Go Back
+ servings

Kardemummabullar

5 från 2 röster
Saftiga bullar med kardemummafyllning rullade i strösocker.
Servings 18 stycken
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Jästid 2 timmar
Total tid 3 timmar

Ingredienser

  • 2 dl mjölk fingervarm
  • 1 dl socker
  • 25 g jäst
  • 75 g smör osaltat, smält och avsvalnat
  • 2 st ägg uppvispade
  • 1 tsk salt
  • 1 msk kardemumma mortlad
  • 10 dl vetemjöl cirka
  • 1 st ägg uppvispat till pensling

Fyllning

  • 100 g smör osaltat
  • 2 dl socker
  • 2 msk kardemumma mortlad

Topping

  • 25 g smör osaltat
  • 1-2 dl socker

Instruktioner

  • Värm upp mjölken så att den är fingervarm och lös upp sockret i den. Tillsätt jästen, vispa ordentligt så att allt löser upp sig och låt stå i 10 minuter. Smält under tiden smöret försiktigt och ställ det åt sidan så att det svalnar.
  • Tillsätt smöret i blandningen och vispa ner ett ägg i taget. Blanda ner salt och kardemumma, tillsätt vetemjölet lite i taget. Knåda samman till en deg. Knåda degen så att den blir riktigt smidig, ca 10 minuter i maskin. Låt sedan degen jäsa under plastfolie i cirka en timme.
  • Mixa ihop smör med socker och kardemumma till fyllningen.
  • Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Den ska vara lite tjockare. Bred på fyllningen i ett jämnt lager. Rulla ihop degen och skär i 18 st lika stora bitar. Smörj två muffinsplåtar och lägg bullarna. Täck med bakduk och låt jäsa i cirka en timme.
  • Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i 175 grader i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg och är genombakade. Det är viktigt att de inte är degiga i botten men de ska inte heller gräddas för hårt. Låt svalna.
  • Innan servering, smält smöret och häll upp sockret i en skål. Pensla bullarna med smöret och rulla dem direkt i sockret.
Author: Danielle
Måltid: Fika