Marinerade jordgubbar med lime och basilika

Betyg: 0.00
(0)
11 juli, 2022

Att äta jordgubbar med glass eller grädde hör den svenska sommaren till. Och även om jag gillar att äta dem precis som de är så blir de bara ännu bättre när de är marinerade med lime och basilika. Det tar det hela till en ny nivå. Syran från limen tillsammans med den fräscha gröna smaken av basilika passar så bra till de söta jordgubbarna.

Vad du behöver för marinaden:

  • Lime: Jag använder både skal och saft i det här receptet. Skalet river jag med mitt Microplane vilket gör det perfekt finrivet så att det smakar utan att man känner skalen.
  • Basilika: Jag älskar basilika och det passar förvånansvärt bra ihop med jordgubbar. Men gillar du inte basilika så kan du byta ut den mot färsk mynta. Det behöver vara färska örter, torkade kommer inte fungera i den här marinaden.
  • Socker: Sockret behövs för att balansera upp syrligheten i limen. Om dina jordgubbar inte är så söta så kan du öka mängden socker tills du får den sötman du tycker blir lagom.

Enklare är så kan det knappast bli! Det är också lätt att dubbla det här receptet så mycket som du behöver för att det ska räcka till alla jordgubbar du vill marinera.

jordgubbar marinerade med lime och basilika i en skål med vaniljglass

Vad serverar du till jordgubbarna?

Jag tycker det absolut godaste att servera dessa jordgubbarna till är en riktigt god vaniljglass. Marinaden blir som en liten sås till glassen som är otroligt god! Jag gjorde min egen vaniljglass med vispgrädde, kondenserad mjölk och vaniljpulver. Det är superenkelt och blir så gott! Om du väljer att köpa vaniljglass, titta på innehållsförteckningen så att glassen innehåller äkta vanilj och inte vanillin. Andra goda alternativ är:

  • Vispad grädde med lite vaniljpulver och florsocker
  • Råkräm (kallvispad vaniljsås)
  • Vispad mascarpone med lite grädde och vaniljpulver

Vanliga frågor om att marinera jordgubbar

Hur länge ska jordgubbarna marinera?

För att jordgubbarna ska få ordentligt med smak så behöver de ligga i marinaden i minst 30 minuter. Förvara dem i kylskåpet under tiden så att de håller sig fräscha.

Hur länge håller marinerade jordgubbar i kylen?

Socker och lime har konserverande egenskaper så marinaden gör att jordgubbarna håller sig fräscha längre. Om du förvarar de marinerade jordgubbarna övertäckta i kylskåpet så bör de hålla sig i cirka 2 dagar. Men det beror såklart också på kvalitet och mognadsgrad på de jordgubbar du marinerade.

marinerade jordgubbar i en skål med hemgjord vaniljglass

Marinerade jordgubbar med lime och basilika

Inget betyg än
Ge dina färska jordgubbar en extra kick med en fräsch marinad med lime och basilika. Så gott tillsammans med en enkel hemgjord vaniljglass som du vispar ihop med elvipsen.
Portioner 6 portioner
Förberedelser 30 minuter
Frysning och marinering 6 timmar
Total tid 6 timmar 30 minuter

Ingredienser
  

  • 500 g jordgubbar, färska
  • 1 st lime, saft och skal
  • 2 msk socker
  • 2 msk basilika, finhackad

Vaniljglass

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 1 tsk vaniljpulver

Instruktioner

Vaniljglass

  • Vispa grädden tills den är fluffig och fast.
  • Tillsätt den kondenserade mjölken och vaniljpulvret, vispa tills allt blandats och är slätt.
  • Häll över i en form som rymmer cirka 1,5 liter och som går att frysa. Jag brukar använda en glasform med tätslutande lock så att det är enkelt att öppna och ser snyggt ut när man serverar. Täck formen med plastfolie om den inte har lock.
  • Ställ försiktigt in den i frysen så att den håller sig plan och låt stå i minst sex timmar, men gärna över natten.
  • Plocka upp glassen en liten stund inna servering så den hinner mjukna lite. Det gör den lättare att hantera vid servering.

Marinerade jordgubbar

  • Rensa och skölj jordgubbarna. Låt dem stå och rinna av en stund medan du mixar marinaden.
  • Riv det yttersta skalen av en lime och lägg det i en liten skål. Pressa sedan limen och tillsätt saften till skalet.
  • Finhacka ungefär 2 msk färsk basilika och tillsätt det till skålen. Du kan justera mängden basilika efter tycke och smak.
  • Tillsätt sockret och rör om marinaden så att allt blandar sig och sockret löser upp sig.
  • Häll upp jordgubbarna i en stor skål och häll över marinaden. Blanda ordentligt så att alla jordgubbar täcks med marinad. Täck över skålen med plastfolie och ställ in i kylen för att marinera i minst 30 minuter.
Författare: Danielle
Måltid: Efterrätt
Tillfälle: Midsommar
Dela

Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Like 1
Close
Close