Kanelbullar är en riktig klassiker som man aldrig tröttnar på. Det är något speciellt med en riktigt saftig kanelbulle med massa kardemumma i degen, så oansenlig egentligen men så himla god.
Egentligen är de ju inte så svåra att baka, men det känns ofta lite omständigt eftersom det ska jäsa i två omgångar. Det här är mitt recept på klassiska kanelbullar och ofta när jag bakar så brukar jag göra halva degen som traditionella kanelbullar och halva degen någon annan spännande smak.
Vad du behöver för att baka kanelbullar
- Smör: Jag bakar alltid med osaltat smör så att jag kan justera salthalten själv. Men i det här receptet går det bra att använda saltat smör också. Behöver du göra bullarna mjölkfria så går det såklart att baka med mjölkfritt margarin också.
- Mjölk: Oftast bakar jag bullar med 3% standardmjölk, men det blir gott med vilken annan mjölk som helst, havremjölk är också gott.
- Jäst: Jag använder oftast färsk jäst för söta degar, men det går bra att använda vanlig jäst och torrjäst också. Om du använder torrjäst, tänk på att låta den blomma i lite ljummen mjölk tillsammans med socker innan du börjar baka.
- Kardemummakärnor: Jag maler alltid min kardemumma i min kardemummakvarn när jag ska använda den, men det går bra att mortla kärnorna också. Det ger bäst smak att mala kardemumman precis innan användning, men du kan använda mald kardemumma också.
Jag snurrar oftast mina kanelbullar på samma sätt som min mamma alltid gjorde när jag var liten. Men det finns såklart många olika och fina sätt att baka ut kanelbullar på. Om man inte vill krångla med att snurra dem så går det såklart bra att rulla ihop degen och skära i 2-3cm tjocka skivor.
Kanelbullar
Ingredienser
- 150 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 dl socker
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk kardemummakärnor, mortlade
- 14 dl vetemjöl, cirka
Fyllning
- 150 g smör, mjukt
- 1,5 dl socker
- 3 msk kanel
Pensling
- 1 st ägg, uppvispat
- pärlsocker
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en degskål, häll över degvätskan och rör ut jästen i den. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Häll i mjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jag knådar alltid min deg länge, cirka 10 minuter. Täck över degen med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Mixa smöret till fyllningen men socker och kanel, ställ åt sidan.
- Knåda degen på mjölat bakbord, dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till tunna rektangulära plattor och bred på hälften av fyllningen på varje. Ta tag i ena långsidan och vik den över dubbelt. Skär i 12 strimlor, snurra ihop dem och lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Lät jäsa under bakduk i cirka 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 250 grader i 5-8 minuter.
Välkommen tillbaka från semestern:)
Bullarna ser supergoda ut! Älskar hembakade bullar!
Ja de blev jättegoda, jag älskar cookies & cupcakes! & som du säger man kan ju fundera omman egentligen skulle ha fötts i Usa så gott somman tycker det mesta därifrån är! 😉
Här bakades det också kanelbullar ikväll, det är lite som slår doften av nybakade kanelbullar!! & det är ju så himla gott till mjölk mmm måste ta två till NU 😀
lite semester behöver vi alla då och då! 🙂 vilka fluffiga härliga bullar, en sådan tar jag gärna till kvällsfika! 🙂
vad fina de är! kanelbullar är ju en riktig klassiker som alltid håller- sååå gott!
Åh, vad sugen jag blev på en stor härlig kanelbulle med massa fyllning.
Råsocker kan jag tänka mig blev gott i.
Ha en bra söndag!
Låter fantastiskt gott! Min mamma har lärt mig att snurra bullarna också så jag vart förvånad när jag såg att de flesta inte gjorde det 🙂
Måste testa att ha råsocker i, har hört att det ska vara bättre än vanligt socker, brukar även ha vaniljsocker mellan
Tack för en trevlig blogg!
Jeg må prøve at snurra bullarna, som du gør. Mine kanelsnegle (det hedder de på dansk) ser anderledes ud. Kanelbullar bliver jeg aldrig træt af :-).
Din blog er dejlig inspirerende at læse. Det er altid spændende at se, hvad du nu har fundet på at bage og vise os.
Min favorit hos min danske bager er store ”snurrede” svenske kanelboller. Nu ved jeg, hvordan jeg selv kan lave dem. Tak for opskrift og anvisninger 🙂
Vore det inte passande med en liten bullspecial nu i veckan så att man har lite olika recept att testa till på söndag då det är kanelbullens dag?
Dessa ser ju visserligen väldigt goda ut men som sagt, ombyte förnöjer!
Mvh Linus
Linus, prova gärna äpple och jornötsbullarna jag har bakat tidigare, de var riktigt goda. Fyllningen kan ju varieras i all oändlighet bara man har en bra vetedeg och denna är riktigt bra. Jag har fått höga betyg på bullar bakade med denna, så låt fantasin flöda. Vaniljbullar, eller varför inte mandelbullar med rivenmandelmassa i fyllningen? Tyvärr hinner jag inte göra någon bullspecial nu i veckan, hade varit en riktigt kul grej annars och ska fundera vidare på den. Tack för tipset!
Låter som ett gott bullrecept. Får pröva på det här i hemmet! Fin blogg.
Äter visserligen inte kanelbullar alls med, har svårt att få in de i LCHF eller GI, men en lite ändring på detta receptet så smäller det ännu högre.
Vår fyllning ser ut så här:
Fyllning:
150g smör, mjukt
½ dl socker
150 – 200g Mandelmassa
2msk kanel