Med en liten annorlunda touch är den här pepparkastarten med Baileyspannacotta ett spännande tillskott till glöggminglet eller adventsmiddagen. Den leker med de traditionella smakerna av pepparkaka och lingon men tillsammans med Baileys blir det en ny och lite mer vuxen smakkombination.
Vad du behöver:
- Pepparkakor. Det går bra att använda vilka pepparkakor du vill, även glutenfria.
- Smör. Jag använder alltid osaltat smör när jag, men det går bra med saltat smör också. Tänk bara på att smaka av och justera för salthalten när du använder saltat smör.
- Vispgrädde. Det går bra att använda vanlig vispgrädde och laktosfri, det blir lika bra oavsett.
- Socker. Den här efterrätten är inte så söt överlag, så om du föredrar lite sötare efterrätter kan du tillsätta en matsked extra socker i pannacottan och en matsked också i pepparkaksmulet.
- Baileys. Den här efterrätten innehåller alkohol och eftersom den inte kokar så kommer alkoholhalten att vara kvar. Om du vill göra den alkoholfri kan du utesluta Baileys helt och ersätta med lite vaniljpulver. Det går också bra att använda andra gräddiga likörer eller vitchokladlikör om du inte gillar just Baileys.
- Gelatin. För att pannacottan ska stelna så behövs gelatinpulver eller agar agar. Om du byter gelatinet mot agar agar, följ anvisningarna på förpackningen.
- Salt. Smaka av och salt pepparkakssmulet med lite salt. Om du använder saltat smör kan du utesluta extra salt helt.
Förbereda, förvara och servera
Den här tarten går jättebra att förbereda någon dag innan eftersom den ändå ska stå och stelna i kylen i minst 4-6 timmar för att pannacottan ska sätta sig. Den håller sig i cirka 2-3 dagar i kylskåpet.
Jag dekorerade med lingon och flagad vit choklad. Det kan vara bra att smaka av lingonen lite innan eftersom de ibland kan vara lite sura. Vänd runt dem i lite socker innan du lägger på dem på tarten i så fall. Det kan också vara trevligt att servera med tarten med lite vispad grädde.
Pepparkakstarte med Baileyspannacotta
Ingredienser
Pepparkaksskal
- 200 g pepparkakskrydda
- 75 g smör, osaltat
- 1 nypa salt
Baileyspannacotta
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl Baileys
- 3 msk socker
- 2,5 st gelatinblad
Till dekoration
- lingon, frysta
- vit choklad, flagad
Instruktioner
Pepparkaksskal
- Smält smöret och ställ det åt sidan så att det svalnar något.
- Krossa pepparkakorna till ett fint pulver, antingen i matberedare eller genom att lägga dem i en påse och banka dem med en kavel.
- Blanda samman pepparkakorna med det smälta smöret och smaka av med lite salt ifall du använder osaltat smör.
- Häll i pepparkakssmulet i en pajform med löstagbar botten och tryck ut smulet i kanterna på pajformen med ett glas. Se till att smulet är tätt packat. och fyller hela formen jämnt.
- Grädda i ugnen, cirka 150 grader i 10 minuter så att skalet får en chans att sätta sig. Ta ut och ställ på ett galler för att svalna.
Baileyspannacotta
- Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i cirka 5 minuter så de blir mjuka.
- Häll Baileys, vispgrädde och socker i en kastrull. Värm upp tills det precis börjat sjuda. Dra av kastrullen från värmen och vispa ner gelatinbladen. Låt svalna.
- Det kan vara svårt att flytta på pajen efter att du hällt i pannacottan. Det brukar därför bli bäst om du låter pannacottan svalna och tjockna lite så den inte är så rinnig innan du ställer in den i kylen. Då får formen också en chans att svalna ordentligt så att du kan ställa in den i kylskåpet utan problem också.
- När pannacottan börjat tjockna, vispa upp den lite så den är jämn och len och häll sedan ner den i pepparkaksskalet och bred ut den jämnt. Ställ i kylskåpet i minst 4 timmar eller tills pannacottan stelnat helt.
- Dekorera med frysta lingon och flagad vitchoklad innan servering. Lingonen kan behöva sockras lite om de är väldigt sura. Det kan också vara gott att servera med lite vispad grädde till.