Saftiga kardemummabullar med en söt mandelfyllning och fluffig grädde på toppen. Varje år längtar jag efter att semlesäsongen ska komma igång! Jag är inte riktigt så traditionell att jag bara äter semlor på fettisdagen, men innan nyår känns lite för tidigt. Någon gång där i mitten på januari kan jag inte hålla mig längre och sen blir det några stycken fram till mars någon gång.
Fyllning till semlor
Det absolut bästa med semlorna är ju mandelfyllningen. Jag gröper gärna ur mina semlor lite för att få plats med lite extra mandelfyllning, ju mer desto bättre. Men eftersom jag har nötallergiker i familjen så brukar jag också göra semlor med andra fyllningar som de kan smaska på. Man kan ju egentligen fylla dem med lite vad som helst.
Min favorit är att fylla dem med en blandning av mandelmassa och malda, rostade mandlar, det är den fyllningen jag har skrivit ner i receptet. Men här kommer tre andra fyllningar som jag ofta använder också.
Snabba mandelfyllningen
- 200 g riven mandelmassa
- 2-3 msk socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl mjölk eller grädde
Riv mandelmassan och vispa sedan ihop fyllningen med en elvisp eller i en matberedare tills den är mjuk och krämig. Räcker till 10-12 st semlor
Enkla vaniljfyllningen
- Inkråm från två semlebulle
- 1-2 msk socker
- 1-2 msk grädde
- 1 tsk vaniljsocker
Gröp ur två semlor och lägg inkråmet i en bunke. Mixa ihop det med socker, grädde och vaniljsocker till en jämn kräm. Räcker till två semlor.
Vaniljkräm
Det går också bra att fylla semlorna med färdig vaniljkräm i pulverform som man vispar ihop med kall mjölk. Följ instruktionerna på förpackningen för att göra vaniljkräm, dvs. använd inte lika mycket mjölk som du skulle göra till vaniljsås. Räkna med cirka 1-2 msk vaniljkräm per semla.


Semlor
Ingredienser
- 50 g jäst, söta degar
- 125 g smör
- 4 dl mjölk
- 1,5 dl socker
- 3 tsk kardemumma
- 1/2 tsk salt
- 7 dl vetemjöl special
- 4 dl vetemjöl
- 1 st ägg, till pensling
- 1 msk mjölk, till pensling
Fyllning
- 400 g mandelmassa
- 2 dl mjölk
- 1 dl socker
- 1 dl rostade mandlar, malda
Topping
- 6 dl vispgrädde
- florsocker, att pudra över
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda upp med mjölken, värm till cirka 30-35 grader och häll därefter över vätskan över jästen. Vispa tills allt löst sig.
- Tillsätt socker, kardemumma och salt. Blanda ner mjölet lite i taget samtidigt som du arbetar in det i degen. Degen ska vara mjuk och lite lös men ska inte klibba fast när du tar på den. Knåda degen ordentligt, cirka 10 minuter i maskin. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, cirka en timme.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 75 g stora bitar, det blir cirka 18st bullar. Runddriv bullarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka en timme.
- Värm ugnen till 250°C. Vispa upp ett ägg med en matsked mjölk. Pensla bullarna ordentligt med ägget och grädda dem sedan i mitten av ugnen i 8-10 minuter. De ska ha fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt på galler.
Fyllning
- Rosta sötmandel med lite flingsalt i en torr stekpanna. De ska inte brännas utan bara värmas upp och rostas lätt. Det tar bara några minuter. Häll mandlarna i en matberedare och mixa dem tills de är finhackade med inte allt för stora bitar. Det går också bra att finhacka och mortla om du inte har en matberedare.
- Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt de malda mandlarna, socker och mjölk. Vispa ihop till en jämn kräm med elvisp eller stavmixer.
- Skär av toppen av bullarna. Jag brukar skära mina snett nedåt i en trekant så att locket blir lite som en pyramid. Det ger en bra grop att lägga fyllningen i.
- Fyll bullarna med mandelfyllningen (eller vilken fyllning du vill ha). Toppa med vispad grädde, lägg på locket och pudra över lite florsocker.
Mmmm det är gott med semlor!
Kram Mari i Marieholm
Längtar faktiskt efter semlor …ska försöka mig på ditt recept..
Tjingeling
Monica
Jag kan verkligen intyga att dom blev jättegoda!!!! Bullarna blev så jättefina.
Kram Mamma
åh, vilka otroligt fina semlor!
jobbar du som konditor?
Ida: Tack så mycket, men nej, jag jobbar inte som konditor, det är bara en väldigt stor hobby som jag alltid haft, att baka en massa.
Hej!
När mina bullar jäser växer dem bara åt sidorna och blir plstta.. vad beror det på? Hu ska ja få dem höga? Kram
Carolina,
Det beror inte på jästen? Den var färsk och bra? Det skulle också kunna bero på att du inte knådat degen tillräckligt länge så att glutentrådarna utvecklats ordentligt. Minst 5 minuter i maskin, gärna det dubbla. Och knådar du degen för hand är det ännu längre som gäller. Om bullarna inte varit riktigt klara kan de också sjunka ihop när du tar ut dem från ugnen. Se till att din temperatur är rätt på ugnen och att de är helt färdiga innan du tar ut dem. Det enda jag kan komma på utöver det är att de kanske är för stora. Men mer kan jag inte komma på såhär på rak arm. Hoppas det hjälper dig!