Tre julförberedelser

Betyg: 0.00
(0)
5 november, 2016

Julen närmar sig med stormsteg vilket jag tycker är helt fantastiskt eftersom december är min absoluta favoritmånad. Jag älskar julförberedelserna men det är ibland lite svårt att hinna med allt man skulle vilja göra. Här är mina tre bästa förberedelser du kan göra redan nu, i god tid innan advent och julhelgen.

Marinerad saffran, julsnaps och glögg håller länge och de blir faktiskt ännu bättre ju längre de får stå och dra. Så sätt på en julskiva och njut av juldofterna i köket redan nu i november!


Marinera saffran

Saffran är en fantastisk krydda som man kan använda till mycket, både under julen och resten av året. Allra bäst smak får man av hel saffran. Det går självklart bra att mala den i en mortel tillsammans med en sockerbit men ännu godare blir det om man marinerar hel saffran innan. Det betyder helt enkelt att man låter den ligga och dra några veckor i alkohol. Jag använde whiskey för det var vad jag hade hemma, men en mörk rom eller konjak skulle fungera ännu bättre.

Marinerad saffran

Ingredienser
  

  • 2 g saffran hel
  • 60 ml alkohol

Instruktioner
 

  • Blanda samman i en flaska eller burk och låt dra i minst en vecka. Vid bakning används vätskan. 2 msk motsvarar 1 g saffran.

Anteckning

Numera har även ICA hel saffran i sitt sortiment så hittar du inte det någon annan stans så kan du be din lokala ICA-butik beställa hemma till dig. 
Författare: Danielle

Julsnaps

Det här är den godaste snapsen du någonsin kommer smaka! Jag är inte mycket för snaps men den här passar perfekt till julbordet. Den innehåller traditionella julsmaker och är mild och god. Vi snapsar aldrig något annat numera. Den håller också väldigt bra, jag har haft en flaska hemma i flera år nu och den är lika bra fortfarande.

Ingredienser
  

  • 75 cl Brännvin special
  • 2 dl ljust öl
  • strimlat skal från en apelsin
  • 10 st kardemummakärnor
  • 1 st kanelstång
  • 1/2 dl russin
  • 10 st nejlikor
  • 1 cm torkad ingefära
  • 1 st torkad pomerans skal
  • 1 msk honung

Instruktioner
 

  • Lägg kryddorna och ölen i en kastrull. Koka upp vätskan och låt den nästan sjuda bort. Häll över kryddorna och resterande vätska i en flaska och slå på spriten. Låt stå och dra i ca tre veckor. Sila bort kryddorna. Serveras väl kyld.
Författare: Danielle

Glögg

Att göra egen glögg är otroligt lätt och så himla gott! Det är också en perfekt present till alla julmingel och adventsmiddagar man blir bjuden på. Gör en stor sats och häll upp på snygga flaskor. Glöggen håller sig i flera månader så den är perfekt att förbereda i god tid innan jul. Den här glöggen är inte så söt, vilket jag tycker är godast, men vill man ha en lite sötare glögg så kan man smaka av med mer socker.

Share the love

Join the Conversation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close