Saffran är faktiskt inte bara för julbaket. Det är fantastiskt gott att använda året runt. Jag hade en del kvar av min marinerade saffran från i julas och tänkte att den skulle vara ett riktigt bra komplement till de apelsinbullar jag gått och funderat på. Jag ville baka ett par lite annorlunda bullar som skulle passa riktigt bra till påskfika med familjen eller vännerna. Riktigt soligt gula bullar skulle det vara och gärna annorlunda.
Krydda med saffran även efter jul
Det är inte jättemycket saffran i dessa bullar och de smakar inte alls som lussebullar. Dessa apelsinbullar är luftiga och fluffiga samtidigt som de är extremt saftiga. Jag fyllde dem med an apelsinfyllning och när de svalnat ringlade jag över en apelsinsmakande frosting. Så goda! Jag tror aldrig jag har smakat så saftiga bullar tidigare, det går inte riktigt att beskriva hur underbara de är.
Med saffran får de en fin gul färg men också en liten ”djupare” smak. Jag tror de hade varit lite tråkiga utan saffran faktiskt. Men om man inte gillar saffran så går det självklart att byta ut det mot kardemumma. I min värld kan man ha kardemumma i allt, ju mer desto bättre. Apelsin och kardemumma är också en väldigt god smakkombination och vill man göra det ännu roligare kan man slänga in lite hackad vit choklad. Det hade varit galet gott!
Grädda bullar i form
En del av saftigheten i dessa apelsinbullar kommer troligtvis från att de gräddats i en form, inte var för sig i bullformar. När fyllningen smälter i ugnen så stannar den i botten på formen och sugs sedan tillbaka upp i bullarna när de svalnar. Det gör att toppen på bullarna är krispig medan botten på dem är så saftiga att de nästan droppar när man äter dem. Så gott! Jag gillar när det är skillnad på textur när man äter bakverk, det ger en extra smakupplevelse.
Självklart kan man baka ut dessa bullar som vanliga bullar men jag tycker de var helt fantastiska så här. Jag frös in dem utan problem genom att bryta isär dem och stoppa ner dem i påsar, precis som med vanliga bullar. De var precis lika saftiga när de tinade men effekten av att servera dem i en form försvinner ju så klart.
Apelsinbullar med saffran
Ingredienser
- 0,5 dl vatten
- 25 g jäst, för söta degar
- 2,25 dl mjölk
- 50 g smör, smält
- 0,5 msk marinerad saffran, eller 0,5 g mald
- 0,5 dl socker
- 1 tsk salt
- 1 ägg, lätt uppvispat
- 8,5 dl vetemjöl, cirka
Fyllning:
- 2,25 dl socker
- 100 g smör, rumsvarmt
- 2 msk apelsinskal, rivet
Frosting:
- 2-3 dl florsocker
- 1-2 tsk apelsinsaft
Instruktioner
- Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt mjölk, smält smör, marinerad saffran, socker, salt och ägg. Blanda samma till en jämn smet. Tillsätt vetemjölet lite i taget och knåda ihop till en slät deg. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka en timme.
- Blanda samman ingredienserna till fyllningen. Kavla ut degen till ungefär 0,5 cm tjocklek. Bred ut fyllningen över degen och rulla ihop till en rulle. Dela degen i 12 st lika stora bitar. Smörj en 20×30 cm ugnsform och fördela bullarna jämnt i formen. Låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
- Värm upp ugnen till 200 grader. Grädda apelsinbullarna i 20-25 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade. Låt svalna helt i formen. Blanda samman frostingen och ringla den över bullarna. Servera.
Kan man byta ut marinerad saffran mot vanlig saffran krydda som man blandar ut med varm vatten (som det används i matlagning)
Det går jättebra att använda vanlig saffran. Du behöver inte blanda ut den heller utan det räcker att du lägger den i degvätskan. Lycka till!