Saffranssnittar

Betyg: 0.00
(0)
20 november, 2009

Småkakor är ju väldigt trevligt och lite en del av den svenska fikatraditionen. Därför tycker jag det är roligt att ta gamla klassiska småkakor och sätta en julig touch på dem. Kolasnittar är en av mina favoritkakor och de blir helt fantastiskt goda med saffran. Jag gillar också att ringla lite smält mörk choklad över dem. Bitterheten i mörk choklad kompletterar den söta saffranssmaken perfekt!

Frysa kakor med smält choklad

Dessa kakor går utmärkt att frysa in och plocka fram vid behov. Det går bra att frysa dem med smält choklad men man behöver göra det gradvis för att inte skada chokladen. Ringla den smälta chokladen över saffranssnittarna och låt chokladen stelna helt.

Ställ därefter in snittarna med chokladen i kylskåpet så att de kyls långsammare. Låt dem stå där i minst 30 minuter, men gärna tills de är helt kylskåpskalla. Lägg därefter saffranssnittarna i en fryspåse eller en tätslutande burk och lägg in dem i frysen.

saffranskakor med mörk choklad

Saffranssnittar

Inget betyg än
Sega saffranssnittar med mörk choklad
Portioner 20 stycken
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 30 minuter

Ingredienser
  

  • 100 g smör, osaltat och rumstempererat
  • 1 dl socker
  • 2 msk sirap, ljus
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pkt saffran, 0,5 gram

Instruktioner

  • Stöt saffran med en matsked av sockret så att det finfördelas och blandas bra.
  • vispa smör och socker till en fluffig, ljus kräm. Tillsätt sirap, saffranssockret, vetemjöl, bikarbonat och salt. Knåda ihop till en deg.
  • Dela degen i två delar och rulla ut till långa runda längder. Lägg längderna på en plåt täckt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
  • Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter eller till saffranssnittarna är genomgräddade – krispiga på utsidan men sega inuti. Skär på snedden i cirka 2-3 cm breda bitar. Låt svalna helt.
Författare: Danielle
Måltid: Fika
Tillfälle: Advent, Jul
Dela

Skriv en kommentar

  1. Ooo, det ser inte helt fel ut.. Måste bli en härlig kombo med saffran, choklad och glasyr!

  2. Åhhh, va härligt!Äntligen en småkaka med saffranssmak 🙂
    Dessa ser jättesmarriga ut, och måste vara gudomligt goda, med saffran och mörk choklad ihop.Ska prova dessa en dag när julinspirationen sätter fart.
    Hoppas det är bra med dig annars?!Nu var det ett tag sedan jag var här inne – för läänge tyvärr, men jag återkommer. Det här med bakning går lite i vågor hos mig har jag märkt.
    Hoppas du får en riktigt trevlig helg, med avkoppling och mys!
    Kram till dig!/Karin

  3. men den boken har ju jag också och jag har aldrig tänkt på dem. de ser ju supergoda ut och det verkar ju inte allför komplicerat heller. mmm…

  4. Spännande, jag håller precis på att göra Leilas saffransskorpor så får kanske bli nästa år då…

  5. Låter och ser jätte goa ut.
    Saffran är gött både i bakverk och mat.
    Pappa

  6. men gud så gott det lät! vinterns söta står på min önskelista. 🙂

    ja synd att du inte är i stockholmstrakten i helgen. men om du nån gång åker till stockholm måste du bara höra av dig!! 🙂

  7. Jag brukar baka Leilas saffransscones, helt fantastiska!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Like 0
Close
Close