Pepparkaksbiscotti med vit choklad och tranbär

Betyg: 0.00
(0)
17 november, 2011

Biscotti är sånna där kakor som kanske inte ser så mycket ut för världen. De lockar inte med fluffig frosting eller några dekorationer. De kanske inte heller är något man bakar till kalas eller till efterrätt. Men skenet kan bedra, de är fantastiska vardagskakor som smakar ljuvligt ihop med en kopp kaffe eller te. De håller länge i en burk på köksbänken och ger den där lilla lyxiga känslan att unna sig något gott utan att det känns som att man äter en bakelse.

Dessa pepparkaksbiscotti är lite extra dekadenta dock för jag har blandat ner massa hackad vit choklad och torkade tranbär som ger dem en lite sötare kick tillsammans med pepparkakskryddor för den där extra juliga känslan. De är perfekta att ha i en burk hemma och plocka fram när man vill ha något gott och juligt till kaffet men kanske inte en vanlig pepparkaka.

Ofta bakar man biscotti med mandelmjöl, med dessa är en försvenskad variant bakade med vetemjöl. De blir krispiga och torra som skorpor vilket gör dem fantastiskt goda att doppa i varm dryck, oavsett om det är kaffe, te eller glögg.

pepparkaksbiscotti med vitchoklad och tranbär
biscotti med pepparkaka, vit choklad och tranbär

Pepparkaksbiscotti med vit choklad och tranbär

Inget betyg än
Knapriga biscotti med smak av pepparkaka fyllda med hackad vit choklad och torkade tranbär.
Förberedelser 25 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Total tid 1 timme

Ingredienser
  

  • 1,75 dl socker
  • 50 g smör, osaltat och rumstempererat
  • 2 st ägg
  • 1 msk pepparkakskrydda
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 6 dl vetemjöl
  • 200 g vit choklad, grovt hackad
  • 1 dl tranbär, torkade

Instruktioner

  • Vispa smör och socker till en jämn kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
  • Tillsätt övriga ingredienser och knåda ihop till en deg. Dela degen i två längder och rulla ut i två längder, ungefär lika lång som en bakplåt.
  • Lägg längderna på bakplåtspapper på plåten och tryck till dem lite med fingrarna så de blir lite platta. Se till att de inte ligger för tätt eller för nära kanten då de rinner ut lite under gräddning.
  • Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Ta ut den från ugnen och snedskär dem i cirka 2 cm tjock skivor. Vänd skivorna försiktigt så de liggr med ena snittytan nedåt på plåten. Ställ in dem i ugnen igen och grädda i ytterligare 10 minuter så de torkar lite. Låt svalna helt på galler.

Anteckning

Dessa biscotti kan förvaras i en burk i rumstemperatur och håller då i minst två veckor. 
Författare: Danielle
Måltid: Fika
Tillfälle: Advent, Jul
Dela

Skriv en kommentar

  1. Låter riktigt gott!

  2. Dessa såg ju farligt goda ut =)

  3. Visst är det hopplöst när det blir mörkt och kakorna precis är klara! Det får bli som det blir. Håller på att fundera ut årets bakade julklapp till släkten, och biscotti vore ju inte så dumt…

  4. Va gott det låter och de ser riktigt smarriga ut! De här kommer jag definitivt att baka inom en snar framtid!

    Det där med ljuset är varje mat- och bakbloggares dilemma så här i vintertid. Mina kort som jag tar på kvällarna blir definitivt inte lika fina som på helgerna när man kan ta i fullt dagsljus!

  5. JAG BARA ÄLSKAR DIN BLOGG! FÅR MASSA BRA TIPS HÄRIFRÅN 🙂
    VILLE BARA SÄGA DET 😀

  6. Lustigt att du skriver om brister i ditt foto, när det är det är en av de saker jag gillar bäst med din blogg. Själv är jag nybörjare på området och har varit tvungen att fota under mulna dagar, så jag kan känna igen känslan. Ha det gôtt!
    //Katarina (bollebygdskolan)

  7. åh dessa ser ju helt ljuvliga ut.
    Jag heter simone och de är så att ja är finalist i ankarsrum tävlingen och har chansen att vinna min dröm,dvs en assistent orginal.skulle bli så tacksam om du kunde lägga din röst på mig.
    Ja tävlar med min jordgubbs sockerkaka,nr 8
    http://www.facebook.com/questions/288657764501241/?qa_ref=qd

  8. Bakade dessa skorporna tidigare idag – omdömme hittar du på min blogg.
    De blev verkligen uppskattade!

    http://www.cisselas.myshowroom.se

  9. Anonymous says:

    Har testat att baka dessa idag, men är verkligen mjölmängden rätt? Konsistensen blir mer sockerkakssmet än deg som går att forma till biscottilängder.

    Fick tillsätta 1 dl mjöl för att få nåt som gick att arbeta med.

    /S

  10. Anonymous says:

    …och sen måste man sänka temperaturen under torkningen (andra gången i ugnen), annars kommer de ut som kolbitar. Mina blev lätt brända redan efter 10 minuter.

    /S

  11. S,
    Jag vet inte riktigt hur du fått degen att bli rinnig som sockerkakssmet? Den enda vätskan som finns är ju ägg och jag tyckte snarare att jag fick knåda ordentligt för att få degen att gå ihop. Smälte du chokladen? För den ska vara i bitar. Men sänka temperaturen kan man definitivt göra, alternativt ha inne dem en kortare stund. Jag tror jag har blandat ihop hur jag gjorde med ett annat recept jag har. Jag ska ändra på det genast.

  12. Anonymous says:

    Nej ingen smält choklad.

    Googlar man runt lite så hittar man att andra biscottirecept också ligger på samma mängd mjöl som jag också kom upp i i slutändan.

    Nåja. Andra batchen blev grymt god och uppskattad. Tack!

    /S

  13. Det här är första gången jag provar att göra biscottis, och jag tyckte att smeten blev väldigt kladdig, för kladdig för att få till några bra längder. Jag har ju ingenting att jämföra med då det är första gången, det kanske är så smeten ska vara?

    De står i ugnen nu, så blir spännande att se hur detta slutar 😉 Doften är det då inget fel på!

  14. Det här med mjölmängden verkar ju vara riktigt spännande. Jag får nog ta och baka dessa igen för att kontrollera den.

  15. Hej!

    Spännande recept! Jag gjorde dessa biscottis idag och jag tycker att vit choklad + tranbär + pepparkakssmak blev riktigt lyckat. Tack för att du skrivit ihop det 🙂
    Jag fick ta 2 dl extra med mjöl för att kunna forma ihop degen till två längder och jag sänkte temperaturen till 100 grader under torkningen för att det inte skulle gå för snabbt och bli bränt.
    Mycket goda biscottis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close