För ett tag sedan hade jag vägarna förbi Gunnebo Slott. Eller ja. Det är inte direkt ett ställe man har vägarna förbi. Jag fick för mig att det var nära att bara svänga av från motorvägen så jag och moster svängde av och åkte. Och åkte. Och åkte. Efter många små vägar och väldigt många vackra vyer kom vi äntligen fram. Vi åkte såklart dit enbart för fikat. Väl där råkade jag få syn på en citronkaka av något slag med en marängtopping. Jag har ingen aning om hur de gör sin och jag smakade den inte ens men jag kände mig ändå manad att göra en egen variant. Jag är övertygad om att den säkert är underbart god på Gunnebo Slott men ibland behöver man bara visuell inspiration för att kunna göra sin egen grej sen.

Så mina citrondrömmar har en mördegsbas. Mördeg är något man verklige skall satsa på att lära sig att göra en bra. Det är inte alls komplicerat men den är allra bäst kylskåpskall, så gör den i god tid. Mördeg kan man använda till pajdeg, småkakor och som strösseltopping. Den är väldigt användbar faktiskt. Den fungerar dessutom riktigt bra att frysa, både färdig och ofärdig. Mördegsskalet är sedan fyllt med en hemkokt citronkräm. Den är supergod! Jag har i lite maizena för att den inte ska bli för rinnig, men tjocknar krämen bra utan går det bra att hoppa över det. Tillsist är dessa drömmar toppade med maräng och sedan gräddade. Det blir en galet god kombination! Här har jag gjort i muffinsformar, men det går lika bra att göra dem i en stor pajform eller en form med löstagbar kant.


Citron och marängdrömmar
Ingredienser
Mördeg
- 150 g smör
- 0,5 dl socker
- 3 dl vetemjöl
Citronkräm
- 3 st ägg
- 2 dl socker
- 1,5 dl citronsaft, ca 2st citroner
- 50 g smör
- 1-2 msk majsstärkelse, eventuellt
Marängtopping
- 3 st äggvita
- 1,5 dl socker
- 1 tsk citronsaft
Instruktioner
Mördeg
- Blanda samman alla ingredienserna till en deg. tryk ut degen i muffinsformar så att den täcker botten och sidorna. Degen räcker till 12-18st formar. Ställ plåten kallt så degen kyls ner.
Citronkräm
- Blanda ägg, socker och citronsaft i en kastrull. värm smeten på svag värme och rör ofta. Låt kastrullen stå på plattan på svag värme och rör om tills den tjocknat. Det tar cirka 15 minuter. Om smeten inte tjocknat tillräckligt, ta av kastrullen från plattan och vispa ner maizena. När smeten är tjock men inte stabbig tar du av kastrullen från plattan och vispar ner smöret. Sedan klickar du ner citronkrämen i mördegsskalen. Fyll med kräm ända upp till kanten.
Marängtopping
- Vispa äggvitor, socker och citronjouise till ett hårt skum med elvisp eller köksmaskin. Lägg marängsmeten i en spritspåse med en stjärntyll. Spritsa ut maräng ovanpå citronkrämen. Grädda drömmarna i 175 grader i cirka 25 minuter eller tills mördegsbotten samt marängtoppingen fått fin färg.
Hej,
Går det att dubbla receptet? 🙂
Absolut! Jag har gjort dem i minst dubbelsats på jobbet
Den enda skillnaden mellan detta recept och Gunnebo’s bakelse är mest marängen, då dom har en äkta italiensk maräng 🙂
Jag smakade inte på dem själv utan gissade mig till var det kunde vara i dem när jag såg dem. Men både mördeg och citronkräm är ju båda grundläggande recept. Att göra italiensk maräng på är ju egentligen inte svårt, jag tänkte bara inte på det när jag gjorde dem. Lite synd faktiskt för generellt sätt brukar jag tycka mer om italiensk maräng än vanlig.
Hur stora formar använder du dig av? 🙂
Jag använder normal storlek på formarna. Dem som passar i de vanligaste muffinsplåtarna.
Dessa ska jag göra till påsken, nam nam nam. Ska dock fuska med köpt lemmoncurd och så ska jag ha lite gul karamellfärg i marängen =)