Kanelbullar med frosting

Rating: 0.00
(0)
22 augusti, 2018

Vanliga, svenska kanelbullar är ju helt fantastiskt. Men ibland vill man testa något nytt. Det här receptet på vetedeg gav helt fantastiska bullar! De blev fluffiga och saftiga, precis som man vill ha dem. Med en cream cheese-frosting på blir de ännu bättre och ser riktigt dekadenta ut.

Amerikanska kanelbullar – Stick Buns

Det här är som sagt inte ett traditionellt svenskt recept på kanelbullar, om du letar efter det så hittar du mitt bästa bullrecept här och jag har också en guide för hur jag snurrar mina bullar

Istället är det här ett recept inspirerat av amerikanska kanelbullar, eller Sticky Buns, som är fluffigare och toppade med en frosting. De bakas ofta i en stor ugnsform vilket gör att fyllningen lägger  sig i botten på pannan och gör att bullarna blir supersaftiga. Det är inte bara frostingen som gör dem ”sticky” – så himla gott! Jag har bakat ett annat liknande recept innan vilket också var helt galet gott, men då var dem apelsinbullar. Det här receptet har en vanligare smaksättning med kanel, kardemumma och cream cheese-frosting.

Jag älskar att baka amerikanska bakverk: cupcakes, brownies, cheesecake och cookies. Recepten är ofta over the top och helt ärligt är det lite härligt ibland att få ta ut svängarna lite utanför blåbärspaj och kolasnittar (även om det är underbar det med). De här bullarna är i sig självt goda, men med frostingen på är de fantastiska. Mina testsmakare var väldigt nöjda i alla fall. Liksom alla andra bullar så blir de ju torra efter någon dag. Om du inte tror att ni kommer äta upp 12 st bullar direkt så kan du baka dem i två mindre formar och frysa in den ena. Tänk på att inte frysa dem med frosting! Frys in dem utan frosting och vispa ihop den lite snabbt och lägg på när de är tinade. 

Kanelbullar med frosting

Portioner 12 st
Förberedelser 2 t 40 minuter
Tillagningstid 35 minuter
Jäsning 2 t
Total tid 3 t 15 minuter

Ingredienser
  

  • 2 dl mjölk fingervarm
  • 1 dl socker
  • 25 g jäst
  • 75 g osaltat smör smält och avsvalnat
  • 2 st ägg uppvispade
  • 1 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl cirka

Fyllning

  • 75 g osaltat smör rumstempererat
  • 2 dl socker
  • 2-3 msk kanel mald

Frosting

  • 100 g cream cheese
  • 2 msk osaltat smör rumstempererat
  • 3-4 dl florsocker
  • 1 krm vaniljpulver

Instruktioner
 

  • Värm upp mjölken så att den är fingervarm och lös upp sockret i den. Tillsätt jästen, vispa ordentligt så att allt löser upp sig och låt stå i 10 minuter. Smält under tiden smöret försiktigt och ställ det åt sidan så att det svalnar.
  • Tillsätt smöret i blandningen och vispa ner ett ägg i taget. Blanda ner salt och tillsätt vetemjölet lite i taget. Knåda samman till en deg. Knåda degen så att den blir riktigt smidig, ca 10 minuter i maskin. Låt sedan degen jäsa under plastfolie i cirka en timme.
  • Vispa samman alla ingredienserna till fyllningen och ställ åt sidan.
  • Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Den ska vara lite tjockare. Bred på fyllningen i ett jämnt lager. Tänk på att breda ut i kanterna också! Rulla i hop degen och skär i 12 st lika stora bitar. Smörj en form, ca 20×30 cm, och lägg bullarna direkt i formen. Täck med bakduk och låt jästa i cirka en timme.
  • Grädda bullarna i 175 grader i cirka 30 minuter eller tills de fått fin färg och är genombakade. Det är  viktigt att de inte är degiga i botten men de ska inte heller gräddas för hårt, brända bullar är inte godare här! Låt svalna helt.
  • Vispa upp cream cheese och smör till en jämn kräm. Sikte ner florsocker och vaniljpulver. Vispa tills det blir jämnt och inte har några klumpar. Bred ut över bullarna och servera direkt.
Författare: Danielle
Share the love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close