ska den vispas upp igen eller bara till att spritsa?

  1. Du måste vispa upp den igen när den är rumstempererad, annars blir den grynig och det kommer inte gå att spritsa den.

 56. Hej. Vilken bra beskrivning.
  Jag ska göra denna till ett bröllop i sommar och tänkte därför frysa in krämen så att allt är förberett.
  Den ska vara smaksatt med vit choklad. Ska jag smaksätta innan jag fryser in eller när den är upptinad och har rumstemperatur igen?

  1. Hej Tess! Det är lite vanskligt med choklad för den stelnar ofta annorlunda än resten av krämen och då kan det blir klumpar som gör den grynig och svår att spritsa. Jag skulle frysa den utan chokladen och sedan vispa i den när du vispar ihop den igen innan du ska anävnda den. Lycka till! Det är väldigt hedrande att få uppdraget att baka någons bröllopstårta, men också mycket att göra så det är bra att du är förberedd 🙂

 57. Hej!
  Jag gjorde den här smörkrämen i går kväll, den gick ihop men bliv inte så fluffig. Jag lät den sedan stå ute under natten. idag fick den stå innne tills den blev rumstempererad. Då var den väldigt skuren. Nu när jag har vispat upp den har den gått i hop men den är typ fast? den är mer slät än fluffig. Den är inte heller vit utan mer gul. Den kan vara lite för varm?
  Jag vet inte om den ska vara så här eller inte och jag vet inte hur jag ska göra med den.Kan det bli så att den skär sig på tårtan när jag stoppat på den?
  Har lite panik sså skulle verkligen uppskatta svar

  1. Hej Ellen, ledsen för sent svar här nu! Alltså fluffig är ju ett lite flummigt begrepp, Det bilr ju inte som vispad grädde och luftigt, det är trotsallt en smörkräm. Men jämför du med andra smörkrämer så blir den fluffig i konsistensen. Den hårdnar när smöret kallnar, men skär sig när man rör i den när den varit kall. När du spritsat den på tårtan så ska den ju ingenstans och då vill du att den stelnar så att den håller formen. Sen ska den alltid serveras rumsvarm för smakens skull. Den kommer inte skära sig när den väl ligger på tårtan eftersom du inte rör den då. Att den blir lite gul beror på att det är smör i den, den kommer aldrig att bli helt vit. Om du måste ha en helt vit frosting så är det bättre att inte köra en smörkräm alls för det funkar inte alltid att byta mot margarin eller liknande (både vad gäller smak och konsistens). Jag hoppas det gick vägen för dig!

 58. Ungefär hur många gram vit choklad går det åt till en sats på 6äggvitor?

  1. Jag skulle gissa att det blir rätt lagom med ca 200 gram. Tänk på att inte låta smörkrämen kallna när du använder choklad som smaksättning för då klumpar det sig och blir svårt att spritsa. Det går inte heller att vispa upp den på nytt om man har choklad i den.

 59. Tänkte göra den här till en tårta som ska bli rosa. Om jag vill smaksätta den med jordgubbar, hur är det bäst att göra då? Eller ska jag lägga jordgubbarna inne i tårtan och bara lägga i karamellfärg så den blir rosa?

  1. Hej Jenna,
   Det går jättebra att smaksätta marängsmörkräm med jordgubbar. Jag kokar en kompott med jordgubbar och syltsocker och sedan mixar jag i det försiktigt i slutet. Då får du en jättefin rosa färg. Jag tror jag har recept på det både man hallon och jordgubbar om du tittar under Cupcakes eller tårtor. De flesta med rosa frosting är marängsmörkräm smaksatt på det här sättet. Lycka till!

 60. Hej hej,

  Jag skulle vilja pröva att göra detta receptet med citronsmak. Vad hade du rekommenderar då? Citronpulver?

  Mvh Linnea

  1. Hej Linnea,
   Lemoncurd, det blir supergott! Det finns också citronessens som du kan tillsätta om du vill ha ännu mer citronsmak men lemoncurd brukar bli precis lagom.

 61. Tack för fina beskrivning!!!!! Jag ska försöka göra det. Jag brukar ofta misslyckas i bakning.

  1. Hej Monika,
   Glöm inte att låta det ta tid, det går inte att skynda på en marängsmörkräm. Och när det ser ut som äggröra, ge inte upp! Låt den bara fortsätta vispa på en låg/mellan hastighet och vänta. Om den är för rinnig, ställ in den i kylskåpet i 10 min och försök igen. Hoppas du gillar den!

 62. Karolina says:

  Fantastiskt recept som jag alltid faller tillbaka på! Jag brukar göra på sex äggvitor, sedan smaksätter jag med 100 g smält mörk choklad och har som fyllning i chokladbiskvier.

 63. Testade göra denna häromdagen, för att ha till en döskalletårta jag gjorde med barnen

  Aldrig gjort denna innan, men tror jag lyckades på första försöket även om det var lite meckigt då min termometer slutade funka, så fick använda den jag har till ugnen fast iom den har så kort sladd så fick jag flytta skålen då och då från vattenbadet och kolla tempen.

  Sen glömde jag att smeten skulle vispas en stund efteråt innan smöret, men det gick bra ändå då den inte blev rinnig iaf. Men däremot gjorde jag den med vanligt saltat smör istället för osaltat, vilket gjorde att man ibland fick nån salt smak som inte passade in

  Gjorde den med en gammal elvisp som har ett stativ, men det var nätt o jämt den orkade detta. Gjorde på 3 ägg så kanske var för stor sats för min gamla elvisp lr så är elvispen för klen som hängt med i minst 30-40 år då den var begagnad när jag fick den för ca 30 år sen

  Men nästa gång ska jag nog läsa igenom hela beskrivningen lite mer noggrant

 64. Läcker schweizisk marängsmörkräm. Super detaljerat och bra recept. Tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close