Mördegsskal med vanilj och choklad

Betyg: 0.00
(0)
18 mars, 2016

De senaste dagarna har jag funderat ganska mycket på det här med bloggandet och vad som faktiskt hänt under de lite drygt sju år som gått sedan jag startade Heavenly Cupcake. Det är faktiskt lite galet att tiden kan gå så otroligt fort. Jag startade bloggen som en receptbok online för mig själv och för att slippa mejla och skriva ner recept hit och dit till vänner och familj. När jag började blogga om bakning 2008 så var det väldigt få i Sverige som bloggade om mat överhuvudtaget. Under tiden som gått sedan dess så har antalet matbloggar vuxit explosionsartat! Det tycker jag är helt fantastiskt. Men det blir också extra viktigt att köra sin egen grej och inte låta sig påverkas så mycket av vad ”alla andra” gör.

På något sätt har bloggandet vuxit till något mycket större idag. Jag kommer på mig själv om att prata om mitt varumärke och känner ibland att det är helt crazy för lilla mig att prata om att ha ett varumärke. Det känns fortfarande som igår då jag kom på att det här med att ha recepten online verkade smidigt och skrev mitt första inlägg. Om jag hade vetat då att jag sju år senare skulle vinna Matbloggspriset och prata om det där första inlägget som början till ett varumärke så hade jag troligtvis skrattat hysteriskt. För det var verkligen inte alls vad jag hade trott. 

Men vuxit har det, rejält. Ibland har det varit jobbigt och ibland har det varit en livlina. Men när jag ser på det jag gjort här på bloggen så måste jag säga att jag är väldigt stolt. När jag började så hade jag en passion. Jag älskade att baka. Jag kunde inte speciellt mycket om att komponera egna recept utan jag testade mig fram och jag lärde mig på så vis mer om kemin bakom bakverken. Från den första passionen så har det sedan bara utvecklats. Jag kom på att det faktiskt var lite roligt att fota och styla alla färdiga bakverk. Det var lite spännande när jag kom på hur jag skulle ändra i koden på bloggen för att få saker lite mer som jag ville ha dem. När det kom frågor i kommentarer och mejl så blev jag först förvånad och lite förskräckt. Varför frågade de mig det där? Nu är det bland det bästa jag vet att få svara på frågor från läsare.

Jag har lärt mig så otroligt mycket under de här åren, inte minst om mig själv. Det är faktiskt tack vare bloggen som jag jobbar med det jag gör idag. Det var läskigt att släppa taget om sin lärarexamen och istället börja på en ny bana som stämmer mer överens med de intressen som vuxit fram härifrån. Men jag inser nu att pedagogiken är en av de delar som gör Heavenly Cupcake ännu starkare och bättre. Jag är så otroligt glad för alla er som varit en del av den här resan (och för att ni orkat läsa så här långt!). Jag blir lika glad varje gång jag hör och ser att ni bakar mina recept! Så fortsätt mejla era frågor och funderingar kring bakverk. Tagga mig på Instagram, Facebook och Twitter när ni lägger upp bilder. Be mig klura ut recept på saker ni inte hittar och skriva guider för moment ni tycker är svåra. Min senaste artikel om cupcakes föddes just på grund av era frågor.

Och så kommer här också ett riktigt gott recept på klassiska mördegsskal fyllda med hemgjord vaniljkräm och toppade med chokladganache. Det låter betydligt mer fancy än vad det är, promise! Det här är också ett ypperligt tiilfälle att använda de där gamla metallformarna som man fyndat för en femma på loppis. Och har man inte redan några så är det ett bra fyndtips till nästa loppisrunda. De finns nästan alltid på loppisar och de är alltid sjukt billiga. Fråga mig, jag har köpt fler än vad jag någonsin behöver just på grund av det där. 

Mördegsskal med vaniljkräm och chokladganache

Inget betyg än
Portioner 25 st
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Avsvalning 2 timmar
Total tid 2 timmar 50 minuter

Ingredienser
  

Chokladganache

  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g mörk choklad

Mördegsskal

  • 150 g smör
  • 0,75 dl socker
  • 1 st ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 4,5 dl vetemjöl

Vaniljkräm

  • 1,75 dl vetemjöl
  • 0,75 dl socker
  • 3 st äggulor
  • 4,75 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vaniljpulver

Instruktioner
 

Chokladganache

  • Hacka chokladen fint och lägg i en värmetålig skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Vispa ihop till en slät kräm. Ställ åt sidan så att det tjocknar och stelnar. Vispa upp den emellanåt så att den blir slät och jämn.

Mördegsskal

  • Häll i alla ingredienser i en mixer och mixa ihop till en deg. Smörj metallformar eller ställ papperformar i en minimuffinsplåt. Dela degen i 25 delar (fler om du använder minimuffinsformar) och tryck ut i formarna. Grädda i 175 grader nederst i ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt svalan helt. När kakorna är kalla, håll formen upp och ned över handen och kläm försiktigt ihop den så att kakan lossnar.

Vaniljkräm

  • Vispa ihop vetemjöl och socker i en kastrull. Vispa ner hälften av mjölken. Värm under omrörning tills det tjocknat. Vispa samman äggulor och resten av mjölken. När vetemjölsmixen tjocknar tillsätter du den lite i taget till äggblandningen och vispar noga mellan varven. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt koka upp på nytt. Koka till det tjocknat. Ta av från plattan och vispa ner smör och vaniljpulver. Låt svalna något. Skeda upp vaniljkräm i mandelskalen och låt svalna helt.
  • När chokladganachen tjocknat, vispa upp den ordentligt så att den är slät. Häll den i en spritspåse med tyll och spritsa ganache över vaniljkrämen. Dessa kakor håller 3-4 dagar i kylskåp.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. These look absolutely delicious! Mmm…I’m definitely going to have to try and make these.

  2. Det här måste jag ju bara prova! Äntligen får jag användning av alla formarna som jag samlat på mig under åren.

  3. Ser helt ljuvliga ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close