Hallon och kardemummabullar

Betyg: 0.00
(0)
19 september, 2021

Det finns få saker som slår en riktigt god bulle. Och man skulle ju kunna tro att möjligheterna att testa olika smaker med bullar är relativt begränsad, men så behöver det inte vara! Varje gång jag bakar bullar så brukar jag gör halva satsen vanliga kanelbullar och halva satsen något nytt och spännande. Att experimentera med smaker gör att jag tycker det är lite roligare. Den här gången blev det kardemummabullar fyllda med hallonkompott. Det var så himla goda!

Koka egen kompott

Det är egentligen inte heller så mycket svårare än vanliga bullar. Det enda som egentligen skiljer är att man behöver koka en hallonkompott och det gör man väldigt enkelt med syltsocker. Syltsocker är en räddare i nöden hemma hos mig. Jag har alltid syltsocker hemma för att kunna koka egna kompotter för att smaksätta marängsmörkrämer, fylla tårtor eller annat gott.

Om jag behöver en kompott som är lite tjockare och verkligen håller formen så brukar jag koka en del bär med en del syltsocker och även koka den lite längre än instruktionerna säger så den verkligen sätter sig. Om jag ska baka tårta kan det vara gott med lite lösare sylt som tårtbottnen kan dra åt sig och då brukar jag koka en lättsockrad kompott med två delar bär och en del syltsocker och bara koka den så länge som instruktionerna säger.

Den här gången tyckte jag inte det gjorde något att ha med hallonkärnorna, men om man ska smaksätta smörkräm så kan det vara bra att mixa med stavmixer och sila kompotten direkt när den är färdigkokad. Då blir det en jämnare kompott som går lättare att spritsa. Om du verkligen inte gillar hallonkärnor så kan du såklart göra det även till dessa bullar.

kardemummabullar med hallon

Snurra bullar

Det finns massor med roliga sätt att snurra bullar, men jag brukar ofta landa i det sättet som mamma snurrar sina bullar. Jag gjorde ett litet klipp om det för många år sedan för att visa hur enkelt det kan vara. För dessa kardemummabullar gjorda jag precis så här och lät den jäsa på en plåt.

Efter att bullarna hade jäst klart så gjorde jag en liten grop i mitten på varje bulle och drog lite i dem så att hålet blev lite större. Sedan klickade jag i en fast hallonkompott i varje grop och penslade med uppvisat ägg iann jag gräddade dem som vanligt i ugnen.

Jag hade inte på något socker på bullarna innan jag gräddade dem utan istället valde jag att sila över lite florsocker precis innan servering. Men det skulle nog också vara riktigt gott att toppa dessa med råsocker innan de gräddas. Då blir de nog lite mer knapriga och krispiga.

Byta ut ingredienser i kardemummabullarna

 • Hallonkompott: Det går bra att använda både färska och frysta hallon i det här receptet. Jag brukar oftast använda frysta eftersom det är mer prisvärt och jag alltid har det hemma i frysen. Det går också bra att byta ut hallonkompotten mot färdig hallonsylt om man vill skippa ett steg.
 • Smör: Jag är av den fasta åsikten att riktigt smör är det absolut bästa och godaste när man bakar och jag använder själv alltid osaltat smör eftersom jag vill kunna justera sältan själv. Men det går såklart att använda margarin eller veganskt margarin också.
 • Kardemummakärnor: Jag använder alltid kardemummakärnor som jag maler i en kardemummakvarn när jag behöver dem. Det ger otroligt mycket mer smak tycker jag. Men det går också bra att mortla dem precis innan användning. Har du ingen kvarn eller mortel så går det såklart bra med färdigmald kardemumma också.
 • Färsk jäst: Det spelar ingen roll om du använder färsk jäst eller torrjäst. Jag brukar använda den för söta degar när jag bakar bullar men båda fungerar bra. Tänk på att låta torrjäst blomma i lite innan användning. Jag värmer upp lite mjölk och socker och vispar ner torrjästen i det och låter stå cirka tio minuter. Om jästen bubblat upp är den aktiv och går bra att använda.
bullar med kardemumma och hallon

Hallon och kardemummabullar

Saftiga kardemummabullar fyllda med hallonsylt.
Portioner 24 stycken
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 8 minuter
Jästid 1 timme 15 minuter
Total tid 2 timmar 30 minuter

Ingredienser
  

 • 150 g smör
 • 5 dl mjölk
 • 50 g jäst
 • 1 dl socker
 • 0,5 tsk salt
 • 2 tsk kardemumma mortlad
 • 14 dl vetemjöl

Fyllning

 • 200 g smör mjukt
 • 2 dl socker
 • 2 msk kardemumma mortlad

Hallonfyllning

 • 200 g hallon frysta
 • 200 g syltsocker

Pensling

 • 1 st ägg uppvispat

Instruktioner
 

 • Ta fram smöret till fyllningen och låt det bli rumsvarmt.
 • Koka samman hallon och syltsocker enligt instruktionerna på paketet. Ställ åt sidan och låt svalna helt. Sylten ska vara rätt kompakt.
 • Smält smöret till degen i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt ( cirka 37 grader). Smula ner jästen i en degskål, häll över degvätskan och rör ut jästen i den. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Täck över degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
 • Mixa samman det rumsvarma smöret med socker och kardemumma till fyllningen.
 • Knåda degen på mjölat bakbord, dela den i två delar och kavla ut varje del till en tunn rektangel. Bred över hälften av fyllningen på varje rektangel. Vik ihop degen på längden så att fyllningen är i mitten. Dela degen i cirka 12 strimlor per rektangel. Snurra ihop och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i cirka 40 minuter.
 • Gör försiktigt en grop i mitten av varje bulle och skeda i lite hallonsylt. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250 grader i cirka 7-8 minuter eller tills bullarna fått fin färg. Låt svalna helt på galler.
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close