Kardemummabullar

Betyg: 5.00
(2)
24 augusti, 2020

Kardemummabullar är så otroligt gott och doftar helt ljuvligt! De är en viktig del av svensk fikatradition även om kanelbullar kanske är det man tänker på först. När jag bakar bullar brukar jag alltid försöka göra dubbel sats och två olika fyllningar och kardemummafyllning är en god klassiker som återkommer här hemma.

Visste du att kardemumma faktiskt är en av de dyraste kryddorna i världen? Den kommer faktiskt på tredje plats efter saffran och vanilj. I många länder används kardemumma främst i mat och dryck men för oss här i Sverige och resten av Skandinavien är det vanligast att ha kardemumma i olika typer av bakverk. Jag var faktiskt förvånad när jag sökte efter bakrecept med kardemumma och de flesta recept på engelska som kom upp var svenska bullar.

Kardemumma är en av mina absoluta favoritkryddor. Jag har alltid ett litet lager med kardemumma hemma, för säkerhets skull. Det är supergott att toppa frukostyoghurten med lite kardemumma eller tillsätta en liten nypa i pannkakssmeten eller den varma chokladen. Jag använder alltid hela kardemummakärnor och maler själv i min kardemummakvarn. Jag har en mortel också, men jag föredrar kardemummakvarnen eftersom jag tycker det är enklare, snabbare och ger ett jämnare resultat. Kardemumma får gärna vara grovmalen, men det finns inget värre än att få en för stor bit av en kärna när man äter en bulle. 

Dessa kardemummabullar har kardemumma både i degen och i fyllningen, vill man ge dem en extra kardemummachock så kan man mala ner lite i sockret till toppingen också. Jag har bakat dem i en muffinsplåt, men man kan också snurra dem som vanliga bullar och baka dem direkt på bakplåt täcks med bakplåtspapper. Innan servering penslar jag dem med lite smält smör och rullar dem i en skål med socker. Om du ska frysa dem gör du det bäst utan topping och toppar dem vid servering.

Kardemummabullar

5 från 2 röster
Portioner 18 stycken
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Jästid 2 timmar

Ingredienser
  

  • 2 dl mjölk , fingervarm
  • 1 dl socker
  • 25 g jäst
  • 75 g osaltat smör , smält och avsvalnat
  • 2 st ägg , uppvispade
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kardemumma, mortlad
  • 10 dl vetemjöl cirka
  • 1 st ägg , uppvispat till pensling

Fyllning

  • 100 g smör, osaltat
  • 2 dl socker
  • 2 msk kardemumma, mortlad

Topping

  • 25 g smör, osaltat
  • 1-2 dl socker

Instruktioner
 

  • Värm upp mjölken så att den är fingervarm och lös upp sockret i den. Tillsätt jästen, vispa ordentligt så att allt löser upp sig och låt stå i 10 minuter. Smält under tiden smöret försiktigt och ställ det åt sidan så att det svalnar.
  • Tillsätt smöret i blandningen och vispa ner ett ägg i taget. Blanda ner salt och kardemumma, tillsätt vetemjölet lite i taget. Knåda samman till en deg. Knåda degen så att den blir riktigt smidig, ca 10 minuter i maskin. Låt sedan degen jäsa under plastfolie i cirka en timme.
  • Mixa ihop smör med socker och kardemumma till fyllningen.
  • Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Den ska vara lite tjockare. Bred på fyllningen i ett jämnt lager. Rulla ihop degen och skär i 18 st lika stora bitar. Smörj två muffinsplåtar och lägg bullarna. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka en timme.
  • Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i 175 grader i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg och är genombakade. Det är viktigt att de inte är degiga i botten men de ska inte heller gräddas för hårt. Låt svalna.
  • Innan servering, smält smöret och häll upp sockret i en skål. Pensla bullarna med smöret och rulla dem direkt i sockret.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Vilket gulligt utseende på dem 💕

  2. Bakade dessa idag, så goda och fina

5 from 2 votes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close