Jag har aldrig köpta kakor hemma eftersom jag lever i den bestämda tron att allt går att baka godare själv. Det finns några undantag från denna regel såklart. Vissa saker är helt enkelt inte värt besväret att baka själv, som croissanter eller wienerbröd. Jag har helt enkelt inte tålamodet att göra egen smördeg från grunden. Men så finns det vissa kakor eller bakverk som man bara köper ändå, typ vaniljbullar och mazariner. Hur ofta blir ni bjudna på vaniljbullar och mazariner som någon bakat själv? Det händer inte mig ofta i alla fall. Vilket egentligen är lite konstigt för det är egentligen väldigt lätt att baka både mazariner och vaniljbullar. Speciellt vaniljbullar. Det är precis lika lätt som att baka vanliga kanelbullar.
Hur svårt det är beror på vilken typ av vaniljkräm man väljer att använda. Om man vill göra det lätt för sig kan man använda en färdig mix, se bara till att den är kokbar. Annars kan man göra en riktigt fin vaniljsås med äggulor och grädde som är lite mer komplicerad. Eller så kan man göra som jag och ta alternativet mitt emellan och göra en enkel vaniljsås utan större krångel men ändå hemkokad. För att fylla bullarna behöver man en enkel rund tyll. Det är ganska lagom om den är mellan 0.5-1cm i diameter. Den får också gärna vara lite snedskuren så är det enklare att trycka ner den i bullarna. Man måste vänta tills vaniljsåsen är avsvalnad och sedan fyller men upp en spritspåse med tyllen i. Det viktiga att tänka på när man fyller bullarna är att inte trycka för hårt och för snabbt. Tryck ner tyllen i bullen men se till att du inte trycker ner tyllen hela vägen ner till plåten för du klämmer du bara ut vaniljkräm under bullen. Tänk dig att tyllen ska hamna lite under mitten av bullen. Tryck sedan försiktigt på påsen för att fylla bullen och lyft långsamt tyllen uppåt samtidigt. Försök se till att inte för mycket vaniljsås hamnar ovanpå bullen. Sen är det bara att pensla med lite uppvispat ägg och grädda. Det kan ta ett tag att få till rätta knycken men bara man inte är för snabb i början så hittar man det ganska snart.
Vaniljbullar
Ingredienser
Bullar
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 dl socker
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk kardemumma, mortlad
- 14 dl vetemjöl, cirka
Vaniljkräm
- 2 msk smör
- 1 st ägg
- 2 msk socker
- 2 msk potatismjöl
- 3,5 - 4 dl mjölk
- 3 tsk vaniljsocker
Instruktioner
- Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke, häll över degvätskan och vispa tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Blanda ner lite mjöl i taget och arbeta degen emellan. Arbeta degen, helst i maskin, tills den är jämn, slät och släpper från kanterna. Låt jäsa i ca 40 minuter till dubbel storlek under bakduk.
- Gör vaniljkrämen. Blanda samman alla ingredienser utom vaniljen och värm det under ständig omrörning. Ta kastrullen av värmen när såsen tjocknat och innan den början koka. Låt svalna och blanda ner vaniljen.
- Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Rulla till bollar och lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Gör iordning en spritspåse med rund tyll på, fyll den med vaniljkräm och stick ner tyllen i varje bulle. Fyll dem med lite vaniljkräm och grädda dem i cirka 10 minuter eller tills de fått fin färg i 225 grader. Låt svalna på galler. Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker innan servering.
Så goda dom ser ut 🙂 Hoppas du får en trevlig helg 🙂
Men hur gott såg inte det ut-:)
Och jag håller med, bakar annars själv men vaniljbullar köper jag om jag vill ha. Måste defenitivt testa detta, men ja ser inte jäst i bullreceptet. Visst ska de väl vara jäst?
Självklart ska det vara jäst också, jag missade att skriva ut det i ingredienslistan. 50g jäst ska det vara!