Jag älskar mazariner! De är verkligen en perfekt blandning mellan mjuk kaka och mördegskakor. Dessa mazariner är bakade med solgula saffransskal som är fyllda med en traditionell mazarinfyllning som jag för enkelhetens skull gör med mandelmassa. Toppingen är i vanlig ordning en florsocker glasyr. Saffran och mandel är ju riktigt bra kompisar smakmässigt så dessa blev snabbt favoriter här hemma.
Vad du behöver:
- Vetemjöl. Jag använder helt vanligt vetemjöl i dessa mazariner.
- Smör. Jag använder alltid osaltat smör när jag bakar. Det gör jag för att kunna justera salthalten bättre i receptet. Om du använder saltat smör, uteslut det tillsatta saltet i receptet helt.
- Florsocker och socker. Jag tycker texturen på mördegen till skalen blir bäst med florsocker, men det går bra med vanligt strösocker också. Till fyllningen tycker jag det funkar bra med vanligt strösocker.
- Ägg. Jag gillar att använda ekologiska ägg eftersom jag tycker det brukar vara bättre färg på dem. I det här receptet behövs två hela ägg till fyllningen och en äggula till degen.
- Marinerad saffran. Jag använder hel saffran som jag marinerat i lite sprit i det här receptet. Marinerad saffran ger både mer smak och mer färg. Men det går bra att använda färdigmald saffran också, se anteckningarna i receptet.
- Mandelmassa. Jag använder för enkelhetens skull köpt mandelmassa i det här receptet och det tycker jag fungerar alldeles utmärkt. Men vill du göra din egen mandelmassa så går det såklart också bra.
- Bittermandel. För att göra mandelsmaken mer intensiv tillsätter jag lite riven bittermandel i fyllningen. Det går också bra med bittermandelarom. 5 droppar motsvarar ungefär 3 bittermandlar. Men smaka gärna av så att du får den smak du själv föredrar.
- Salt.
Förbereda och förvara
Deg går bra att förbereda mördegen någon dag innan du ska baka mazarinerna. Plasta in degen och förvara den i kylen tills det är dags.
Mazarinerna kan förvaras några dagar i rumstemperatur, men de förvaras bäst i kylskåpet. DÄr håller de sig i upp till en vecka.
Det går också bra att frysa mazariner om du vill förvara dem ännu längre. Tänk på att frysa dem utan glasyren! När du tinar dem gör du det bäst i rumstemperatur och när de är rumsvarma så rör du ihop lite glasyr och glaserar dem.
Saffransmazariner
Ingredienser
- 100 g osaltat smör, kallt
- 0,5 dl florsocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk marinerad saffran, se anteckning nedan
- 1 krm salt
- 1 st äggula
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- 100 g osaltat smör, rumstempererat
- 1 dl socker
- 2 st ägg
- 3 st bittermandlar
- 1 nypa salt
Glasyr
- 2 dl florsocker
- 2 msk vatten
Instruktioner
- Blanda samman florsocker, vetemjöl, marinerad saffran och salt i en bunke. Tärna ner det kalla smöret och blanda samman till en smulig deg. Om du gör detta för hand kan det vara bra att använda plasthandskar så att dina händer inte färgas med saffran. Det går också bra att göra det här i en matberedare.
- Tillsätt äggulan och blanda tills det precis går ihop till en deg. Häll ut degen på köksbänken och tryck ihop den till en rundel. Plasta in degen och låt den via i kylskåpet i cirka 30 minuter
- Riv mandelmassan grovt och lägg den i en bunke. Tillsätt det rumstempererade smöret och vispa ihop till en tjock kräm med elvisp eller i matberedaren. Tillsätt sockret och riven bittermandel och vispa ihop allt.
- Tillsätt ett ägg i taget till mandelkrämen och vispa noga mellan varje tills det blir en slät kräm. Ställ åt sidan.
- Plocka fram mördegen med saffran ur kylen. Dela degen i 18 bitar och rulla den till bollar. Tryck ut degen i mazarinformar. Om du använder runda aluminiumformar kan det bli något fler mazariner än om du använder de traditionellt ovala.
- När du tryckt ut degen jämnt i alla formar, häll över mandelkrämen i en spritspåse och spritsa ner den i formarna. Fyll dem inte riktigt helt upp till kanten eftersom fyllningen kommer resa sig under gräddningen.
- Grädda mazarinerna i 200°C i cirka 15 minuter. Ta ut från ugnen och låt svalna helt.
- Vispa ihop florsocker med vatten, tillsätt lite vatten i taget tills du får en tjock men rinnig konsistens. Bred eller spritsa glasyren över kakorna. Vänta en stund så att glasyren stelnar innan servering.